Bug 41192 - [EDITING FORMATTING VIEWING] unneeded scroll to beginning of document when insert a frame
Summary: [EDITING FORMATTING VIEWING] unneeded scroll to beginning of document when in...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.4.3 release
Hardware: x86-64 (AMD64) Linux (All)
: medium minor
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Writer-View-Jumps
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2011-09-25 13:41 UTC by Mirosław Zalewski
Modified: 2018-06-06 02:46 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Simple test-case file (17.26 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2011-09-25 13:52 UTC, Mirosław Zalewski
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Mirosław Zalewski 2011-09-25 13:41:35 UTC
Hi

I have frame anchored as character and aligned to top of printing page area. This is the best way to create floating tables I have found. Text wraps them properly and they stick with text they are related to.

But inserting new pages before such anchored frames really messes them up. At first, frames jump above paragraph (they are supposed to be in the middle of it). After cutting them and selecting undo, Writer switches view to first page of document. The fastest way to go back to edited place is pressing arrow key, since cursor is still in position. But it makes these frames jump below paragraph (I believe this is another bug). One more undo is needed to place them in the position they are supposed to be.

Instead of first undo, cutted frame may be pasted back. But Writer changes view to first page anyway.

Expected behaviour:
text should wrap around frames anchored as characters no matter how many new pages are inserted before it.
As temporary solution, after cutting frame anchored as character and undoing that action, Writer should not show first page (as it does for frames anchored any other way).

I'm adding 50-seconds video showing that bug in action. I will also attach simple test file as well.

I am using Debian testing on AMD64. LibreOffice version is 3.4.3.

Best regards
Mirosław Zalewski
Comment 1 Mirosław Zalewski 2011-09-25 13:52:05 UTC
Created attachment 51600 [details]
Simple test-case file

I believe that video file was too big to upload it to Bugzilla. I uploaded it to my WWW:
<http://minio.xt.pl/pliki/lo-anchored-frames.ogv> (25,1 MB)

Oh, I meant anchored TO character, not AS character. Sorry about it.
Comment 2 Björn Michaelsen 2011-12-23 12:33:44 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 3 sasha.libreoffice 2012-02-03 05:27:30 UTC
in LibO 3.6.0 master 
I found only one of described problems: when press Ctrl-X, Ctrl-V and Ctrl-Z, document scrolls to beginning.

@ Mirosław
If another problem still exist, Please, write step-by-step description how reproduce it.
Comment 4 Mirosław Zalewski 2012-02-03 11:50:42 UTC
Sasha: I could not reproduce main problem (shown in video) in neither 3.4.5 (Debian testing AMD64, LO from Debian repository) nor 3.5.0rc3 (Windows 7 32 bit, LO from LO web page). I am able to insert new page before frame anchored to character and aligned to top of printing page area without any side-effects. It seems to be fixed, as you state.

In both version Ctrl+X and Ctrl+V scrolls document to beginning (the same as in 3.6), though. Perhaps title of this bug report should be changed to better reflect topic? Could you please do it, if you find this request valid?

Best regards and thanks for your reply
Mirosław Zalewski
Comment 5 Henrik Gebauer 2012-09-13 18:54:59 UTC
I have the same issue with 3.5.4.2 and the frame is not anchored as a character but to the paragraph (as by default).
Comment 6 QA Administrators 2015-01-05 17:51:16 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 Buovjaga 2015-01-21 16:33:51 UTC
I can confirm the undo jump.
The video is no longer available.
I tried inserting a blank page before the table with page breaks. Nothing strange happened. Undoing those changes left the table layered on top of text.

I'll leave this open.

Win 7 Pro 64-bit Version: 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: 07e84cae983c08afdba03018413a19d01abb3006
TinderBox: Win-x86@62-TDF, Branch:MASTER, Time: 2015-01-19_06:15:38
Comment 8 QA Administrators 2016-02-21 08:35:02 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 9 Thomas Lendo 2017-06-05 22:12:42 UTC
I confirm all said in comment 7.

Version: 5.5.0.0.alpha0+
Build-ID: b08217989558addbcaded122a4e7211ae24bbcff
CPU-Threads: 4; Betriebssystem:Linux 4.8; UI-Render: Standard; VCL: gtk2; 
TinderBox: Linux-rpm_deb-x86_64@70-TDF, Branch:master, Time: 2017-05-31_06:36:03
Gebietsschema: de-DE (de_DE.UTF-8); Calc: group
Comment 10 QA Administrators 2018-06-06 02:46:09 UTC
** Please read this message in its entirety before responding **

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug