Download it now!
Bug 51217 - Cursor is not in the expected position
Summary: Cursor is not in the expected position
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.6.0.0.beta1
Hardware: x86 (IA32) Windows (All)
: medium trivial
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords: regression
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2012-06-18 21:41 UTC by Pedro
Modified: 2015-04-16 14:19 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Sample ODT document to test cursor position (30.88 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2012-06-18 21:41 UTC, Pedro
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Pedro 2012-06-18 21:41:50 UTC
Created attachment 63204 [details]
Sample ODT document to test cursor position

When opening a sample file to demonstrate that LibreOffice jumps to the last edit position, I noticed version 3.6.0 (Build ID: 70ed7be) places the cursor one line 
ahead of any other LibreOffice or OpenOffice version.

The attached document opens in page 3, line 115 on any version of LO or OO except 3.6

To test this leave all user data blank and just fill First and last name with First and Last and then open the sample document.

In LO 3.6.0 the cursor is positioned in line 116
Comment 1 Florian Reisinger 2012-07-06 08:08:49 UTC
Hi Pedro!

Beta 3 seems to be okay...
Comment 2 Pedro 2012-07-06 08:45:46 UTC
Hi Florian

I'm afraid not. Still opens in line 116 under Windows XP using Version 3.6.0.0.beta3 (Build ID: 3e2b862)
Comment 3 Rainer Bielefeld Retired 2013-03-05 17:53:44 UTC
I still see these smaller differences (I will have to check whether it's always "one line ahead") between "LibreOffice 3.6.5.2 " German UI/ German Locale [Build-ID: 5b93205] {pull date 2013-01-18} on German WIN7 Home Premium (64bit) in documents closed with 3.5.7.2.

Not a big thing, but strange!
Comment 4 tommy27 2013-09-21 18:44:35 UTC
@Pedro
maybe I did not understand the steps to reproduce...
if I open the test file on 3.6.0.4 and 4.1.1.2 (Win7 64bit) the file shows up with cursor positioned on page 1, line 1.
Comment 5 Pedro 2013-09-22 00:49:34 UTC
(In reply to comment #4)
> @Pedro
> maybe I did not understand the steps to reproduce...
> if I open the test file on 3.6.0.4 and 4.1.1.2 (Win7 64bit) the file shows
> up with cursor positioned on page 1, line 1.

@Tommy

You need to change the User Data so that the First and Last names are First and Last and then open the sample document.
Comment 6 tommy27 2013-09-22 06:59:42 UTC
how do I change user data? the test document is some kind of lorem ipsum dummy text.
Comment 7 Pedro 2013-09-22 09:03:21 UTC
(In reply to comment #6)
> how do I change user data? the test document is some kind of lorem ipsum
> dummy text.

The User Data in LO is under Tools, Options, LibreOffice, User Data

The instructions are to fill the first two fields in First/Last name/Initials with the word First on the first field and Last on the second field

For more information on the importance of filling User Data see
http://ask.libreoffice.org/en/question/1144/how-to-save-cursor-position-in-writer/
Comment 8 tommy27 2013-09-22 11:38:22 UTC
@Pedro
I did not know that option.

tested under Win7 64bit.
3.5.7 opens cursor at line 115
4.0.5 and 4.1.1 open cursor at line 116
Comment 9 Buovjaga 2014-12-11 11:45:23 UTC
Changed user data like requested.
On Windows, the view jumped to a position that showed 105.. I didn't see the cursor, I pressed down key and found myself on page 5, 220.

On Ubuntu, it jumped to page 3, line 116.

Win 7 64-bit Version: 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: 6e91763769a562b88882a4c2a94b1367c6ed4866
TinderBox: Win-x86@39, Branch:master, Time: 2014-12-11_00:35:18

Ubuntu 14.10 64-bit Version: 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: c2d8fed349747f526a74cde3fcd36c494fc199b2
TinderBox: Linux-rpm_deb-x86_64@46-TDF-dbg, Branch:master, Time: 2014-12-07_21:52:50
Comment 10 Pedro 2015-02-06 00:42:09 UTC
Bug fixed in 

Version: 4.3.5.2
Build ID: 3a87456aaa6a95c63eea1c1b3201acedf0751bd5

and

Version: 4.4.0.3
Build ID: de093506bcdc5fafd9023ee680b8c60e3e0645d7
Locale: pt_PT

tested under Windows XP Pro x86 SP3

However it's working but not consistently... Opening in 4.3.5.2 shows cursor on line 115 (as expected) before the first character while opening in 4.4.0.3 shows cursor after the second character of line 115.

So I'm not sure if it should be marked as FIXED WORKSFORME...