Bug 62581 - : wrong Opentype Font Display / Univers LT Std
Summary: : wrong Opentype Font Display / Univers LT Std
Status: RESOLVED WORKSFORME
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.6.5.2 release
Hardware: Other macOS (All)
: high normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-03-21 06:15 UTC by haus.r
Modified: 2013-11-23 11:03 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Font Popup Menu showing the (wrong) oblique display of Univers LT Std 55 (52.66 KB, image/png)
2013-03-21 06:15 UTC, haus.r
Details
screenshot of correct font rendering (158.40 KB, image/png)
2013-11-23 08:57 UTC, haus.r
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description haus.r 2013-03-21 06:15:32 UTC
Created attachment 76855 [details]
Font Popup Menu showing the (wrong) oblique display of Univers LT Std 55

Problem description: 

Steps to reproduce:
(0. Acquire Univers Std as Opentype font set)
(1. Install properly)
steps 0 and 1 I have for years. 
2. Open LibreOffice
3. create any kind of new document
4. Type some text, select text
5. Select Font Popup Menu
6. Scroll down to Universe LT Std
7. Find all Univers font cuts displayed properly, EXCEPT Univers LT Std 55 Roman
8. Choose Univers LT Std 55
9. Text is displayed, and printed, as Univers LT Std 55 OBLIQUE

Current behavior:
Univers LT Std 55 Roman is displayed, and printed, as Univers LT Std 55 oblique. The Italic button is unselected. Selecting the Italic button makes the font even more oblique. All other Univers varieties are displayed properly. This is an offical Linotype Univers Opentype license, no illegally downloaded contraband.

Expected behavior:
display and print Univers LT Std 55 Roman as Univers LT Std 55 Roman 

This behaviour is not new. I remember seeing this with earlier versions. Unfortunately, Univers LT Std 55 is my main font. Up to now, this specific font fault kept me from switching to LibreOffice full-time. 

 
              
Operating System: Mac OS X
Version: 3.6.5.2 release
Comment 1 retired 2013-11-22 15:34:57 UTC
Hi, trying to reproduce I'm failing at step 0. already. What do you mean by "Acquire"? Do I have to buy that font or can I download it somewhere? If the latter, please provide a link. Otherwise it will be very difficult confirming this bug.

Setting to NEEDINFO until more detail is provided.

After providing the requested info, please reset this bug to UNCONFIRMED. Thanks :)
Comment 2 retired 2013-11-22 15:35:29 UTC
Is this behavior any better with the latest LO release 4.1.3.2?
Comment 3 haus.r 2013-11-23 08:57:51 UTC
Created attachment 89676 [details]
screenshot of correct font rendering
Comment 4 haus.r 2013-11-23 09:01:20 UTC
Comment on attachment 89676 [details]
screenshot of correct font rendering

Thank you for looking into this.

I just installed the latest LO release 4.1.3.2, the behaviour is better now.
I attached a screenshot of a spreadsheet in LO (right) and Excel (left).

Do you need the otf files for testing? On request I will send them in a private email. 

Thank you very much
kind regards
Sebastian
Comment 5 Adolfo Jayme 2013-11-23 11:03:13 UTC
Thanks for testing. I’ll close this bug for now, but please let us know if you have this problem again.