Download it now!
Bug 41261 - UI: Wrong too small slides preview when images on slide are cropped and scaled
Summary: UI: Wrong too small slides preview when images on slide are cropped and scaled
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Impress (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks: Image-Crop
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2011-09-27 07:19 UTC by Bolat Basheyev
Modified: 2019-06-17 02:46 UTC (History)
5 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
SCREENSHOT (1.03 MB, image/png)
2011-09-27 07:21 UTC, Bolat Basheyev
Details
see on slide preview on left, empty squares (126.02 KB, application/vnd.oasis.opendocument.presentation)
2012-03-29 03:54 UTC, sasha.libreoffice
Details
Example of presentation with preview problem (2.15 MB, application/vnd.oasis.opendocument.presentation)
2012-03-29 18:04 UTC, Bolat Basheyev
Details
Screenshot of how posted presentation looks on my system (LO 3.4.3, XP and Debian) (277.79 KB, image/jpeg)
2012-03-29 18:07 UTC, Bolat Basheyev
Details
Sample document with step by step instruction (83.76 KB, application/vnd.oasis.opendocument.presentation)
2012-11-26 10:17 UTC, Rainer Bielefeld Retired
Details
crop problem test case created in 3.6.3 (193.50 KB, application/vnd.oasis.opendocument.presentation)
2012-11-26 11:41 UTC, sasha.libreoffice
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Bolat Basheyev 2011-09-27 07:19:27 UTC
Problem description: 
Wrong slides preview when images on slide are croped and scaled

Steps to reproduce:
1. Create presentation with three slides
2. Insert images on every slide
3. use crop tool (crop a part of image), then resize it to fit the page.
4. save & close presentation
5. open it again - slides preview are wrong (different from original images on the slides) except first slide.


Current behavior:
previews are wrong

Expected behavior:
right previews
Comment 1 Bolat Basheyev 2011-09-27 07:21:27 UTC
Created attachment 51662 [details]
SCREENSHOT

SCREENSHOT COMMENT
Comment 2 Jean-Baptiste Faure 2012-01-22 07:43:16 UTC
I do not reproduce with LO 3.5.0 rc1+ under Ubuntu 11.10
Please could you attach your odp file to this bug report?
Before that I suggest you to try with the current release (3.4.5).

Best regards. JBF
Comment 3 sasha.libreoffice 2012-03-29 03:54:56 UTC
Created attachment 59216 [details]
see on slide preview on left, empty squares
Comment 4 sasha.libreoffice 2012-03-29 03:57:46 UTC
Reproduced in 3.3.4 and 3.5.1 on Fedora 64 bit and Windows XP 32 bit
Comment 5 Bolat Basheyev 2012-03-29 18:04:59 UTC
Created attachment 59249 [details]
Example of presentation with preview problem
Comment 6 Bolat Basheyev 2012-03-29 18:07:25 UTC
Created attachment 59250 [details]
Screenshot of how posted presentation looks on my system (LO 3.4.3, XP and Debian)
Comment 7 sasha.libreoffice 2012-03-29 23:20:45 UTC
Thanks for attachment
reproduced in 3.3.4 and 3.5.1 on Fedora 64 bit
and in 3.5.1 and 3.4.3 on Windows XP 32 bit
Not depends from Hardware acceleration
msPP 2007 opens this file correctly
Comment 8 dE 2012-04-20 02:37:21 UTC
I suggest the block 37361 should be removed cause this's a minor bug.
Comment 9 Rainer Bielefeld Retired 2012-04-20 03:13:10 UTC
That worked better with server installation of "LibreOffice 3.3.3  German UI/Locale [OOO330m19 (Build:301) tag libreoffice-3.3.3.1] on German WIN7 Home Premium (64bit), there the preview appears after I have clicked on the picture in the slide (same with OOo).
Still reproducible with 3.5.2 and Master 

I wonder whether that also is reproducible in DRAW, can someone try to create a DRAW sample document=

@Thorsten:
One for you or more UI related? Please set Status to ASSIGNED and add yourself to "Assigned To" if you accept this Bug
Comment 10 Rainer Bielefeld Retired 2012-11-26 09:24:58 UTC
I agree with dE's suggestion, this is not too serious, and it seems that not all pictures are affected.

I don't see the problem with my own document, is there any possibility to get a test kit and an instruction how to reproduce this problem with a simple .png from the scratch?
Comment 11 Rainer Bielefeld Retired 2012-11-26 10:17:18 UTC
Created attachment 70579 [details]
Sample document with step by step instruction

Hm, now I was able to reproduce the problem  with parallel installation of  "LOdev  4.0.0.0.alpha1   -  ENGLISH UI / German Locale  [Build ID: dec8fe)]"  {tinderbox: @6, pull time 2012-11-13 06:07:28} on German WIN7 Home Premium (64bit) with separate /4 User Profile for Master Branch:

1. Open new Presentation from LibO Start center
2. delete Text field below Title field
3. copy paste single slide 2 times
4. Menu 'Insert -> Picture -> From File -> some.jpg' <insert>
5. Copy / Paste picture to slide 2
6. Crop (using crop handles) do that only 10% of picture remain visible
7. Copy / Paste this cropped picture to slide 3
8. Increase size of picture on slide 3 so that it fills all page
9. Save document, close and reopen
   Expected: Slidew priview very similar to page contents
   Actual: Slide 2,3 previews much to small, in my sample definitively head over

After some resizing of slides pane the preview becomes correct for the active slide.
Comment 12 Rainer Bielefeld Retired 2012-11-26 10:33:17 UTC
All effects are at least very similar with OOo 3.1.1, so I assume this is inherited from OOo.

With OOo 3.1.1 (others not tested) I see the same problem in DRAW (for my test I simply coped the pictures from my presentation sample document to 3 slides of a new Drawing).
Comment 13 Rainer Bielefeld Retired 2012-11-26 10:34:29 UTC
More general Component due to comment above
Comment 14 sasha.libreoffice 2012-11-26 11:41:09 UTC
Created attachment 70584 [details]
crop problem test case created in 3.6.3

I have created presentation which demonstrates this bug from scratch.
Used first encountered random JPG image and steps from initial description of bug. Used Impress 3.6.3 on RFR 17 64 bit
Comment 15 Rainer Bielefeld Retired 2012-11-26 11:57:55 UTC
With sample "libre crop.odp" I observed (on slide 3, for example), that when I select the slide the first time in edit mode, the picture for a very small moment looks like the crippled view in the slide preview pane. 

My suspect: the rendering for the previews has much less priority than the one for the edit mode slides, so it takes much more time until they will be shown correctly.
Comment 16 Jan 2014-09-08 14:12:29 UTC
Still happens in LibreOffice 4.1.4.2.

Every time i reopen my presentation image cropping is broken in the preview. After resizing the preview pane it goes away temporarily. 

Looks like a there are two different call pathes for initial preview and refresh of preview. Are there any plans to fix this bug?
Comment 17 QA Administrators 2015-10-14 19:56:04 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 18 Jean-Baptiste Faure 2015-10-18 13:36:32 UTC
still reproducible in version 5.0.4.0+.

Best regards. JBF
Comment 19 QA Administrators 2016-11-08 10:59:37 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 20 Jean-Baptiste Faure 2016-11-11 08:32:26 UTC
Still reproducible in version 5.2.3 and in current master under Ubuntu.

Best regards. JBF
Comment 21 QA Administrators 2018-06-02 03:09:04 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 22 Roman Kuznetsov 2018-06-16 14:10:25 UTC
bug about presentation, why was component Draw?

Changed component to Impress
Comment 23 QA Administrators 2019-06-17 02:46:52 UTC
Dear Bolat Basheyev,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug