Bug 72799 - LibO freezes when I open a window to select a folder
Summary: LibO freezes when I open a window to select a folder
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: LibreOffice (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.1.3.2 release
Hardware: Other macOS (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-12-17 16:06 UTC by Yvan Oberson
Modified: 2015-02-11 20:03 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Crash report or crash signature:
Regression By:


Attachments
screenshot (7.68 KB, image/png)
2014-01-02 16:59 UTC, halavus
Details
The button I clicked on (69.20 KB, image/png)
2014-01-02 18:23 UTC, halavus
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Yvan Oberson 2013-12-17 16:06:49 UTC
Même avec la dernière version (4.1.3) le bug est récurent:
(Je viens de faire la mise à jour)

Au bout d'un certain temps, même après la manipulation que j'expliquerai plus bas, le programme finit toujours par se bloquer lorsque j'ouvre une fenêtre de type "sélection d'emplacement" pour, par exemple enregistrer le document ou alors lorsque je veux sélectionner une image à importer. 
Le blocage est simplement total, je sélectionne "enregistrer" lors du premier enregistrement du document ou "enregistrer sous" et la fenêtre s'ouvre et plus rien ne bouge: je suis obligé de forcer à quitter.

La seule parade que j'ai trouvée, c'est de supprimer les préférences (cf. screenshot) de Libreoffice et de relancer l'application. Ça marche même sans vider la corbeille. Ça ne change rien si je redémarre entre deux ou si je fais tourner Onyx. J'ai vraiment essayé toutes les techniques que je connaissais...

Comme je te l'expliquais plus haut, même après avoir jusqu'à maintenant effectué cette manipulation maintes fois et à travers de nombreuses versions successives de LibreOffice, le bug ne disparait pas. Enfin, il disparait un moment... puis revient toujours, tôt ou tard. Même parfois en ayant déjà enregistré un fichier avec succès, plus tard et sans avoir quitté le programme entre deux, le bug apparait, comme sorti de nulle part.

Par contre ça n'arrive jamais lorsque le fichier a déjà été enregistré une fois avec succès. Donc je galère surtout au premier enregistrement de nouveaux fichiers, lorsque je fais une modification et veut faire un nouveau fichier avec "enregistrer sous" et lors d'importations d'images – ce qui est moins problématique, mais j'y ai rencontré ce même problème.
Comment 1 tommy27 2013-12-18 03:57:52 UTC
english translation please
Comment 2 halavus 2014-01-02 16:59:07 UTC
Created attachment 91427 [details]
screenshot

The prefs I delete to make it work again.
Comment 3 tommy27 2014-01-02 17:05:56 UTC
you should also translate in english what was not working.
remember also to add which is your O/S (Linux? Win? Mac?)
Comment 4 halavus 2014-01-02 17:09:16 UTC
I had this bug with every version since some time.

After a undefined amount of time, and even after the manipulation that I will explain later, LibreOffice freezes when I open a window to select a folder (window like "save as" or "import an image from folder"). This happens most of the time when I save a file for the first time.
When it freezes, I can't do anything and have to force to quit. 

To counter the bug, I can delete the prefs files from my computer and it will work again normally the next time I launch LibreOffice. (see screenshot)

Like I said before, I made this manipulation many times and with many versions of LibreOffice. It disappears some days and come again.
I tried uninstalling with and without restarting the computer, with and without running Onyx between the uninstall and the reinstall, between different versions and so on.

The bug doesn't appear when saving, when I already saved it once successfully. I really have this problem when saving a document for the first time.

Like I said, I also encountered the bug when trying importing an image.


I hope my translation is good enough. :)

Thank you.
Comment 5 halavus 2014-01-02 17:10:28 UTC
(In reply to comment #3)
> you should also translate in english what was not working.
> remember also to add which is your O/S (Linux? Win? Mac?)

I was doing it when you posted. :P

I'm on Mac 10.8.5
Comment 6 tommy27 2014-01-02 17:15:57 UTC
your english is good. edited summary notes and platform.

one more information, after you delete those prefs, does the bug appears again after some time?
Comment 7 halavus 2014-01-02 18:15:51 UTC
(In reply to comment #6)
> your english is good. edited summary notes and platform.
> 
> one more information, after you delete those prefs, does the bug appears
> again after some time?

Yes
Comment 8 halavus 2014-01-02 18:23:15 UTC
Created attachment 91428 [details]
The button I clicked on
Comment 9 halavus 2014-01-02 18:23:26 UTC
I'm pretty sure, that the bug only appears after I clicked the button to expand the window.
I marked the button in red in a screenshot I posted.
Comment 10 tommy27 2014-01-02 18:50:40 UTC
Ok. you provided requested information. now we need another MacOS user that can reproduce your bug. I'm on Windows and it works fine.
Comment 11 tommy27 2014-04-14 21:57:49 UTC
@halavus
are you still seeing this issue with recent 4.1.5 or 4.2.3 final releases?
Comment 12 tommy27 2014-05-04 00:49:36 UTC
set status to NEEDINFO waiting for user feedback
Comment 13 QA Administrators 2015-01-10 18:07:06 UTC
Dear Bug Submitter,

This bug has been in NEEDINFO status with no change for at least 6 months. Please provide the requested information as soon as possible and mark the bug as UNCONFIRMED. Due to regular bug tracker maintenance, if the bug is still in NEEDINFO status with no change in 30 days the QA team will close the bug as INVALID due to lack of needed information.

For more information about our NEEDINFO policy please read the wiki located here: 
https://wiki.documentfoundation.org/QA/FDO/NEEDINFO

If you have already provided the requested information, please mark the bug as UNCONFIRMED so that the QA team knows that the bug is ready to be confirmed.


Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!


Warm Regards,
QA Team

Message generated on: 10/01/2015
Comment 14 QA Administrators 2015-02-11 19:57:35 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and a lack of information which is needed in order to accurately reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest your bug against the latest release. If the issue is still present in the latest stable release, we need the following information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating system and the latest version of LibreOffice that you have confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED and we will attempt to reproduce the issue. 
Please do not:
a) respond via email 
b) update the version field in the bug or any of the other details on the top section of FDO

Message generated on: 2015-02-11
Comment 15 QA Administrators 2015-02-11 20:03:56 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and a lack of information which is needed in order to accurately reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest your bug against the latest release. If the issue is still present in the latest stable release, we need the following information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating system and the latest version of LibreOffice that you have confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED and we will attempt to reproduce the issue. 

Please do not:
a) respond via email 
b) update the version field in the bug or any of the other details on the top section of FDO
Message generated on: 2015-02-11