Download it now!
Bug 105282 - Hyperlink to other page not preserved when a page is inserted/duplicated and doesnt have a user-defined page name
Summary: Hyperlink to other page not preserved when a page is inserted/duplicated and ...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Draw (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
unspecified
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Hyperlink-Dialog
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2017-01-12 11:55 UTC by ManuMolero
Modified: 2019-09-02 09:23 UTC (History)
6 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
sample (8.69 KB, application/vnd.oasis.opendocument.graphics)
2017-08-31 08:13 UTC, Yousuf Philips (jay) (retired)
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description ManuMolero 2017-01-12 11:55:10 UTC
Description:
I use hiperlinks inside the document to detail things in a block diagram but if you insert a new page and you do not select the last one, or you duplicate some page, all your links does not reorganize so they do not go to the selected page before. It goes to other one so it is a dissaster and generate a very hard problem to correct with all the hiperlynks of the draw. 
It only works if the new page is inserted at the end of the page list but if you want a new page is inserted in the middle of the pages or you want to duplicate one the failure appears.
It would be desiderable that the libreoffice draw pages could be renamed or could have some "logical name"

Steps to Reproduce:
1.Insert 4 pages in a document. Insert some symbol on each page that allows you to identify each one. 
2.Create a hyperlink button in page 1 that links to page 3. Disable edition mode and push the button in page one. It goes to page 3... Nice. Reenable edition mode.
3. Duplicate page 2. And then disable editor mode and push the button in page 1 

Actual Results:  
It goes to page 3 but now is not the page 3 that you have selected in the hyperlink before is the new page 3 that has been generated when you duplicate page 2.

Expected Results:
It should go to the hyperlink you have selected before making page duplication


Reproducible: Always

User Profile Reset: No

Additional Info:


User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0
Comment 1 Xisco Faulí 2017-01-12 11:59:12 UTC
Hello Manu,

Thank you for reporting the bug. Please attach a sample document, as this makes it easier for us to verify the bug. 
I have set the bug's status to 'NEEDINFO'. Please change it back to 'UNCONFIRMED' once the requested document is provided.
(Please note that the attachment will be public, remove any sensitive information before attaching it. 
See https://wiki.documentfoundation.org/QA/FAQ#How_can_I_eliminate_confidential_data_from_a_sample_document.3F for help on how to do so.)
Comment 2 QA Administrators 2017-07-27 12:06:32 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 3 QA Administrators 2017-08-30 19:31:54 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 4 Yousuf Philips (jay) (retired) 2017-08-31 08:13:03 UTC
Created attachment 135897 [details]
sample

Steps:
1. Open attached document
2. Click the 'Jump to Page 3' button on page 1
3. It has jumped to page 3, which has the name 'Slide 3'
4. Select page 2
5. Insert > Duplicate page
6. Notice now that the page previously named 'Slide 3' was renamed 'Slide 4' and clicking the 'Jump to Page 3' button on page 1 no longer lands where it previously did.
Comment 5 Yousuf Philips (jay) (retired) 2017-08-31 08:18:30 UTC
So it seems that when a page is auto titled as 'Slide X', inserting or duplicating a slide renumbers all the pages, which results in this incorrect behaviour, but if a page is named/titled by the user, this behaviour doesnt happen.

Heiko, Stuart, Cor, Regina: What is your take?
Comment 6 Regina Henschel 2017-08-31 08:47:58 UTC
For links in text form the URL is adapted, but not for links as button.

I would say it is a principle problem in Draw/Impress, that the page names are adapted automatically. Long time ago Calc has a similar problem. Then sheet naming in Calc was changed to strictly divide the internal numbering from the sheet name.

I think, it is a bug. Draw/Impress should adapt the reference in all places or use a model with fix page names.
Comment 7 Heiko Tietze 2017-08-31 11:46:16 UTC
Clearly a bug to me when the reference is a particular page id/number and not a page name.
Comment 8 Regina Henschel 2017-08-31 11:57:48 UTC
And worse: If you open the file in a different UI language no link works, because then the target "Slide #3" does not exist at all, in a German UI it is "Folie #3". So a text link also fails.
Comment 9 QA Administrators 2018-09-01 02:41:27 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 10 Regina Henschel 2018-09-01 11:48:03 UTC
The bug still exists in Version: 6.2.0.0.alpha0+ (x64)
Build ID: 57bf6e93e65124cd7988373d8c06a81910397e10
CPU threads: 8; OS: Windows 10.0; UI render: GL; 
Locale: en-US (en_US); Calc: CL
Comment 11 QA Administrators 2019-09-02 09:23:18 UTC
Dear ManuMolero,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug