Bug 78049 - IDE: Printing basic code on Linux does not work
Summary: IDE: Printing basic code on Linux does not work
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Printing and PDF export (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.2.3.3 release
Hardware: Other Linux (All)
: low normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks: Print
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-04-29 00:41 UTC by Ewald Anderl
Modified: 2019-01-05 11:52 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Example of (failed) printout on Linux (23.71 KB, application/pdf)
2014-04-29 00:41 UTC, Ewald Anderl
Details
Example of (working) printout on Windows from same document (18.07 KB, application/pdf)
2014-04-29 00:45 UTC, Ewald Anderl
Details
Small document that was the source of both print attempts (25.96 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2014-04-29 00:48 UTC, Ewald Anderl
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Ewald Anderl 2014-04-29 00:41:17 UTC
Created attachment 98146 [details]
Example of (failed) printout on Linux

Problem description:
When attempting to print basic code on Linux, all that prints out is the header and frame for the page. No code is printed. Note, for the same document and code, this will work on Windows.

Steps to reproduce:
1. On Linux, edit the Library / Module of interest
2. Select Print (all printers exhibit the same behavior)
3. Preview pane looks correct but the printout is missing the code

I have placed a small document and two example PDF files of what the printout looks like on Linux as well as Windows in a public readable folder on Google Drive (paste the following into a browser):
https://drive.google.com/folderview?id=0Bz1FnHK_vX8SQkZFZDNlcE9qOG8&usp=sharing

There is an example printout as seen on Linux can be found in the file "LibreOffice-print-code-example-20140428a_odt_CodeExamples_Linux.pdf" and a pdf printout as seen on windows is found in "LibreOffice-print-code-example-20140428a.odt_Windows.pdf"
Current behavior:


Expected behavior:

              
Operating System: Fedora
Version: 4.2.3.3 release
Comment 1 Ewald Anderl 2014-04-29 00:45:37 UTC
Created attachment 98149 [details]
Example of (working) printout on Windows from same document
Comment 2 Ewald Anderl 2014-04-29 00:48:44 UTC
Created attachment 98150 [details]
Small document that was the source of both print attempts

Sorry about the extra text in the original description. I had also made the same files available on Google Drive and shared them. This was before I noticed that there was a way to upload files associated with the bug report.
Comment 3 raal 2014-07-29 16:51:18 UTC
Reproducible with Version: 4.4.0.0.alpha0+
Build ID: 7d06a0601ddccc50185ea97fddcdf2ea39299096
TinderBox: Linux-rpm_deb-x86_64@46-TDF, Branch:master, Time: 2014-07-28_06:17:50
Comment 4 QA Administrators 2015-09-04 02:48:12 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 QA Administrators 2016-09-20 10:29:13 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 6 Robert Großkopf 2017-01-13 18:42:44 UTC
Bug still exists with 
Version: 5.2.4.2
Build-ID: 3d5603e1122f0f102b62521720ab13a38a4e0eb0
CPU-Threads: 4; BS-Version: Linux 4.1; UI-Render: Standard; VCL: kde4; 
Gebietsschema: de-DE (de_DE.UTF-8); Calc: group

Tested with OpenSUSE 42.1 64bit rpm Linux.

When printing into a *.pdf and copying the seemingly empty content into clipboard and back to writer the content is there. Seems the code has been printed with white characters on a white background.
Comment 7 Robert Großkopf 2017-01-13 18:50:47 UTC
Nothing happens to this bug for a long time. I think "BASIC" is the wrong component. Will change this to "Printing and PDF export".
Comment 8 Doug Hutcheson 2017-03-27 04:25:39 UTC
This bug (feature?) still exists in LO 5.3.1.2-2
Fedora 25 fully updated, acer Core i7, 8Gb

I only have Linux so cannot comment on its relevance to Windows.
Comment 9 oaskul 2017-04-19 20:48:37 UTC
LibreOffice 5.2.6.2
Ubuntu 16.04

Prints to file and printer both printing border and heading, but no contents.

Print preview shows basic code correctly.
Comment 10 QA Administrators 2018-04-20 02:34:08 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 11 Roman Kuznetsov 2019-01-05 11:52:41 UTC
still repro in

Version: 6.1.3.2
Build ID: 86daf60bf00efa86ad547e59e09d6bb77c699acb
CPU threads: 4; OS: Linux 4.13; UI render: default; VCL: gtk2; 
Locale: en-US (en_US.UTF-8); Calc: group threaded

export to PDF gives the same result without code