Bug Hunting Session
Bug 75692 - FORMATTING: Spreadsheet line/graph data not copy pasting into LibreOffice draw.
Summary: FORMATTING: Spreadsheet line/graph data not copy pasting into LibreOffice draw.
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Draw (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.1.3.2 release
Hardware: x86-64 (AMD64) Windows (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: target:4.4.0 target:4.3.0.1
Keywords:
Depends on:
Blocks: Chart Clipboard
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-03-03 03:36 UTC by Mat Fletcher
Modified: 2018-07-03 02:38 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Screenshot of the copy/paste bug (86.94 KB, image/jpeg)
2014-03-03 03:36 UTC, Mat Fletcher
Details
Excel 2013 Spreadsheet (17.10 KB, application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet)
2014-03-07 05:43 UTC, Mat Fletcher
Details
Excel spreadsheet (17.10 KB, application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet)
2014-03-07 05:47 UTC, Mat Fletcher
Details
Spreadsheet (25.96 KB, application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet)
2014-03-09 22:50 UTC, Mat Fletcher
Details
Sample of graph from excel to draw and word to draw. (164.62 KB, application/pdf)
2016-09-21 01:40 UTC, Mat Fletcher
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Mat Fletcher 2014-03-03 03:36:41 UTC
Created attachment 94998 [details]
Screenshot of the copy/paste bug

The Graph from excel does not copy/paste correctly into Libreoffice Draw.

It will copy the graph ( x axis & y axis & labels but does not copy/paste the actual graphed data )

Appears to be bug in libreoffice relating how to handle the graphed data from the  clipboard.

Copy / pasting a graph works fine in Open Office, MS Word etc.

I should also note that if you save the document in open office, then open in libreoffice.  The graph shows fine and can be copy/pasted properly.
Comment 1 retired 2014-03-04 10:43:34 UTC
Hi Mat, can you please attach the problematic LO file so this can be reproduced and looked into?

Is this bug still valid / reproducible with the latest LO release?  Currently 4.2.1: http://www.libreoffice.org/download/

Please also try resetting your user profile and let us know if that helps: https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile

Should this be still reproducible for you with the latest LO release please set this bug back to UNCONFIRMED. Should this issue be solved set it to WORKSFORME.

Setting to NEEDINFO until more detail is provided.
Comment 2 Mat Fletcher 2014-03-05 04:52:44 UTC
Issue still present.

Downloaded 4.2.1.1  - No change 
Deleted user profile - No change

Same problem exists across multiple computers around the office.
Comment 3 Joel Madero 2014-03-07 03:50:12 UTC
I cannot reproduce this with 4.2.2.1 rc

Ubuntu 13.10
GNOME

Does this happen with every document for you? What is your OS? Please attach a spreadsheet that you're using as well as a draw document that has the messed up chart. 

Marking as NEEDINFO - once you attach and answer questions please mark as UNCONFIRMED.

Thanks
Comment 4 Mat Fletcher 2014-03-07 05:43:51 UTC
Created attachment 95284 [details]
Excel 2013 Spreadsheet

Graph from Excel 2013 does not copy / paste correctly into Libre Office Draw.

Windows 7 (64 Bit)
Excel 2013 ( Home & Business 2013 )
Libre Office 4.2.2.1
Comment 5 Mat Fletcher 2014-03-07 05:47:21 UTC
Created attachment 95287 [details]
Excel spreadsheet
Comment 6 Mat Fletcher 2014-03-07 05:50:05 UTC
Excel spreadsheet attached.  

Windows 7 (64 bit)
Using Excel 2013 

Pasting the graph into a fresh LO Draw file.

If possible, try Excel 2013 to reproduce the issue.
Comment 7 Joel Madero 2014-03-07 06:01:04 UTC
Interesting - I can't even open that file with 4.2.2.1 nor with 4.3 master
Comment 8 Mat Fletcher 2014-03-09 22:50:16 UTC
Created attachment 95477 [details]
Spreadsheet

I've uploaded another sample that opens in LO.

The orange line graph does not copy/paste correctly.  The blue/white graph from the same spreadsheet does copy/paste correctly.   

You need to copy the graph from Excel 2013 to the clipboard and paste it into LO to see the issue, yet open office draw works fine.
Comment 9 Jacques Guilleron 2014-03-10 17:48:14 UTC
Hi Mat,

If, in Excel, you save your files as .ods, you can open those files in LO 4.2.2.1.
At least, you have a way to work with thosee files.
Like Joel, I cannot open your xlsx Excel 2013 Spreadsheet, with LO 4.2.2.1 nor with LO 4.3.0.0.alpha0+
Build ID: 7122ef19847b26529ed1d5bad40df869e91a8495
TinderBox: Win-x86@39, Branch:master, Time: 2014-03-06_00:38:21
& Windows 7 Home Premium 
Cannot Copy directly from Excel to Draw, but, surprisingly, if you copy graphs and paste them in Word, you can this time copy correctly to Draw.


I set status to New,

Kind regards,

Jacques
Comment 10 Commit Notification 2014-06-07 02:54:25 UTC
Markus Mohrhard committed a patch related to this issue.
It has been pushed to "master":

http://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/commit/?id=127b11cbf944d51640c45801693b93ab3b18b14b

make sure all objects exist, related fdo#75692



The patch should be included in the daily builds available at
http://dev-builds.libreoffice.org/daily/ in the next 24-48 hours. More
information about daily builds can be found at:
http://wiki.documentfoundation.org/Testing_Daily_Builds
Affected users are encouraged to test the fix and report feedback.
Comment 11 Commit Notification 2014-06-07 03:13:17 UTC
Markus Mohrhard committed a patch related to this issue.
It has been pushed to "libreoffice-4-3":

http://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/commit/?id=bd096081eb56a70cd6f65e5c957fa73cd5193f1d&h=libreoffice-4-3

make sure all objects exist, related fdo#75692


It will be available in LibreOffice 4.3.

The patch should be included in the daily builds available at
http://dev-builds.libreoffice.org/daily/ in the next 24-48 hours. More
information about daily builds can be found at:
http://wiki.documentfoundation.org/Testing_Daily_Builds
Affected users are encouraged to test the fix and report feedback.
Comment 12 QA Administrators 2015-06-08 14:43:20 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 13 Buovjaga 2015-08-03 14:38:49 UTC
Confirmed the problem with MSO 2013 and LibO 5.0.0.5.
Excel -> Word pastes the line with the graph frame.
Excel -> LibO only pastes the graph frame.

Win 8.1 32-bit
MSO 2013
LibO Version: 5.0.0.5
Build ID: 1b1a90865e348b492231e1c451437d7a15bb262b
Locale: fi-FI (fi_FI)
Comment 14 QA Administrators 2016-09-20 10:22:01 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 15 Mat Fletcher 2016-09-21 01:40:40 UTC
Created attachment 127495 [details]
Sample of graph from excel to draw and word to draw.


Bug still present in windows version of Libre Office 5.2.1.2 ( x64 )
Build ID: 31dd62db80d4e60af04904455ec9c9219178d620

Windows 7 Pro
Excel 2013
Word 2013

Screenshot attached.
Comment 16 Xisco Faulí 2017-06-12 11:15:49 UTC
Changing version back to the earliest affected version.
Comment 17 QA Administrators 2018-07-03 02:38:53 UTC
** Please read this message in its entirety before responding **

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug