Bug 43275 - Tooltips leave elements behind when dismissed; tooltips don't dismiss when application switch occurs
Summary: Tooltips leave elements behind when dismissed; tooltips don't dismiss when ap...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Calc (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.4.4 release
Hardware: x86 (IA32) Windows (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Calc-Cells
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2011-11-27 07:58 UTC by Ed
Modified: 2020-06-06 03:51 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
(See problem description) (304.90 KB, application/x-7z-compressed)
2011-11-27 07:58 UTC, Ed
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Ed 2011-11-27 07:58:06 UTC
Created attachment 53884 [details]
(See problem description)

I am using Calc on Windows XP.  

When you edit a cell formula "in place" by moving to that cell, pressing F2 and moving within the edit line that appears, a tooltip box appears giving the syntax for the formula.  (Not sure if 'tooltip' is the correct name for this in LO, but I'm sure you know what I mean.)  There are two display problems with this tooltip.  

1.  When you press enter to confirm your edits to the formula, the tooltip disappears.  However, it leaves behind its bottom and right borders as lines on the display.  These lines scroll with the spreadsheet.  They finally disappear if you scroll/page them off the screen, or if you switch to another application that overlays them.  The lines are not left on the screen if you dismiss the tooltip by pressing Esc before pressing Enter.  This problem seems to happen only when there are #N/A and/or #REF! values in the spreadsheet [attachment refers].  

2.  When you have such a tooltip active, and you switch to another application, the tooltip remains displayed, on top of the application to which you have just switched.  The only way to get rid of it is to switch back to Calc and perform an action that closes the tooltip (e.g. press Esc).  This problem appears to happen with any spreadsheet.  

I attach 3 screenshots, showing respectively:
(a) the tooltip being correctly displayed during formula editing;
(b) the lines that remain on the screen after the same tooltip has closed;
(c) the tooltip remaining on the screen on top of another application that has been switched to.  
I also attach a spreadsheet file containing appropriate formulas and values that exhibits the behaviour at (1) above.  (It is a vastly cut-down version of one I have been working on.)  

All the attachments have been placed in a single 7z file - it would be nice to be able to attach more than one file to this form!
Comment 1 sasha.libreoffice 2012-04-27 04:53:25 UTC
Thanks for bugreport
Please, verify if in last version of LibreOffice still reproducible
Comment 2 bfoman (inactive) 2012-07-09 12:01:57 UTC
Checked with:
LO 3.5.5.3 
Build ID: own W7 debug build
Windows 7 Professional SP1 64 bit

> 1.  When you press enter to confirm your edits to the formula, the tooltip
> disappears.  However, it leaves behind its bottom and right borders as lines 

Could not reproduce.

> the tooltip remains displayed

Confirmed.
Comment 3 Noel Grandin 2012-09-05 09:52:06 UTC
Confirmed problem 1. in version 3.6.1.2(Windows)
Comment 4 QA Administrators 2015-04-19 03:19:46 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 Ed 2015-04-19 17:49:49 UTC
Unfortunately [?] I no longer have access to any Windows version.  

I have retested this using the sample data I uploaded, in LO 4.3.3.2 for Linux.  I cannot reproduce the first problem.  I can reproduce the second: after switching focus to a new window, the tooltip remains displayed on top it; this happens whether the switch is made using the keyboard or the mouse.
Comment 6 QA Administrators 2016-09-20 09:31:51 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 Roland Illig 2016-12-10 17:04:48 UTC
I can confirm item 2 (tooltip still visible after switching applications).

LibreOffice 5.3.0.0beta1
Windows 10
Comment 8 QA Administrators 2018-06-06 02:46:38 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 9 QA Administrators 2020-06-06 03:51:09 UTC
Dear Ed,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from https://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug