Bug Hunting Session
Bug 46184 - [Calc] [AutoFilter] Option "Copy results to ..." remains activated in AutoFilter
Summary: [Calc] [AutoFilter] Option "Copy results to ..." remains activated in AutoFilter
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Calc (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.5.0 release
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: AutoFilter
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2012-02-16 09:18 UTC by Michel Rudelle
Modified: 2019-02-20 18:09 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Testing spreadsheet (8.43 KB, application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2012-02-17 01:19 UTC, pierre-yves samyn
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Michel Rudelle 2012-02-16 09:18:22 UTC
Procedure to reproduce:

Step 1:
  Open a new spreadsheet with at least 2 sheets
  Enter some values in column A (Sheet1)
  Apply the AutoFilter to this column
  Select a value - click OK
  > Observed result: correct, the line with the selected value displays only in Sheet1.

Step 2:
  Activate the AutoFilter
  Select the Standard Filter from the dialogue box of the AutoFilter
  More options > Activate check box "Copy results to ..." and select for example cell $Sheet2.$B$4 - click OK
  > Observed result: correct, Sheet2 is selected and the result is copied in the chosen location.

Step 3:
  Return to Sheet1 to activate the AutoFilter
  Select new values - click OK
  > Observed result: Sheet2 is selected and the values are copied towards Sheet2 in the previously defined location
  > Expected result: stay in Sheet1 and display lines containing the selected values, as in step 1.

Step 4:
  To find the expected result, re-select the Standard Filter and inactivate check box "Copy results to …"
  Now the AutoFilter will work as in step 1.

This does not occur on LibO 3.4 because the check box "Copy results to ..." is automatically inactivated when switching from Standard Filter to AutoFilter on the same selection.

The behaviour of the version 3.4 is logical and must be preserved, because this option is not visible from the AutoFilter.

Thank you for looking at that.
Comment 1 pierre-yves samyn 2012-02-17 01:18:11 UTC
Hello

I confirm with LibO 3.5 & Windows 7 64 bits

Steps to reproduce :

1. Open the attached spreadsheet  (Sheet1 contains data with Autofilter on)
2. A1 Click on the list
3. Selected "Bass" for instance
4. Click on Ok

Expected result : rows filtered on Sheet1
Actual result : rows filtered on Sheet2

Explanation : Data> Filter> Standard filter > More options > "Copy results to" is enabled with $Sheet2.$A$1

Does not occur on LibO 3.4 : regression or new feature ?

As Michel says the behaviour of the version 3.4 seems logical and might be preserved, because this option (copy results to) is not visible from the AutoFilter.

Additional Information: Reproduced on [fr-discuss]

Best regards
Comment 2 pierre-yves samyn 2012-02-17 01:19:48 UTC
Created attachment 57193 [details]
Testing spreadsheet
Comment 3 Jean-Baptiste Faure 2012-02-19 04:06:37 UTC
Of course reproducible on Ubuntu. Even in LO 3.5.1 rc0+ (LibreOffice 3.5.1rc0+ 
Version ID : c3f76c5-fe97bc5-f9b8d0b-f269e46-24eb504) and the master (LibreOffice 3.6.0alpha0+ Version ID : cdf0c78-babed3d-39746e8-f0d66fd-fefd87)

Set OS to All

Kohei: I think it is in your area. Please feel free to reassign if you can't handle this.

Best regards. JBF
Comment 4 QA Administrators 2015-02-19 15:39:26 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 Jean-Baptiste Faure 2015-02-21 09:34:41 UTC
Nothing has changed for me since I tested it in comment #3


Best regards. JBF
Comment 6 tommy27 2016-04-16 07:28:11 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 Jean-Baptiste Faure 2016-04-19 18:22:42 UTC
Nothing has changed since I tested this bug a year ago.

Best regards. JBF
Comment 8 QA Administrators 2017-05-22 13:25:53 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 9 Jean-Baptiste Faure 2017-07-06 14:42:55 UTC
Nothing changed. Tested with LO 5.4.0.1.0+ under Ubuntu 16.04.

Best regards. JBF
Comment 10 QA Administrators 2018-07-07 02:39:32 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 11 Michel Rudelle 2018-07-07 12:39:24 UTC
Nothing has changed. Tested with LO 5.4.7.2 and 6.0.5.2 under Windows 7
Comment 12 Oliver Brinzing 2019-02-20 18:09:58 UTC
i can confirm this behaviour with

Version: 6.1.5.2 (x64)
Build ID: 90f8dcf33c87b3705e78202e3df5142b201bd805
CPU threads: 4; OS: Windows 10.0; UI render: default; 
Locale: de-DE (de_DE); Calc: 

and with demo spreadsheet from issue 
Bug 123598 - Autofilter removed from output range after save & reload 
https://bugs.documentfoundation.org/attachment.cgi?id=149441&action=edit

but i can *not* confirm it if option
"[ ] Keep filter criteria" is *disabled*