Bug 63209 - Impress prints images instead of embedded fonts
Summary: Impress prints images instead of embedded fonts
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Printing and PDF export (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.0.2.2 release
Hardware: x86-64 (AMD64) Linux (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords: needsDevEval
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-04-06 17:57 UTC by Oli Sennhauser
Modified: 2015-12-18 10:46 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:
Regression By:


Attachments
document creating the troubles (215.84 KB, application/vnd.oasis.opendocument.presentation)
2013-04-06 17:57 UTC, Oli Sennhauser
Details
"bad" pdf document (466.29 KB, application/pdf)
2013-04-06 17:58 UTC, Oli Sennhauser
Details
PDFs of 2-up handouts using cups-pdf v2.5.0 across LO v3304 thru v4132. (1.57 MB, application/zip)
2013-12-22 08:42 UTC, Owen Genat (retired)
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Oli Sennhauser 2013-04-06 17:57:14 UTC
Created attachment 77535 [details]
document creating the troubles

When I print the attached document as handout (2 slides per page) libre office impress prints rendered image document instead of embedded fonts.
This was working 2 months ago.
it seems to depened on the document.
Comment 1 Oli Sennhauser 2013-04-06 17:58:30 UTC
Created attachment 77536 [details]
"bad" pdf document

pdffonts MfP-operations.pdf 
name                                 type              emb sub uni object ID
------------------------------------ ----------------- --- --- --- ---------
Comment 2 Joel Madero 2013-04-08 20:53:40 UTC
Please provide more concrete steps of how to reproduce. Are you print -> to file or are you exporting to PDF? Also, how are you creating the handout pdf? 

Marking as NEEDINFO, once you provide detailed steps mark as UNCONFIRMED and we will investigate. Thanks!
Comment 3 Oli Sennhauser 2013-04-09 19:18:50 UTC
File > Print > Document: Handouts, Slides per page: 2 > Print

to PDF Printer

Setting up cups-pdf (2.6.1-6) ...
Comment 4 QA Administrators 2013-11-04 22:17:53 UTC
Dear Bug Submitter,

This bug has been in NEEDINFO status with no change for at least 6 months. Please provide the requested information as soon as possible and mark the bug as UNCONFIRMED. Due to regular bug tracker maintenance, if the bug is still in NEEDINFO status with no change in 30 days the QA team will close the bug as INVALID due to lack of needed information.

For more information about our NEEDINFO policy please read the wiki located here: 
https://wiki.documentfoundation.org/QA/FDO/NEEDINFO

If you have already provided the requested information, please mark the bug as UNCONFIRMED so that the QA team knows that the bug is ready to be confirmed.


Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!


Warm Regards,
QA Team
Comment 5 Owen Genat (retired) 2013-12-22 08:42:23 UTC
Created attachment 91117 [details]
PDFs of 2-up handouts using cups-pdf v2.5.0 across LO v3304 thru v4132.

I can't confirm this bug under Ubuntu 10.04 x86_64 with cups-pdf 2.5.0-17ubuntu1~lucid1 using:

- v3.3.0.4 OOO330m19 Build: 6
- v3.4.6.2 OOO340m1 Build: 602
- v3.5.7.2 Build ID: 3215f89-f603614-ab984f2-7348103-1225a5b
- v3.6.7.2 Build ID: e183d5b
- v4.0.6.2 Build ID: 2e2573268451a50806fcd60ae2d9fe01dd0ce24
- v4.1.3.2 Build ID: 70feb7d99726f064edab4605a8ab840c50ec57a

In all cases the resulting PDF has the required fonts embedded (refer attached).
Comment 6 Owen Genat (retired) 2013-12-22 08:43:54 UTC
Component set to Printing and PDF export.
Comment 7 Oli Sennhauser 2013-12-23 13:58:34 UTC
This matches to my experience as stated above: "This was working 2 months ago."

On my Ubuntu:  Ubuntu 12.04.3 LTS

I have cups-pdf installed as follows:

dpkg -l | grep cups-pdf
ii  cups-pdf  2.6.1-6  PDF writer backend for CUPS

So do we consider this as an regression bug in cups-pdf and should report it there?
Comment 8 tommy27 2014-09-27 07:55:13 UTC
is this bug still present in LibO 4.3.2.2? please give an update of the bug status with latest release.
Comment 9 Owen Genat (retired) 2014-09-27 16:05:05 UTC
(In reply to comment #8)
> is this bug still present in LibO 4.3.2.2? please give an update of the bug
> status with latest release.

This appears to either be related to cups-pdf v2.6.1-6 or the difference in using printer language type of PDF vs PostScript. I have re-tested the attachment (this time using cups-pdf v2.6.1-6) under GNU/Linux using:

- v3.3.4.1 OOO330m19 Build: 401
- v3.4.6.2 OOO340m1 Build: 602
- v3.5.7.2 Build ID: 3215f89-f603614-ab984f2-7348103-1225a5b
- v3.6.7.2 Build ID: e183d5b
- v4.0.6.2 Build ID: 2e2573268451a50806fcd60ae2d9fe01dd0ce24
- v4.1.6.2 Build ID: 40ff705089295be5be0aae9b15123f687c05b0a
- v4.2.6.3 Build ID: 3fd416d4c6db7d3204c17ce57a1d70f6e531ee21
- v4.3.2.2 Build ID: edfb5295ba211bd31ad47d0bad0118690f76407d
- v4.4.0.0.alpha0+ Build ID: 6ee5be0e1dc300120439c3579430d35e7d31131c TinderBox: Linux-rpm_deb-x86_64@46-TDF, Branch:master, Time: 2014-09-17_10:09:07

With the exception of v3.3 (which only offers a printer language type of PostScript) all versions fail to embed the font using the default printer language of PDF. If however the printer language type is changed to "PostScript (level from driver)" then the font is always embedded. 

Status set to NEEDINFO. Clarification required from developer / expert to determine whether PDF vs PostScript behaviour is expected (or not).
Comment 10 QA Administrators 2015-02-11 19:52:13 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and a lack of information which is needed in order to accurately reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest your bug against the latest release. If the issue is still present in the latest stable release, we need the following information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating system and the latest version of LibreOffice that you have confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED and we will attempt to reproduce the issue. 

Please do not:
a) respond via email 
b) update the version field in the bug or any of the other details on the top section of FDO
Message generated on: 2015-02-11
Comment 11 Jean-Baptiste Faure 2015-03-01 16:05:56 UTC
Erroneous status. It should be UNCONFIRMED with whiteboard NeedDevEval (per comment #9)

Best regards. JBF
Comment 12 Jean-Baptiste Faure 2015-08-01 12:32:47 UTC
Which font is missing in the pdf? I see only Arial in the presentation.

Best regards. JBF
Comment 13 QA Administrators 2015-09-04 03:00:31 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and a lack of information which is needed in order to accurately reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest your bug against the latest release. If the issue is still present in the latest stable release, we need the following information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating system and the latest version of LibreOffice that you have confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED and we will attempt to reproduce the issue. 
Please do not:
a) respond via email 
b) update the version field in the bug or any of the other details on the top section of FDO
Message generated on: 2015-09-03
Comment 14 Robinson Tryon (qubit) 2015-12-18 10:46:55 UTC
Migrating Whiteboard tags to Keywords: (NeedDevEval -> NeedsDevEval)
[NinjaEdit]