Bug Hunting Session
Bug 126580 - EDITING: Firebird - Create as View gives error but creates the view in the background.
Summary: EDITING: Firebird - Create as View gives error but creates the view in the ba...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Base (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
5.4 all versions
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
: 126586 (view as bug list)
Depends on:
Blocks: Database-Firebird-Default
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2019-07-28 17:27 UTC by Robert Großkopf
Modified: 2019-08-05 14:17 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Robert Großkopf 2019-07-28 17:27:56 UTC
Open https://bugs.documentfoundation.org/attachment.cgi?id=153015
Try to create a view of "View_Bericht_Ware_gruppiert" through the context-menue of the query. Note: bug 126578!
There will appear an error:
"No table format could be found."
Go to pane "Tables".
No view will be shown, so you could think: No view has been created.
Go to View → Refresh Tables.
View will be shown and has been created.

Expected behaviour would be: No error will appear and the view will be shown after creating it through the GUI.

Note: This bug will only appear up to LO 6.2.5.2, because there is no possibility to create a view through the contextmenue of a query any more with LO 6.3.0.2 - see bug 126579.
Comment 1 Alex Thurgood 2019-07-31 12:12:31 UTC
Confirming also with

Version: 6.2.4.2
Build ID: 2412653d852ce75f65fbfa83fb7e7b669a126d64
CPU threads: 4; OS: Mac OS X 10.14.5; UI render: default; VCL: osx; 
Locale: fr-FR (fr_FR.UTF-8); UI-Language: en-US
Calc: threaded

The Create as View menu entry seems to appear and disappear at random..., but when it does appear, I can confirm that the error message is produced when attempting to follow through with view creation.
Comment 2 Alex Thurgood 2019-07-31 12:14:04 UTC
I can also confirm that the view is only displayed in the Tables list after going through the menu Display > Refresh Tables (or I suppose, shutting down and restarting LO).
Comment 3 Xisco Faulí 2019-08-05 14:04:39 UTC
Also reproduced in

Version: 5.3.0.0.alpha1+
Build ID: 4136757b4e51c4e6f7cb4132c95538a7f831ef2c
CPU Threads: 4; OS Version: Linux 4.15; UI Render: default; VCL: gtk3; Layout Engine: new; 
Locale: ca-ES (ca_ES.UTF-8); Calc: group

I don't understand why it has been tagged as a regression...
Comment 4 Xisco Faulí 2019-08-05 14:06:01 UTC
*** Bug 126586 has been marked as a duplicate of this bug. ***