Bug 69610 - mail merge fields not correctly read in openxml files
Summary: mail merge fields not correctly read in openxml files
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.2.4.2 release
Hardware: Other Windows (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-09-20 15:01 UTC by pasqual milvaques
Modified: 2015-07-18 17:27 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Crash report or crash signature:
Regression By:


Attachments
ms word file with mail merge fields (.doc version) (35.00 KB, application/msword)
2013-09-20 15:01 UTC, pasqual milvaques
Details
ms word file with mail merge fields (.docx version) (16.25 KB, application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document)
2013-09-20 15:02 UTC, pasqual milvaques
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description pasqual milvaques 2013-09-20 15:01:42 UTC
Created attachment 86183 [details]
ms word file with mail merge fields (.doc version)

mail merge fields are correctly read by libreoffice in .doc/.dot files but this compatibility seems to broken in .docx/.dotx files

when a mail merge field from a .docx file is read by libreoffice is displayed as plain text

I have checked it using ms office 2007 to convert a document between .doc and .docx formats and the problem seems to be in libreoffice. I pass the documents as test case

the first libreoffice version in which I have seen the problem is 3.6.3 but in 4.1.1 the problem is still present

best regards
Comment 1 pasqual milvaques 2013-09-20 15:02:13 UTC
Created attachment 86184 [details]
ms word file with mail merge fields (.docx version)
Comment 2 Kasper Fabæch Brandt 2014-03-18 21:14:09 UTC
I can confirm that this bug still exists in 4.2.1.1, but seems to have been fixed somewhere between that and 4.2.3.1.
Comment 3 Kasper Fabæch Brandt 2014-03-18 22:18:06 UTC
Actually the bug still persisted in 4.2.2.1. From a quick glance at the history my guess is that it was fixed by 50945ba ( https://github.com/LibreOffice/core/commit/50945ba67bf6dec66b1ed33011316e0fc9197572 ).
Comment 4 pasqual milvaques 2014-03-19 14:27:58 UTC
It seems to work in 4.2.3.1 as you say. the behavior of libreoffice seems to have changed also in relation to conditional text fields, now is better although still not functional. conditional fields are part of the openxml (ISO/IEC
29500-1, 17.16.5.26) so it's desirable to have good support for them also, but that would be another bug, of course.

from my point of view this bug can be closed, thanks :)
Comment 5 richardfromrancho 2014-06-03 19:11:01 UTC
I'm having this problem as well.  I have a document originally created in Word 2003 with a merge field.  When the file is re-saved, whether it was edited or not as a Word 2003 document, it loses the connection to the Edit Fields, Mail Merge Fields.
Comment 6 Buovjaga 2014-11-18 09:45:01 UTC
(In reply to richardfromrancho from comment #5)
> I'm having this problem as well.  I have a document originally created in
> Word 2003 with a merge field.  When the file is re-saved, whether it was
> edited or not as a Word 2003 document, it loses the connection to the Edit
> Fields, Mail Merge Fields.

We would need to see this document. Would it be possible to anonymize in Word and share here publicly?
Comment 7 QA Administrators 2015-06-08 14:29:21 UTC
Dear Bug Submitter,

This bug has been in NEEDINFO status with no change for at least
6 months. Please provide the requested information as soon as
possible and mark the bug as UNCONFIRMED. Due to regular bug
tracker maintenance, if the bug is still in NEEDINFO status with
no change in 30 days the QA team will close the bug as INVALID
due to lack of needed information.

For more information about our NEEDINFO policy please read the
wiki located here:
https://wiki.documentfoundation.org/QA/Bugzilla/Fields/Status/NEEDINFO

If you have already provided the requested information, please
mark the bug as UNCONFIRMED so that the QA team knows that the
bug is ready to be confirmed.
 
Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

This NEEDINFO Message was generated on: 2015-06-08

Warm Regards,
QA Team
Comment 8 QA Administrators 2015-07-18 17:27:54 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and a lack of information which is needed in order to accurately reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest your bug against the latest release. If the issue is still present in the latest stable release, we need the following information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating system and the latest version of LibreOffice that you have confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED and we will attempt to reproduce the issue. 
Please do not:
a) respond via email 
b) update the version field in the bug or any of the other details on the top section of FDO

Message generated on: 2015-07-18