Bug Hunting Session
Bug 59952 - EDITING: Original (Sub-)Title text box can not be grouped with other elements
Summary: EDITING: Original (Sub-)Title text box can not be grouped with other elements
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Impress (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: Other All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
: 115514 (view as bug list)
Depends on:
Blocks: Textbox
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2013-01-28 03:28 UTC by bugquestcontri
Modified: 2019-10-22 02:31 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
odp file with 2 slildes and additional explanations (46.40 KB, application/vnd.oasis.opendocument.presentation)
2013-01-28 03:28 UTC, bugquestcontri
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description bugquestcontri 2013-01-28 03:28:03 UTC
Created attachment 73754 [details]
odp file with 2 slildes and additional explanations

Problem description: 
I have to 2 set of objects on 1 slide. 
Each set consist of 2 text boxes and 1 column chart.

1 text box is just the copy of the equivalent text box from the another set.

1 text box is the copy of the equivalent text box from the other set but text is modified.

One column chart is the copy of the other but the data are modified.

Right set of objects can be grouped, the left set not (see attachment). Error message: This function cannot be run with selected objects.

On the left side the 2 text boxes can be grouped, when the chart is included in grouping error message occurs.

Neither of the two left side text boxes can be grouped with the chart.

And additional test showed that the original column chart cannot be grouped with a text box but the copy of the chart can be copied with a text box.

Selection was done in 2 ways: 
1 - Select object, hold SHIFT and the select the other object(s)
2 - Select using the selection frame

Futher details require a look at the slide, thus slide is attached with additional information

Steps to reproduce:
1. ctrl+n to get a new slide
2. click chart symbol in the middle of the left frame to insert a chart
3. click somewhere on empty space to leave edit mode for chart
4. add text box below chart
5. Select text box and chart (hold down shift and select or selection frame lead to the same result)
6. click group icon on toolbar
7. error message occurs
8. select each object alone and do crtl+c and ctrl+v
9. move each pasted object alone to the right side
10. select both objects on the right side as described in 5.
11. click group icon on toolbar
12. result: both elements are grouped

alternative to 8 - 10 both elements can be selected on the left side copied and pasted together and moved together to the right side. Clicking the group icon groups both elements on the right side together

Current behavior:
An original column chart cannot be grouped with a text box but the copy of the chart can be copied with a text box.

Expected behavior:
The original column chart can be grouped with a text box

I can be contacted.

              
Operating System: Windows XP
Version: 3.6.4.3 release
Comment 1 bugquestcontri 2013-01-29 06:18:39 UTC
As I observed this problem yesterday many times I found a workaround.

Copy & Paste the chart which doesn't group and delete the original.
Comment 2 Rainer Bielefeld Retired 2013-02-14 06:41:36 UTC
[Reproducible] with  "LibreOffice 3.6.5.2 " German UI/ German Locale [Build-ID: 5b93205] {pull date 2013-01-18} on German WIN7 Home Premium (64bit), but has nothing to do with chart.

Steps how to reproduce:
0. Open new presentation from LibO start center
   > Should show title text field an subtitle text field
1. If necessary: Menu 'Tools -> Options -> Impress -> Text Objects -
   Uncheck "Allow quick editing"'
2. Add 3 words to each of the text boxes
3. Draw a smiley shape
4. Click Smiley
   > Blue Control Poings
5. <shift+click> Title 
   > green control points around objects group
6. Rightclick Smiley -> Group
   Expected: Grouped
   Actual: error message "This function cannot be run with the selected 
           objects"                                                        !!!
7. <esc>
8. Redo steps 4-6, but with subtitle text box
   Same unexpected result, group impossible                                !!!
9. Redo steps 4-6, but with both text boxes
   Same unexpected result, group impossible                                !!!
10. Redo steps 4-6, but with copy of smiley and title box
   Same unexpected result, group impossible                                !!!
11. Redo steps 4-6, but with copy of  title box
    Now works fine

Not a new problem, already reproducible with LibO 3.3.3, AOOo 3.4.0, so seems inherited from OOo

Same under UBUNTU

I wonder what difference there might be between the original title box and a copy of it?

@Thorsten:
Please set Status to ASSIGNED and add yourself to "Assigned To" if you accept this Bug or forward the Bug if it's not your turf
Comment 3 Rainer Bielefeld Retired 2013-02-14 06:44:46 UTC
That's broken exactly this way already in OOo 1.1.5
Comment 4 A (Andy) 2015-02-09 16:04:08 UTC
Reproducible with LO 4.4.0.3, Win 8.1 as per Comment 2.
Comment 5 QA Administrators 2016-02-21 08:36:21 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 6 QA Administrators 2017-03-06 15:28:38 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 Buovjaga 2018-03-02 17:01:42 UTC
*** Bug 115514 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 8 QA Administrators 2019-10-22 02:31:33 UTC
Dear bugquestcontri,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug