Bug 105907 - reading html data from internet site working in 5.2 doesn't work in 5.3
Summary: reading html data from internet site working in 5.2 doesn't work in 5.3
Status: RESOLVED INSUFFICIENTDATA
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Calc (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
5.3.0.3 release
Hardware: x86-64 (AMD64) Linux (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: HTML-Paste
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2017-02-09 23:13 UTC by paolo_debortoli
Modified: 2018-09-03 14:56 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:
Regression By:


Attachments
I prepared a calc sheet in two copies 'Portafoglio_Titoli (copia 1+2).ods' using LO 5.2. (17.29 KB, application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2017-02-11 14:27 UTC, paolo_debortoli
Details
png img (158.20 KB, image/png)
2017-02-11 14:28 UTC, paolo_debortoli
Details
2nd copy (17.13 KB, application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2017-02-11 14:28 UTC, paolo_debortoli
Details
2nd png img (150.62 KB, image/png)
2017-02-11 14:29 UTC, paolo_debortoli
Details
Test ODS files (45.09 KB, application/gzip)
2017-02-11 18:30 UTC, brucehohl
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description paolo_debortoli 2017-02-09 23:13:02 UTC
Description:
I had a calc sheet which downloaded data from internet site (stock prices) and inserted them in cells to make simple calculations. Data were automatically updated every 240 seconds.  When I update LO from 5.2 to 5.3, I opened the sheet and updated data a few times. The second time I opened the same sheet, the data were no more downloaded (or the software just downloded the first lines), cells were empty and connections (results) showed error messages: !RIF.  When I reinstalled LO 5.2 and opened the sheet again, I had the same error messages with empty cells.  The rebuildt the sheet again in LO 5.2 and it worked properly again.

In the meanwhile I have tried to rebuild the sheet with LO 5.3 inserting the links to internet page.  It downloaded the data correctly the first time, maybe a second time, but then it left the cells empty and showed the error messages.

Steps to Reproduce:
1.  prepare a sheet with LO 5.2 or older version. go to the menu sheet -> link to external data.    


2.  insert the urls (one url per time:
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/NL0010877643.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0001479374.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0001479374.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0001063210.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0004776628.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0001031084.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/NL0011585146.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0005218380.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0000062957.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0005239360.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0003828271.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0003132476.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0003128367.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0001233417.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0001250932.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0004810054.html?lang=it
        http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0004818297.html?lang=it

        for each link use at least 3 lines and choose html4 and update automatically every 240 seconds.  save the sheet and close the application.
        

3.   open the same sheet with LO 5.3 then answer 'yes' when it asks whether to update the data.  wait about 10 - 15 minutes in order to update data automatically 2 or 3 times. 

4.  close application.  re-open the sheet with LO 5.3.  close application without saving.

5.  re-open the sheet again with a previous version of LO;  in my case the links were still not working.

Actual Results:  
cells remain empty;  data are not downloaded  and calculations give errors.

Expected Results:
the sheet should update data correctly automatically and execute correctly calculations.


Reproducible: Always

User Profile Reset: No

Additional Info:


User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:51.0) Gecko/20100101 Firefox/51.0
Comment 1 Xisco Faulí 2017-02-10 15:14:54 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 2 paolo_debortoli 2017-02-11 14:27:39 UTC
Created attachment 131096 [details]
I prepared a calc sheet in two copies 'Portafoglio_Titoli (copia 1+2).ods' using LO 5.2.

I prepared a calc sheet in two copies 'Portafoglio_Titoli (copia 1+2).ods' using LO 5.2.   'copia 1'  has been updated two times and saved always with LO 5.2.  'copia 2'  has been prepared with LO 5.2, opened and updated, saved and closed, then reopened using LO 5.3.  Final resulta are different then expected. Preparing the same sheet directly using LO 5.3  gave me the same outcome.  I also add a screen of calc, the two cases, final results.   Paolo
Comment 3 paolo_debortoli 2017-02-11 14:28:17 UTC
Created attachment 131097 [details]
png img
Comment 4 paolo_debortoli 2017-02-11 14:28:50 UTC
Created attachment 131098 [details]
2nd copy
Comment 5 paolo_debortoli 2017-02-11 14:29:27 UTC
Created attachment 131099 [details]
2nd png img
Comment 6 paolo_debortoli 2017-02-11 14:32:06 UTC
I sent info.  I don't know exactly whether LO 5.3 can't read html data or simply can't write data into cells.    Paolo
Comment 7 brucehohl 2017-02-11 18:30:44 UTC
Created attachment 131108 [details]
Test ODS files

When attempting to confirm the bug I did get unexpected/inconsistent behavior between 5251 & 5303 which seems like a bug but perhaps not as currently described.  I did the following - examples attached.

1 Create LTED5251.ods with HTML_4 links defined at cells B1, B7 and B15.

http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/NL0010877643.html?lang=it
http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0001479374.html?lang=it
http://www.borsaitaliana.it/borsa/azioni/scheda/IT0001063210.html?lang=it

  Save as LTED5251.ods.

2 Open LTED5251.ods with 5303; Yes to update links.
  All appears OK.
  Save as LTED5303-save-1.ods then close.

3 Open LTED5303-save-1.ods; Yes to update links.
  Observe that all rows between the 2nd & 3rd link
  ranges were removed upon update.
  Save as LTED5303-save-2.ods.
  
4 Open LTED5303-save-2.ods; Yes to update links.
  No additional changes noted.
  Save as LTED5303-save-3.ods.
  
Additional open/close cyclces show that any rows added between last and 2nd to last link ranges are removed with version 5303 (this does not occur with version 5251)
Comment 8 Xisco Faulí 2017-11-06 20:51:32 UTC
Hi Paolo,
is this issue still reproducible in the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/
Comment 9 Xisco Faulí 2018-01-10 12:45:15 UTC
(In reply to Xisco Faulí from comment #8)
> Hi Paolo,
> is this issue still reproducible in the latest version of LibreOffice from
> https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/

I have set the bug's status to 'NEEDINFO'. Please change it back to
'UNCONFIRMED' if the bug is still present in the latest version.
Comment 10 QA Administrators 2018-07-31 09:38:49 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 11 QA Administrators 2018-09-03 14:56:54 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INSUFFICIENTDATA due to inactivity and
a lack of information which is needed in order to accurately
reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest
your bug against the latest release. If the issue is still
present in the latest stable release, we need the following
information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating
   system and the latest version of LibreOffice that you have
   confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED
and we will attempt to reproduce the issue. Please do not:

a) respond via email 

b) update the version field in the bug or any of the other details
   on the top section of our bug tracker

Warm Regards,
QA Team

MassPing-NeedInfo-20180903