Bug Hunting Session
Bug 38533 - FORMATING : text color render different from background color whereas it's the same color
Summary: FORMATING : text color render different from background color whereas it's th...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: LibreOffice (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: x86 (IA32) Mac OS X (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Paragraph Character
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2011-06-21 11:02 UTC by fabien.michel
Modified: 2019-10-11 17:44 UTC (History)
5 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Sample files demonstrate the bug (9.43 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2011-06-21 11:02 UTC, fabien.michel
Details
Screenshot of the bug (193.79 KB, image/png)
2011-06-23 02:14 UTC, fabien.michel
Details
Screenshot showing text on background with the same color, still readable (LibO 3.5.5.3 on MacOS X 10.6.8) (55.71 KB, image/png)
2012-07-25 13:19 UTC, Roman Eisele
Details
Screenshot showing the same document, but in LibO 3.5.5.3 on WinXP: no color difference (74.46 KB, image/png)
2012-07-26 16:49 UTC, Roman Eisele
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description fabien.michel 2011-06-21 11:02:54 UTC
Created attachment 48247 [details]
Sample files demonstrate the bug

Add a new color to LibO (Options / Colors)
With these components :
R : 53
G : 133
B : 218

Write some text and set this color os text color and background color.

We can read the text so, the color rendered is not the same.

The expected behavior is that the color of the text must be the same as the background.

From my tests, it is the background color that is not good.
Comment 1 tester8 2011-06-21 15:56:12 UTC
Not reproduced with

LO 3.4.1 (OOO340m1 (Build:101))
Ubuntu 10.04.2 x86
Linux 2.6.32-32-generic Russian UI
Comment 2 fabien.michel 2011-06-23 02:14:08 UTC
Created attachment 48328 [details]
Screenshot of the bug
Comment 3 fabien.michel 2011-06-23 02:17:52 UTC
The bug occure with 

LibreOffice 3.4.1 OOO340m1 (Build:101)
MacOS X Leopard (10.5)
Intel Core 2 Duo

I've join a screenshot of the bug where you can distinguish the differences on rendered colors.
Comment 4 Björn Michaelsen 2011-12-23 12:28:32 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 fabien.michel 2012-07-24 10:21:46 UTC
This bug always occur with 
LibreOffice 3.5.5.3 
Version ID : 7122e39-92ed229-498d286-15e43b4-d70da21
On MacOS 10.7 Lion
Comment 6 Roman Eisele 2012-07-25 13:19:50 UTC
Created attachment 64672 [details]
Screenshot showing text on background with the same color, still readable (LibO 3.5.5.3 on MacOS X 10.6.8)

REPRODUCIBLE on MacOS X 10.6.8 (Intel) with
* LibreOffice 3.5.5.3 (Build ID: 7122e39-92ed229-498d286-15e43b4-d70da21)
* LibreOffice 3.6.0.2 (Build ID: 815c576)
both with German langpack installed.

I created a color according to the original reporter's suggestion (R=53, G=133, B=218), applied it both text color and text background color and/or paragraph background color, and can confirm that the text is still readable, i.e. that the text color gets rendered differently from the background color. See the attached screenshot.
Comment 7 Roman Eisele 2012-07-25 13:23:40 UTC
Analysis of my screenshot (attachment 64672 [details]) shows that the text color is rendered correctly (R=53, G=133, B=218), but the background color is rendered rather differently: (R=63, G=155, B=219).
Comment 8 Roman Eisele 2012-07-26 16:49:19 UTC
Created attachment 64747 [details]
Screenshot showing the same document, but in LibO 3.5.5.3 on WinXP: no color difference

And now I understand why nobody else complains about this issue: it is NOT reproducible with LibO 3.5.5.3 on Windows XP Professional.

To test, I used the same file as on MacOS X (screenshot: attachment 64672 [details]), but the result is different: on WinXP, the text is no longer visible (only the wavy red line shows where it is). Therefore, on Windows the display of text color and background color is correct (matching), only on MacOS X the background color is rendered incorrectly.

Could someone else please test on some Linux variant, please?
Comment 9 Roman Eisele 2012-08-16 14:12:30 UTC
REPRODUCIBLE with the same results also with Calc and Impress (LibreOffice 3.6.0.4 [Build ID: 932b512] on MacOS X 10.6.8 [Intel]):

If I use the color defined as (R=53, G=133, B=218) both as text color and as cell/page background color, the color is rendered correctly for the text, but again wrong for the background -- both the cell background color (Calc) and the page background color (Impress) is rendered as (R=63, G=155, B=219).

