Bug 82116 - CJK: Font change does not update composition string immediately
Summary: CJK: Font change does not update composition string immediately
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: Other Mac OS X (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: CJK
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-08-04 04:40 UTC by Matthew Francis
Modified: 2019-12-03 14:18 UTC (History)
5 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Matthew Francis 2014-08-04 04:40:29 UTC
On OSX 10.9.4 / LO 4.3.0.4 release:

Steps to reproduce:
1. Create a new Writer document
2. Start typing any Japanese text with the 'Kotoeri' - 'Hiragana' input method. For instance, 'aaaaaaaaaaaaaaaaa' (which will produce the text 'ああああああああああああああ')
4. Without confirming the input conversion (i.e. without pressing 'Return'), select a new font from the font dropdown

Expected result:
The new font is immediately applied to the selected mid-conversion text

Actual result:
The new font is applied to the selected mid-conversion text *only after another character is entered*


This was discovered while reporting bug 82115 - it seems like the issues are separate but I could be wrong about that

I have only observed this in Writer for the reason that changing the font mid-conversion in a spreadsheet or presentation appears to have no effect at all on the selected text. Should this inconsistency be yet another bug?
Comment 1 Yousuf Philips (jay) (retired) 2014-08-05 05:48:00 UTC
Hi Matthew,

Thanks for another bug and the simple instructions. Mac team added.
Comment 2 Alex Thurgood 2014-10-15 15:18:32 UTC
Confirming on OSX 10.9.5

There always seems to be one character extra, no matter what the font. This might have something to do with the input checking code which has to decide whether the combination of letters entered is a valid character ?
Comment 3 Matthew Francis 2015-01-19 05:35:05 UTC
Occurs all the way back to 3.3.0 (and still in 4.4.0.2)

Setting Version to "Inherited from OOo"
Comment 4 QA Administrators 2016-02-21 08:38:13 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 QA Administrators 2017-03-06 16:11:16 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 6 QA Administrators 2019-12-03 14:18:15 UTC
Dear Matthew Francis,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug