Bug 76684 - UI: Hyperlinks in Tables within Drawings and Presentations do not open as usual (click or ctrl+click)
Summary: UI: Hyperlinks in Tables within Drawings and Presentations do not open as usu...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: LibreOffice (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: Other Windows (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks: Hyperlink
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-03-27 12:50 UTC by Harald Koester
Modified: 2020-12-21 03:43 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Crash report or crash signature:
Regression By:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Harald Koester 2014-03-27 12:50:28 UTC
Problem description: 

Steps to reproduce:

[1] Open new drawing.
[2] Insert table.
[3] Click into a cell of the table.
[4] Insert Hyperlink into cell.
[5] Click outside the table.
[6] Move mouse pointer above hyperlink. Expected: Mouse pointer changes the appearance to “hand” and a tooltip is displayed: “Click to follow link ...” or “Crtl-Click to follow link ...”. But mouse pointer does not change the appearance, no tip is displayed and it is not possible to open the link.
[7] Click into cell with the hyperlink.
[8] Move mouse pointer above hyperlink: The appearance changes to “hand” and a tooltip with the url of the link is displayed, but it is not possible to open the link with a click or a Ctrl-click. 

In edit mode in Impress the behaviour is equal. During a slide show a click and also a Ctrl-Click opens the link.

Bug exists already in Version 3.5.0. Probably also earlier. 
              
Operating System: Windows 7
Version: 4.2.1.1 release
Comment 1 pierre-yves samyn 2014-03-27 13:06:03 UTC
Hello

You have to select the text of the Hyperlink, you can then either:
- with the mouse : right click > Open hyperlink
- with the keyboard : Shift+F10 to open context menu

So... WORKSFORME on windows with Version: 4.2.3.1
Build ID: 3d4fc3d9dbf8f4c0aeb61498a81f91c5b7922f13

Regards
Pierre-Yves
Comment 2 Harald Koester 2014-03-27 15:31:20 UTC
Hi Pierre-Yves,

you are right, it is possible to open the hyperlink. I did not know that way but I also did not expect it. So for me not very intuitive.

What I expect is a handling which is usual in most applikations and also in the LibreOffice components Writer and Calc. And the usual ways to open hyperlinks which I know are single click, double click or Ctrl-Click. So, to my opinion it is still a bug, but it is not really a severe problem.

Regards
Harald
Comment 3 pierre-yves samyn 2014-03-28 08:32:46 UTC
Hello

(In reply to comment #2)
> you are right, it is possible to open the hyperlink. 

This is why I wrote WORKSFORME (referring to the title of the Issue)

Nevertheless, I share your opinion, this feature is not very intuitive.
I wanted to set the status to "New" and I forgot... sorry

It's done now...
The report title should perhaps be changed?

Regards
Pierre-Yves
Comment 4 Joel Madero 2015-05-02 15:41:14 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 pierre-yves samyn 2015-05-09 10:51:53 UTC
Hi

Still reproduced on windows 7/64 & Version: 4.4.3.2
Build ID: 88805f81e9fe61362df02b9941de8e38a9b5fd16
Locale: fr_FR

I update the title according to comment 3

Previously "Other: Hyperlinks in Tables within Drawings and Presentations don't Work"

Regards
Pierre-Yves
Comment 6 QA Administrators 2016-09-20 09:41:45 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 Harald Koester 2016-09-28 11:31:56 UTC
Bug still exists in version 5.2.1 with Win7.
Bug already exists in version 3.3.0. Hence inherited from OOo.
Comment 8 QA Administrators 2018-08-22 02:38:14 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 9 Harald Koester 2018-09-05 08:40:45 UTC
Checked with version 6.1.0 (64 bit Win 10).

Behaviour at step 6 of initial report is now OK. The bug of step 8 still exists. During a slide show both click and Ctrl-click still open the hyperlink.

In bug 119703 I described this bug together with other issues. If that bug is confirmed, this bug can be marked as a duplicate.
Comment 10 QA Administrators 2020-12-21 03:43:49 UTC
Dear Harald Koester,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from https://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug