Bug Hunting Session
Bug 103819 - Mongolian ellipsis always display as three dots within vertical layout
Summary: Mongolian ellipsis always display as three dots within vertical layout
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
5.3.0.0.alpha1+
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Font-Rendering HarfBuzz-regressions 104854
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2016-11-10 04:02 UTC by Volga
Modified: 2016-12-22 08:20 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Test file (20.59 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2016-11-10 04:04 UTC, Volga
Details
Test font (220.40 KB, application/zip)
2016-11-10 04:04 UTC, Volga
Details
Screenshot (139.77 KB, image/png)
2016-11-10 04:09 UTC, Volga
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Volga 2016-11-10 04:02:01 UTC
Description:
When I used vertical layout, Mongolian ellipsis looks incorrect.

Steps to Reproduce:
1. Format > Page > Text direction: Left-to-right (vertical)
2. Cpoy text from https://incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/mvf/%E1%A0%B4%E1%A0%A2%E1%A0%A9%E1%A0%AD%E1%A0%A2%E1%A0%B0_%E1%A0%AC%E1%A0%A0%E1%A0%AD%E1%A0%A0%E1%A0%A8

Actual Results:  
Mongolian ellipsis is diaplsy as three dots instead of four dots in this case. Also appearing in RTL (vertical) direction.

Expected Results:
-


Reproducible: Always

User Profile Reset: No

Additional Info:
Version: 5.3.0.0.alpha1+
Build ID: 05d2a66955f8a6552a79696474386ca9f45f9ef2
CPU Threads: 4; OS Version: Windows 6.2; UI Render: default; Layout Engine: new; 
TinderBox: Win-x86@62-merge-TDF, Branch:MASTER, Time: 2016-11-07_23:34:48
Locale: zh-CN (zh_CN); Calc: group


User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0
Comment 1 Volga 2016-11-10 04:04:02 UTC
Created attachment 128631 [details]
Test file
Comment 2 Volga 2016-11-10 04:04:39 UTC
Created attachment 128632 [details]
Test font
Comment 3 Volga 2016-11-10 04:09:45 UTC
Created attachment 128633 [details]
Screenshot
Comment 4 Khaled Hosny 2016-11-15 23:25:42 UTC
Is this still an issue?
Comment 5 Volga 2016-11-16 02:34:15 UTC
(In reply to Khaled Hosny from comment #4)
> Is this still an issue?

Yes, I updated the build yesterday, but this issue still appearing when I use vertical layout via Format > Page.

Version: 5.3.0.0.alpha1+
Build ID: c5f5b3e5334c52502c1de28828a44ad469c68850
CPU Threads: 4; OS Version: Windows 6.2; UI Render: default; Layout Engine: new; 
TinderBox: Win-x86@62-merge-TDF, Branch:MASTER, Time: 2016-11-14_06:24:19
Locale: zh-CN (zh_CN); Calc: group
Comment 6 Khaled Hosny 2016-11-16 02:42:26 UTC
This build does not include the last Windows fixes, you need a build that has https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/commit/?id=d436065bc1c68fc2d90e73253d8c00503c72dfd0.
Comment 7 Volga 2016-11-17 04:10:43 UTC
(In reply to Khaled Hosny from comment #6)
> This build does not include the last Windows fixes, you need a build that
> has
> https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/commit/
> ?id=d436065bc1c68fc2d90e73253d8c00503c72dfd0.

OK, it performenced much better for Mongolian ellipsis, but U+300A and U+300A has problem when I using Mongolian Baiti 5.52.
Comment 8 Volga 2016-11-17 09:04:21 UTC
(In reply to General Kutuzov from comment #7)
> (In reply to Khaled Hosny from comment #6)
> > This build does not include the last Windows fixes, you need a build that
> > has
> > https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/commit/
> > ?id=d436065bc1c68fc2d90e73253d8c00503c72dfd0.
> 
> OK, it performenced much better for Mongolian ellipsis, but U+300A and
> U+300A has problem when I using Mongolian Baiti 5.52.

See bug 103969
Comment 9 Khaled Hosny 2016-11-18 16:05:29 UTC
Closing per comment 7.
Comment 10 Volga 2016-12-06 04:55:56 UTC
On LibreOffice Dev 5.3.0.0.beta1, wnen I enabled OpenGL, the problem appearing again.

Version: 5.3.0.0.beta1
Build ID: 690f553ecb3efd19143acbf01f3af4e289e94536
CPU Threads: 4; OS Version: Windows 6.2; UI Render: GL; Layout Engine: new; 
Locale: zh-CN (zh_CN); Calc: group
Comment 11 Khaled Hosny 2016-12-06 13:35:46 UTC
(In reply to Volga from comment #10)
> On LibreOffice Dev 5.3.0.0.beta1, wnen I enabled OpenGL, the problem
> appearing again.
> 
> Version: 5.3.0.0.beta1
> Build ID: 690f553ecb3efd19143acbf01f3af4e289e94536
> CPU Threads: 4; OS Version: Windows 6.2; UI Render: GL; Layout Engine: new; 
> Locale: zh-CN (zh_CN); Calc: group

Does it work without OpenGL? If so, please report a new bug as OpenGL issues are independent.
Comment 12 Volga 2016-12-07 02:33:08 UTC
Oh yeah, it works without OGL.