Bug 68472 - UNDO incomplete: alignment not restored in cells after UNDO cells merge
Summary: UNDO incomplete: alignment not restored in cells after UNDO cells merge
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: All All
: high minor
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Undo-Redo
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2013-08-23 09:53 UTC by Mike Kaganski
Modified: 2019-11-30 03:40 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Mike Kaganski 2013-08-23 09:53:42 UTC
When cells in a table have non-default alignment applied (local formatting, not styles), and have been merged, consequent UNDO doesn't restore the alignment properly.

Steps to reproduce:
1. Create a new empty text document
2. Add a table with several columns
3. Apply central alignment to all cells
4. Merge all cells of one row
5. Undo.

Expected result: all cells in the table have central alignment

Actual results: all cells of the previously merged row (except the first cell) now have left alignment.

Tested with LO 3.3.0 - 4.1.0.4 and AOO 4.0.0 under Win7x64. Must be an inherited bug.
Comment 1 Jorendc 2013-11-19 17:57:32 UTC
Thanks for reporting! I can confirm this behavior, tested using Mac OSX 10.9 with LibreOffice Version: 4.2.0.0.alpha1+
Build ID: 9c45345a680f7444df251f9403c7d56572380f21
TinderBox: MacOSX-x86@49-TDF, Branch:master, Time: 2013-11-18_12:43:03

Marking as "Inherited from OOo".

Kind regards,
Joren
Comment 2 QA Administrators 2015-04-19 03:21:32 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 3 Mike Kaganski 2015-04-19 05:27:28 UTC
Still reproducible with Version: 4.4.3.1
Build ID: b2f347f2ac68821efc00b6f1793cda90af748118
Locale: ru_RU
under Win7x64
Comment 4 Phil Krylov 2017-03-17 20:47:43 UTC
Version: 5.4.0.0.alpha0+
Build ID: 5de40734af30a8b897c6c5b7f681759e36a25557
CPU threads: 2; OS: Mac OS X 10.9.5; UI render: default; 
TinderBox: MacOSX-x86_64@49-TDF, Branch:master, Time: 2017-03-10_04:48:50
Locale: de-DE (de.UTF-8); Calc: group

Can't reproduce! The cell alignment is actually restored.
Comment 5 Mike Kaganski 2017-03-17 21:15:11 UTC
I do reproduce it using Version: 5.4.0.0.alpha0+
Build ID: 5de40734af30a8b897c6c5b7f681759e36a25557
CPU threads: 4; OS: Windows 6.19; UI render: GL; 
Locale: ru-RU (ru_RU); Calc: CL

The build's commit is dated Mar 14, so newer than 5de40734af30a8b897c6c5b7f681759e36a25557 used in comment 4.

Please don't close as WORKSFORME if you cannot reproduce a problem right away; please write your findings first, asking others (and OP) to try to confirm them. It might be that you misunderstood the reproducing steps; or it could be OS-dependent; or something else.

Restoring the NEW status.
Comment 6 Mike Kaganski 2017-03-18 05:58:20 UTC
Sorry, somehow the commit id was wrong in my version's description. It was 1eb69f6b9c78b19d3944c90c17ff8d498affc316 actually.
Comment 7 QA Administrators 2018-04-22 02:31:56 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 8 James YuHeng 2018-11-29 08:57:16 UTC
Still exists in version
Version: 6.3.0.0.alpha0+
Build ID: 8a02a1d329c43df6de383a7b0cf8ac14247b18c9
CPU threads: 8; OS: Linux 4.4; UI render: default; VCL: kde4; 
TinderBox: Linux-rpm_deb-x86_64@86-TDF, Branch:master, Time: 2018-11-17_20:48:16
Locale: en-US (zh_TW.UTF-8); UI-Language: en-US
Calc: threaded
Comment 9 QA Administrators 2019-11-30 03:40:26 UTC
Dear Mike Kaganski,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug