Bug 116608 - The bold part of Times of New Roman font bold & italic is disappearing at smaller zoom levels (depending on font size) without OpenGL enabled
Summary: The bold part of Times of New Roman font bold & italic is disappearing at sma...
Status: UNCONFIRMED
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Zoom-Issues
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2018-03-24 16:28 UTC by Telesto
Modified: 2019-05-12 06:12 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Example file (12.68 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2018-03-25 16:39 UTC, Telesto
Details
Screenshot (29.04 KB, image/png)
2018-03-25 21:15 UTC, Telesto
Details
screenshot (7.40 KB, image/jpeg)
2018-03-26 06:52 UTC, Dieter Praas
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Telesto 2018-03-24 16:28:07 UTC
Description:
The bold part of Times of New Roman font bold & italic is disappearing at smaller zoom levels (depending on font size). 

Steps to Reproduce:
1. Open the attached file
2. Zoom out 
3. Notice that the bold is disappearing of the first paragraph

Real life case: attachment 140698 [details] (for example page 199)

Actual Results:  
No bold

Expected Results:
Should be bold, easier to orientate in multi-page view


Reproducible: Always


User Profile Reset: No



Additional Info:
Found in
Version: 6.1.0.0.alpha0+
Build ID: dd4f1b1bd31daf080dc0420524712dc244e539b5
CPU threads: 4; OS: Windows 6.3; UI render: default; 
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2018-03-20_23:26:38
Locale: en-US (nl_NL); Calc: CL

and in
3.3.0


User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0
Comment 1 Dieter Praas 2018-03-25 16:11:24 UTC
What do you mean with "first paragraph"? If it is the the title of the book, I can't confirm this bug.
Comment 2 Telesto 2018-03-25 16:39:25 UTC
Created attachment 140874 [details]
Example file
Comment 3 Dieter Praas 2018-03-25 20:34:25 UTC
I can't see a diference. I also added the same text in italic without bold. On eyery zoom level I could see a clear difference between italic with bold and italic without bold.

Version: 6.1.0.0.alpha0+ (x64)
Build ID: 9d75bfcfaef97b247b3b6cd346eb27e02ae7b010
CPU threads: 4; OS: Windows 10.0; UI render: GL; 
TinderBox: Win-x86_64@42, Branch:master, Time: 2018-03-19_06:25:17
Locale: de-DE (de_DE); Calc: CL
Comment 4 Telesto 2018-03-25 20:40:41 UTC
(In reply to Dieter Praas from comment #3)
> I can't see a diference. I also added the same text in italic without bold.
> On eyery zoom level I could see a clear difference between italic with bold
> and italic without bold.
> 
> Version: 6.1.0.0.alpha0+ (x64)
> Build ID: 9d75bfcfaef97b247b3b6cd346eb27e02ae7b010
> CPU threads: 4; OS: Windows 10.0; UI render: GL; 
> TinderBox: Win-x86_64@42, Branch:master, Time: 2018-03-19_06:25:17
> Locale: de-DE (de_DE); Calc: CL

I checked it again. It seems to be fine with OpenGL enabled; please try without it..
Comment 5 Dieter Praas 2018-03-25 20:45:20 UTC
Also no problem with disabled OpenGL
Comment 6 Telesto 2018-03-25 21:15:57 UTC
Created attachment 140882 [details]
Screenshot
Comment 7 Dieter Praas 2018-03-26 06:52:34 UTC
Created attachment 140883 [details]
screenshot

My result, also with 45%
Comment 8 Buovjaga 2018-03-29 14:25:59 UTC
No repro

Version: 6.1.0.0.alpha0+ (x64)
Build ID: 83204c1fbf2cb85f3a22a922411ed8291cfb3fe8
CPU threads: 4; OS: Windows 10.0; UI render: default; 
TinderBox: Win-x86_64@42, Branch:master, Time: 2018-03-29_01:08:27
Locale: fi-FI (fi_FI); Calc: group
Comment 9 raal 2018-04-02 12:31:25 UTC
I cannot confirm with Version: 6.1.0.0.alpha0+
Build ID: 3102b8c8b52845ca4584579a7ad2154488943855
CPU threads: 4; OS: Linux 4.4; UI render: default; VCL: x11;
Comment 10 Xisco Faulí 2018-05-03 08:53:40 UTC
Hi Telesto,
Could you please try to reproduce it with a master build from http://dev-builds.libreoffice.org/daily/master/ ?

