Download it now!
Bug 116655 - Paragraph style is automatically set to "Default" after exiting table with Alt+Enter
Summary: Paragraph style is automatically set to "Default" after exiting table with Al...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: x86-64 (AMD64) Linux (All)
: medium minor
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Writer-Tables
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2018-03-27 12:42 UTC by McAaron
Modified: 2019-11-30 03:39 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description McAaron 2018-03-27 12:42:02 UTC
After you exit the table by pressing a key "Alt-Enter", the paragraph style is automatically set to "Basic" (Базовый)
The same happens when the table for formula is inserted using "fn-F3"
Comment 1 Dieter Praas 2018-03-27 13:31:42 UTC
Not reproducible for me with

Version: 5.4.6.2 (x64)
Build-ID: 4014ce260a04f1026ba855d3b8d91541c224eab8
CPU-Threads: 4; BS: Windows 6.19; UI-Render: Standard; 
Gebietsschema: de-DE (de_DE); Calc: group

but I think, some more detailed steps to reproduce could be useful (for example I can't find paragraph style "Basic")
Comment 2 Buovjaga 2018-03-29 14:30:12 UTC
Reproduced.

1. Set paragraph style to anything other than Default
2. Insert table
3. Focus to the last cell of the table and hit Alt+Enter.

Arch Linux 64-bit
Version: 6.1.0.0.alpha0+
Build ID: 9c459fd919cb8199a69fc2d630742930e533285b
CPU threads: 8; OS: Linux 4.15; UI render: default; VCL: kde4; 
Locale: fi-FI (fi_FI.UTF-8); Calc: group
Built on March 29th 2018

Arch Linux 64-bit
LibreOffice 3.3.0 
OOO330m19 (Build:6)
tag libreoffice-3.3.0.4
Comment 3 McAaron 2018-03-30 09:14:21 UTC
Sorry, style is set to "Default Style". 
How to reproduce:

1) Press Ctrl-0 and type any text using style "Text Body"
2) Press "fn"+F3
As a result paragraph style is set to "Default Style"

The same occurs when pressing Alt-Enter in end of text in last cell of table
Comment 4 Mike Kaganski 2018-11-29 07:54:28 UTC
Also this is reproducible when you add a paragraph *before* a table which doesn't have a prior normal paragraph.

1. In a new text document, set everything to use "Text Body" paragraph style.
2. When in the very first position, insert a new table. Check that there's no paragraph before the table; check that the paragraph after the table has "Text Body" paragraph style.
3. Put cursor to the beginning of the table; press "Alt"+"Enter" to add a paragraph in front of it.

=> the new paragraph has "Default Style".

4. Set this new first paragraph to have "Text Body" paragraph style.
5. Put cursor to the beginning of the table; press "Alt"+"Enter" to add a paragraph in front of it.

=> the new paragraph has "Text Body" paragraph style.

6. Put cursor to the paragraph immediately following the (first) table.
7. Add another table. Make sure there's no paragraphs between the two tables.
8. Put cursor to the beginning of the second table; press "Alt"+"Enter" to add a paragraph in front of it.

=> the new paragraph between tables has "Default Style".

9. Set this new paragraph between tables to have "Text Body" paragraph style.
10. Put cursor to the beginning of the second table; press "Alt"+"Enter" to add a paragraph in front of it.

=> the new paragraph has "Text Body" paragraph style.

So this shows that the inserted paragraph inherits the paragraph style of a free paragraph on the same nesting level and immediately above the newly inserted; if there's no such paragraph, it defaults to "Default Style".

Also this is clearly must be the same problem when we create a new document without using any templates, that the very first paragraph has that "Default Style".
Comment 5 QA Administrators 2019-11-30 03:39:55 UTC
Dear McAaron,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug