Download it now!
Bug 52367 - FORMATTING: Calc-generated graphs get messed up when copied to Writer
Summary: FORMATTING: Calc-generated graphs get messed up when copied to Writer
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Chart (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.5.5.3 release
Hardware: x86-64 (AMD64) Windows (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks: Chart
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2012-07-22 19:16 UTC by fisselspinne
Modified: 2019-11-06 13:39 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
images as described in the reproduction steps (377.56 KB, image/jpeg)
2012-07-22 19:16 UTC, fisselspinne
Details
ODS spreadsheet showing problem as described. The last sheet "Übersicht" contains some diagrams that can be used for reproduction (63.05 KB, application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2012-07-27 17:55 UTC, fisselspinne
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description fisselspinne 2012-07-22 19:16:20 UTC
Created attachment 64506 [details]
images as described in the reproduction steps

Problem description: When copy-pasting a graph from Calc to Writer, the legend will be moved into the diagram. Before pulling it back, you first need to resize it because its borders are elongated to the right and hit the OLE frame. When resizing it, some of the content falls out of the frame. pulling the frame down results in the formation of a gap. The best you can get is a split-up legend, which is problematic because it seems to create "groups".

Steps to reproduce:
1. In Calc, create some graph (XY in my case) with a legend. (picture "1" in attachment)
2. Copy the graph and paste it to a Writer document, you'll see the legend is deplaced. ("2" in attachment)
3. Go into the graph and select the legend, see its borders. (pic "3")
4. Pull the borders to resize it, see some content getting lost ("4")
5. Tear the lower border down: the contents show up again, but a gap is formed in the middle. ("5")

Expected behavior: OLE objects that don't make me wanna go back to MS Paint
              
Browser: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/536.11 (KHTML, like Gecko) Chrome/20.0.1132.57 Safari/536.11
Comment 1 Regina Henschel 2012-07-22 20:01:48 UTC
I cannot reproduce it here. Please attach the ods-file itself.
Comment 2 fisselspinne 2012-07-27 17:55:20 UTC
Created attachment 64787 [details]
ODS spreadsheet showing problem as described. The last sheet "Übersicht" contains some diagrams that can be used for reproduction
Comment 3 fisselspinne 2012-07-27 18:03:05 UTC
Thanks for replying. I tried it again now using two entirely new documents and have to admit that indeed the bug didn't show.

So maybe it could be related to the origin of the document, which had once been an XLS. I didn't remember that first, because to the time it only contained some raw data rows. Everything I made afterwards - including all the data for the graph - I did with Calc, saving as ODS.

I attached the document (see above).
It consists of 4 data sheets and one sheet named "Übersicht", where some diagrams are included. You can use them or create new ones, they'll always show the problem when copied to Writer.

Greetings,
Caroline
Comment 4 Regina Henschel 2012-07-27 18:55:37 UTC
With the attached document I can confirm the bug.

The "Ansatz 2" legend text in the data table in Writer has additional spaces (or whatever it is), so the legend becomes wider.

Open the data table in the chart in Writer, click in the legend text and use CTRL-A to mark it. Notice, that in the field which has "Ansatz 2" much more is selected than only the text. You can delete the additional part there. But when you leave the dialog and reenter it, the additional part is there again. If you delete this whole data series, the legend is shown as expected.

I have no idea, what is going on there.
Comment 5 tommy27 2014-10-27 21:57:44 UTC
still reproducible under Win7x64 using LibO 4.3.2.2 and 4.4.0.0.alpha1+
Build ID: 6ba8b7f5eacac969e4781d63718083a05491b1bc
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2014-10-24_02:23:51
Comment 6 QA Administrators 2015-12-20 16:14:43 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 QA Administrators 2017-01-03 19:48:59 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 8 Libomark 2019-11-06 13:39:25 UTC
This is still a problem with Version: 6.3.2.2 (x64)

On the other hand, I have managed to export charts as a PNG image successfully, whereas before I had had the same problem doing that, as in this example.

https://uploads.disquscdn.com/images/291be8d92c5b9e90e1d77f70f23c44e9bb217e2b9e7574264928aa6a82c969ae.png