I have set the bug's status to 'NEEDINFO'. Please change it back to 'UNCONFIRMED' if the bug is still present in the master build
Comment 11 Telesto 2018-06-12 20:12:06 UTC
(In reply to Xisco Faulí from comment #10)
> Hi Telesto,
> Could you please try to reproduce it with a master build from
> http://dev-builds.libreoffice.org/daily/master/ ?
> 
> I have set the bug's status to 'NEEDINFO'. Please change it back to
> 'UNCONFIRMED' if the bug is still present in the master build

I still repro this without OpenGL enabled
Version: 6.2.0.0.alpha0+
Build ID: 51aa57cd8ed46d28262e0d315328231f0fa814f4
CPU threads: 4; OS: Windows 6.3; UI render: default; 
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2018-06-12_05:54:56
Locale: nl-NL (nl_NL); Calc: CL
Comment 12 Chen yu an 2018-11-29 08:35:38 UTC
Bug not reproducible in version

Version: 6.3.0.0.alpha0+ (x64)
Build ID: 0f25a3c36f27fd51453b9a9115f236b83c143684
CPU threads: 8; OS: Windows 10.0; UI render: GL; VCL: win; 
TinderBox: Win-x86_64@42, Branch:master, Time: 2018-11-27_20:06:55
Locale: zh-TW (zh_TW); UI-Language: en-US
Calc: threaded
Comment 13 Telesto 2018-11-29 09:03:48 UTC
Still repro for me
Version: 6.3.0.0.alpha0+
Build ID: f21d2b48bd68424a96aa6cd5572e368208378291
CPU threads: 4; OS: Windows 6.3; UI render: default; VCL: win; 
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2018-11-27_00:26:54
Locale: en-US (nl_NL); UI-Language: en-US
Calc: CL
Comment 14 Kao-TeYing 2018-11-29 09:22:32 UTC
Use the example file, whenever I resize the font and zoom out, it's not reproducible in :
Version: 5.1.6.2
Build ID: 1:5.1.6~rc2-0ubuntu1~xenial4
CPU Threads: 1; OS Version: Linux 4.4; UI Render: default; 
Locale: en-US (en_US.UTF-8); Calc: group
Comment 15 Chen yu an 2018-11-29 09:31:12 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 16 Chen yu an 2018-11-29 09:33:28 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 17 Dieter Praas 2019-05-11 07:34:18 UTC
Telesto, are you still able to reproduce it? Do you have any idea how somebody else can reproduce it?
Comment 18 Telesto 2019-05-11 18:48:20 UTC
(In reply to Dieter Praas from comment #17)
> Telesto, are you still able to reproduce it? Do you have any idea how
> somebody else can reproduce it?

I'm able to repro. 
Version: 6.3.0.0.alpha0+
Build ID: 91b2239783dc716bd71ce7962bfd7e341dfe4175
CPU threads: 4; OS: Windows 6.3; UI render: default; VCL: win; 
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2019-05-08_09:49:32
Locale: nl-NL (nl_NL); UI-Language: en-US
Calc: threaded

It's a ClearType related issue (it only occurs when disabled). (https://www.howtogeek.com/howto/28790/tweak-cleartype-in-windows-7/)

Not sure if this a bug or not.. I'm using a non-default setting & limited to GDI rendering
Comment 19 Dieter Praas 2019-05-11 19:11:07 UTC
(In reply to Telesto from comment #18)
> It's a ClearType related issue (it only occurs when disabled).
> (https://www.howtogeek.com/howto/28790/tweak-cleartype-in-windows-7/)

I disabled cleartype but still can't reproduce it.
Comment 20 Buovjaga 2019-05-12 06:12:35 UTC
(In reply to Dieter Praas from comment #19)
> (In reply to Telesto from comment #18)
> > It's a ClearType related issue (it only occurs when disabled).
> > (https://www.howtogeek.com/howto/28790/tweak-cleartype-in-windows-7/)
> 
> I disabled cleartype but still can't reproduce it.

I'm seeing Telesto uses Win 8.1 and we use Win 10. Might make all the difference in the world.