Bug Hunting Session
Bug 50564 - PDF: can't select text in LO alert (specifically PDF export problem)
Summary: PDF: can't select text in LO alert (specifically PDF export problem)
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.5.3 release
Hardware: Other All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords: filter:pdf
Depends on:
Blocks: PDF-Export
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2012-05-31 17:12 UTC by skierpage
Modified: 2019-02-28 03:51 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
nice alert dialog, but I can't select and copy any of its text :( (19.20 KB, image/png)
2012-05-31 17:12 UTC, skierpage
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description skierpage 2012-05-31 17:12:43 UTC
Created attachment 62352 [details]
nice alert dialog, but I can't select and copy any of its text :(

Problem description: 

Steps to reproduce:
1. open a document with images (mine was an HTML document with images, one align="right" in HTML).
2. File > Export as PDF...
3. Export as PDF/A-1a (the default)

Current behavior:

LibreOffice Writer may display a helpful dialog during Export as PDF:
  Problems during PDF export
  During PDF export the following problems occurred:
  Transparencies removed
  Some objects were converted to an image in order to remove transparencies, because the target PDF... (four more lines of text, see attachment).

but I can't select and copy any of this text.  That makes it miserable to make a note of the problem to fix later, or to search for support on the problem, or as you can see here to file a bug report ;-).

Expected behavior:
Browsers have taught users that all text is ordinarily selectable and copyable. Don't let us down and make us mistype text already on the screen.

This specific alert bothered me, but I assume this is a general issue with LibreOffice dialogs; if so the bug should be reassigned to something like "Component UI"? I think LO in Kubuntu uses GTK dialogs.

Platform (if different from the browser): Kubuntu 12.04 amd64
              
Browser: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:13.0) Gecko/20120522 Firefox/13.0 SeaMonkey/2.10
Comment 1 bfoman (inactive) 2013-01-08 13:12:04 UTC
Confirmed with:
LO 4.0.0.0.beta2
Build ID: own W7 debug build
Windows 7 Professional SP1 64 bit

Seems "copy text from message boxes" feature (https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.0#GUI) do not work with PDF export windows.
Comment 2 QA Administrators 2015-02-19 15:33:29 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 3 Buovjaga 2015-03-07 12:11:59 UTC
Reproduced.

Win 7 Pro 64-bit, LibO Version: 4.4.1.2
Build ID: 45e2de17089c24a1fa810c8f975a7171ba4cd432
Locale: fi_FI
Comment 4 skierpage 2015-11-25 20:53:40 UTC
(In reply to QA Administrators from comment #2)
> ... If the bug is present, please leave a comment that includes the version of
> LibreOffice and your operating system, and any changes you see in the bug
> behavior

Still a problem with LibreOffice Version: 5.0.2.2
Build ID: 00m0(Build:2)
Locale: en-US (en_US.UTF-8)
I can select "During PDF export the following problems occurred:", but I can't select the actual text of the problem(s), e.g. "Some objects were converted to an image...".
Comment 5 QA Administrators 2017-10-30 08:32:12 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 6 skierpage 2018-02-27 02:37:46 UTC
Still a bug in LibreOffice Version: 6.0.1.1 (x64)
Build ID: 60bfb1526849283ce2491346ed2aa51c465abfe6
CPU threads: 4; OS: Windows 10.0; UI render: default; 
Locale: en-US (en_US); Calc: group
Comment 7 QA Administrators 2019-02-28 03:51:58 UTC
** Please read this message in its entirety before responding **

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug