Bug 44949 - FILESAVE: Demo file from wiki damaged when saved with LibO in Powerpoint 2007/2010 format
Summary: FILESAVE: Demo file from wiki damaged when saved with LibO in Powerpoint 2007...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Impress (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.5.0 Beta3
Hardware: Other All
: high major
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA interoperability
Keywords: filter:pptx
Depends on:
Blocks: PPTX
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2012-01-19 10:18 UTC by s-joyemusequna
Modified: 2017-10-21 22:26 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
original file from wiki page, same file saved with Powerpoint2007 and with LibO (261.38 KB, application/x-7z-compressed)
2012-01-19 10:18 UTC, s-joyemusequna
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description s-joyemusequna 2012-01-19 10:18:41 UTC
Created attachment 55801 [details]
original file from wiki page, same file saved with Powerpoint2007 and with LibO

Problem description:
Wiki file from http://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/3.5 :
Impress: "Custom Shapes import was greatly enhanced [..]" [..] "Try this example PPTX presentation with slide containing custom shapes identical to presets. In 3.5 it should look like the screenshot above, in the older versions it shows a lot of problems."
Media:Cshape-all.pptx 

This file cannot be opened with Powerpoint 2003 at all. Powerpoint 2007 says it is an invalid XML file created by third party or a deliberately damaged file. After the proposed repair, it displays correctly in PPT 2007 and LibO 3.5 Beta3.

Attached files:
1. Cshape-all.pptx (original file from the Wiki page, can be opened with LibO 3.5 Beta3, with Powerpoint 2007 only after repair)

2. Cshape-all_PPT2007.pptx (file repaired with Powerpoint 2007, can be opened with Powerpoint 2007 and LibO 3.5 Beta3)

3. Cshape-all_PPT2007savedWithLO.pptx (repaired file saved with LibO; is much smaller, cannot be opened with Powerpoint 2007 at all (not even repaired); can be opened with LibO 3.5 Beta3, but all those wellow boxes are empty).

Same result result if file 1 is opened with LibO and saved as Powerpoint 2007/2010 file.

Steps to reproduce:
1. save file 1 with LibO 
2. open resulting file with LibO

Current behavior: file damaged when saved with LibO

Expected behavior: file can be opened with Libo 3.5 and Powerpoint

Steps to reproduce 2:
open file with Powerpoint (no valid Powerpoint file); please replace the wiki file with a repaired one

Platform (if different from the browser): 
              
Browser: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:9.0.1) Gecko/20100101 Firefox/9.0.1
Comment 1 tester8 2012-01-25 08:51:23 UTC
Reproduced with

LOdev 3.5.0rc1
e40af8c-10029e3-615e522-88673a2-727f724
Ubuntu 10.04.3 x86
Linux 2.6.32-37-generic Russian UI

Open Cshape-all.pptx, resave as .pptx, open - all shapes are yellow squares.
Not checked with PowerPoint.
Comment 2 A (Andy) 2013-04-20 22:34:33 UTC
reproducible with LO 4.0.2.2 (Win7 Home, 64bit)

Result: After reopening it with LO I see only yellow squares and if I try to open it with MSO 2007 that I get the message that the file is damaged and after repairing it I get only an empty slide. -> increased the importance

@Radek: Could this issue maybe be something for you?
Comment 3 Alexandr 2014-12-14 10:12:01 UTC
I open and save the presentation (and the presentation repaired with MSO 2010) as pptx in LibreOffice 4.3.3 and 4.4.0 beta2 on Debian x86-64. After that I open the saved document in LibreOffice and MS Office 2010 and see the shapes destroyed. They are not squares but completely rubbish.
Comment 4 Robinson Tryon (qubit) 2015-12-07 16:25:58 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 QA Administrators 2017-01-03 19:41:43 UTC
** Please read this message in its entirety before responding **

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present on a currently supported version of LibreOffice 
(5.1.6 or 5.2.3  https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the version of LibreOffice and 
your operating system, and any changes you see in the bug behavior
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave 
a short comment that includes your version of LibreOffice and Operating System

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3)

http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to "inherited from OOo";
4b. If the bug was not present in 3.3 - add "regression" to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: http://webchat.freenode.net/?channels=libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug-20170103