Bug 56949 - FILEOPEN: Connectors lose their connections with the shapes
Summary: FILEOPEN: Connectors lose their connections with the shapes
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.3.4 release
Hardware: x86 (IA32) Windows (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
: 79120 (view as bug list)
Depends on:
Blocks: Connectors
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2012-11-10 09:23 UTC by chjacob
Modified: 2021-03-05 13:14 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Rectangles after reopening (3.33 KB, image/png)
2021-03-05 13:14 UTC, Svatopluk Vít
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description chjacob 2012-11-10 09:23:51 UTC
Steps to reproduce the problem:

1. Open LibreOffice Draw and draw in it two rectangles
2. Connect the rectangles with connector
3. Select all objects and copy them
4. Open LibreOffice Writer and paste the drawing in it
5. Ungroup the drawing in Writer and save the Writer document
6. Close the Writer document and after that open it

The result: the connector is not connected to the shapes.

LibreOffice Writer does not inform the user (e.g. on saving) that such a problem may arise.
Comment 1 Lucas Betschart 2012-12-16 18:07:46 UTC
Confirmed with LO 4.0 Beta 1 on Windows 7.

But the connector isn't deleted, it just moves to a different place.
Comment 2 Rainer Bielefeld Retired 2012-12-21 12:31:12 UTC
I still see some details needing clearing up:

a) Is it a FILESAVE or a FILEOPEN problem? We also have some MS WORD document FILEOPEN problems, may be there is a relation?

b) Any knowledge whether that also was a problem with more early LibO Versions?
(@Lucas: With this 
<http://extensions.libreoffice.org/extension-center/libreoffice-server-installation-gui>
Installer it's really very easy to install some few versions (I recommend the last of a major release, for example 3.5.7.2, 3.4.6) in parallel to find out where a problem came up)
Comment 3 Lucas Betschart 2012-12-22 12:26:53 UTC
Thanks for the hint. Cool tool.

This also happens with LO 3.3.4, 3.5.7 and 3.6.4. (I couldn't find the latest 3.4 installer).

I don't have a copy of MS Office, but I've tested with the current FreeOffice (freeoffice.com) from Softmaker:

The textediting Software (TextMaker) does show the connection correct. (I've done all the steps till step 5 with LO (safed in ODF), and only opened with TextMaker), so I assume the problem is a FILEOPEN problem.

I couldn't find any related bugs yet.
Comment 4 Rainer Bielefeld Retired 2012-12-22 12:47:38 UTC
Thx. for additional tests, I will do some further tests concerning my relations suspect (during weekend) before I will involve a developer.
Comment 5 Cor Nouws 2014-06-22 15:03:25 UTC
*** Bug 79120 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 6 QA Administrators 2015-07-18 17:44:27 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 Buovjaga 2015-10-23 16:51:29 UTC
(In reply to Lucas Betschart from comment #1)
> But the connector isn't deleted, it just moves to a different place.

Still repro.

Win 7 Pro 64-bit Version: 5.1.0.0.alpha1+
Build ID: fcc2415ade6ae93710bbbda9f7e163045e323105
TinderBox: Win-x86@62-merge-TDF, Branch:MASTER, Time: 2015-10-21_16:55:13
Locale: fi-FI (fi_FI)
Comment 8 QA Administrators 2016-11-08 11:26:37 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 9 QA Administrators 2019-12-03 14:07:58 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 10 Svatopluk Vít 2021-03-05 13:14:57 UTC
Created attachment 170243 [details]
Rectangles after reopening

As you can see, there is no connection between rectangles, but this is just visual bug, because as you try to move the boxes, the connector is redrawn and rectangles are connected.

This evolved into bug of visual represenation.

How to reproduce it :
- do all the steps (and there will be not properly connected shapes)
- drag and drop rectangles and connector is shown properly connected
- save the file
- check again - still the same - visual bug, but when you move the rectangles they are still connected.


Version: 7.1.1.1 / LibreOffice Community
Build ID: 575c5867c4cc13d7ae78f9ce39a54a52ed38c769
CPU threads: 8; OS: Linux 5.10; UI render: default; VCL: kf5
Locale: cs-CZ (cs_CZ.UTF-8); UI: en-US
Calc: threaded