Therefore not only a Writer bug -- changed Component field accordingly.
Comment 10 Roman Eisele 2012-08-16 14:22:59 UTC
@Thorsten Behrens:
This is yet another MacOS-specific bug, therefore I add you to the CC list, sorry ;-) Please take a look at it. Thank you very much in advance!


Rationale: Why does this bug deserve special attention?

This issue seems minor at a first glance (no crash, no data loss, etc.), but is nevertheless blameful for LibreOffice: a user could ask us, “Can’t you even render a color correctly? When you can render it correctly in the text, why don’t you render it correctly for the background?”

Additionally, bugs like this one make it difficult or even impossible to transfer Corporate Identity specifications (which often require careful color handling) to LibreOffice documents, and also reduce LibO’s value for publishing use.


I could not find out if we have a developer especially experienced in color handling/rendering issues; if there is one, please contact him, as he could probably take this problem. Thank you again!
Comment 11 fabien.michel 2012-11-15 11:58:36 UTC
Still happens with Version 3.6.3.2 (Build ID: 58f22d5) On Mac OS X Lion 10.7.5
Comment 12 Julien Nabet 2014-03-30 15:22:30 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 13 fabien.michel 2014-03-31 06:49:52 UTC
Bug still present in version 4.2.0.4 on Mac OS 10.9.2
Build ID: 05dceb5d363845f2cf968344d7adab8dcfb2ba71
Comment 14 QA Administrators 2014-10-05 23:05:52 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 15 QA Administrators 2014-11-02 16:43:21 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 16 fabien.michel 2014-11-04 11:18:16 UTC
Bug still present in version 4.2.6.2 on Mac OS 10.9.5
Build ID: 185f2ce4dcc34af9bd97dec29e6d42c39557298f
Comment 17 Joel Madero 2014-11-04 16:28:32 UTC
Hm it looks like this bug was confirmed in the past so moving to NEW as REOPENED is incorrect.
Comment 18 QA Administrators 2015-12-20 16:17:35 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 19 eisa01 2016-11-06 19:08:25 UTC
Bug is still present

Interestingly the text only shows after you start scrolling in the document. At open and when moving in the document with the cursors the text stays hidden, but as soon as you scroll the text appears in a different shade

Also present in Libreoffice 3.3 at open

LibreOffice 3.3.0 
OOO330m19 (Build:6)
tag libreoffice-3.3.0.4

Version: 5.3.0.0.alpha1+
Build ID: 17e9dc436bc6ad8d3a5bbde15d4d47262650aa2c
CPU Threads: 2; OS Version: Mac OS X 10.12; UI Render: default; Layout Engine: new; 
TinderBox: MacOSX-x86_64@49-TDF, Branch:master, Time: 2016-11-06_01:25:01
Locale: en-US (en_NO.UTF-8); Calc: group
Comment 20 QA Administrators 2017-11-07 07:28:37 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 21 eisa01 2017-11-07 17:14:21 UTC
Still present

Version: 6.0.0.0.alpha1+
Build ID: 7e03c4eed72452fdfb87341214a21956c08ba969
CPU threads: 2; OS: Mac OS X 10.12.6; UI render: default; 
TinderBox: MacOSX-x86_64@49-TDF, Branch:master, Time: 2017-10-25_23:45:02
Locale: en-US (en_US.UTF-8); Calc: group
Comment 22 QA Administrators 2019-10-10 02:39:31 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 23 fabien.michel 2019-10-10 12:22:00 UTC
Can't reproduce with Libreoffice 6.3.0.4 on Manjaro Linux. 
(=>text has exactly the same color as background)
Comment 24 Julien Nabet 2019-10-10 19:08:11 UTC
Thank you for your feedback.
Let's put this old one to WFM then since there's no specific commit about this.
Comment 25 eisa01 2019-10-10 20:54:45 UTC
This is a Mac bug, so reopening
Comment 26 Julien Nabet 2019-10-10 20:59:00 UTC
(In reply to eisa01 from comment #25)
> This is a Mac bug, so reopening

you’re right, i was just focused to the fact the last comment was from the initial reporter.
Comment 27 eisa01 2019-10-11 17:44:00 UTC
This is still present

It appears and disappear by selecting and scrolling a bit :)

Version: 6.4.0.0.alpha0+
Build ID: 1c539c548b662104431e283aa4a62cb81174380b
CPU threads: 4; OS: Mac OS X 10.14.6; UI render: default; VCL: osx; 
TinderBox: MacOSX-x86_64@49-TDF, Branch:master, Time: 2019-08-28_05:21:39
Locale: en-US (en_US.UTF-8); UI-Language: en-US
Calc: threaded