Bug Hunting Session
Bug 66227 - EDITING: work very slowly when I select the link with another file in the edit menu
Summary: EDITING: work very slowly when I select the link with another file in the edi...
Status: RESOLVED WORKSFORME
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Calc (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.0.4.2 release
Hardware: Other Windows (All)
: high critical
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-06-26 20:50 UTC by Coriton
Modified: 2015-04-24 18:21 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
problem with this document (334.52 KB, application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2013-06-26 20:50 UTC, Coriton
Details
attachment-32396-0.html (2.91 KB, text/html)
2013-06-28 20:33 UTC, Coriton
Details
carte de visite.jpg (21.03 KB, image/jpeg)
2013-06-28 20:33 UTC, Coriton
Details
attachment-32396-2.dat (1 bytes, multipart/alternative)
2013-06-28 20:33 UTC, Coriton
Details
composants.ods (200.76 KB, application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2013-06-28 20:33 UTC, Coriton
Details
Simplified test (20.95 KB, application/x-vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2013-07-05 16:34 UTC, Jacques Guilleron
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Coriton 2013-06-26 20:50:14 UTC
Created attachment 81507 [details]
problem with this document

Problem description: 

Steps to reproduce:
1. in the edit menu select "links"
2. select "actualise"
3. and you wait, you wait, ...

Current behavior:the link window is present during 15 minutes and libreoffice is in the state 'no response"

Expected behavior:the link window is present during 1 minute max

              
Operating System: Windows 7
Version: 4.0.4.2 release
Comment 1 bfoman (inactive) 2013-06-28 09:20:32 UTC
Seems you didn't attach linked "file:///C:/~base de composants/composants.ods" file.
Comment 2 Joel Madero 2013-06-28 18:03:28 UTC
We need the entire test kit - putting as NEEDINFO - once you attach other document mark as UNCONFIRMED and we'll try it out
Comment 3 Coriton 2013-06-28 20:33:48 UTC
Created attachment 81660 [details]
attachment-32396-0.html

Hello,

Thank's for your response. See attached file composants.ods

Le 28/06/2013 11:20, bugzilla-daemon@freedesktop.org a écrit :
> bfoman <mailto:bfo.bugmail@spamgourmet.com> changed bug 66227 
> <https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=66227>
> What 	Removed 	Added
> CC 		bfo.bugmail@spamgourmet.com
>
> *Comment # 1 <https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=66227#c1> 
> on bug 66227 <https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=66227> from 
> bfoman <mailto:bfo.bugmail@spamgourmet.com> *
> Seems you didn't attach linked "file:///C:/~base de composants/composants.ods"
> file.
> ------------------------------------------------------------------------
> You are receiving this mail because:
>
>   * You reported the bug.
>
Comment 4 Coriton 2013-06-28 20:33:48 UTC
Created attachment 81661 [details]
carte de visite.jpg
Comment 5 Coriton 2013-06-28 20:33:48 UTC
Created attachment 81662 [details]
attachment-32396-1.dat
Comment 6 Coriton 2013-06-28 20:33:48 UTC
Created attachment 81663 [details]
attachment-32396-2.dat
Comment 7 Coriton 2013-06-28 20:33:48 UTC
Created attachment 81664 [details]
composants.ods
Comment 8 bfoman (inactive) 2013-06-28 22:56:54 UTC
(In reply to comment #3)
> Thank's for your response. See attached file composants.ods

Please, do not reply by e-mail and use Bugzilla bugtracking system directly. 
Link to your bug report: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=66227
Comment 9 retired 2013-07-03 12:57:45 UTC
Cannot reproduce the problem.

Both files open fine for me on OS X 10.8.4.

When opening the document in question I get a msg: "This file contains links to other files. Should those be updated?"

click "Yes"

"The following files could not be loaded. Die linked files from this file were not updated.
file:///~base de composants/composants.ods"

Not sure what to make of this, but so far it doesn't seem to be a bug.

Coriton: Could you please try this again on your system using http://www.libreoffice.org/download/pre-releases/ LO 4.1.0.1.

Let us know if the bug persists.

Could others test this? I don't have enough experience with linked file to judge this on a sane basis.
Comment 10 Coriton 2013-07-03 21:17:33 UTC
Could you test as follow:

When opening the document in question I get a msg: "This file contains links to other files. Should those be updated?"

click "No"

Then, in the edit menu, select "links". In the new window, select "Modify ..." and enter the new path (for your PC). And then, click on the "actualize button" , and you wait, you wait ....for a quarter.

When all links are updated, shut the links window. 

After, in the file menu, select "record" and you wait, you wait, infinitely ...
Comment 11 Jacques Guilleron 2013-07-05 16:34:31 UTC
Created attachment 82083 [details]
Simplified test
Comment 12 Jacques Guilleron 2013-07-05 17:29:37 UTC
Hi Coriton,

I reproduce this behaviour with LO 4.1.0.1 & Windows 7 Home Premium.
So I have created a simplified test (7 entries to verify) to allow performance measurement. I get 7 seconds on my computer. So for 250 entries...

Tried also to put on Sheet2 column B from composants.ods and updated links. Naturally, in this case, on opening document, work is done.

But this is just a test, not a working sheet.

Regards,

Jacques
Comment 13 Coriton 2013-07-07 20:45:41 UTC
Hi Jacques

I don't understand the test "Tried also to put on Sheet2 column B from composants.ods and updated links." What's the interest ?

I tried the version LO 4.1.0.1. The links with composants.ods file lasts only 3 mn (very good). But when I close the links window and in the file menu, I records the file, I wait, I wait, infinitely ... and why ? There is no link with another file at this moment. In the Administrator of spots Windows, the processor ratio is equal to 57% and the green scroll bar is stopped at mid-term (file record).

Best regards

Jean-Yves CORITON
Comment 14 Jacques Guilleron 2013-07-08 17:47:22 UTC
Hi Jean-Yves,

First point: To ditinguish internal links from external ones and verify there is no other issue with this file.

Second point: I tried also with LO 3.6.6.2 Portable. 
Here, Modify... in Edit > Links to change the place of the source file is achieved in fifteen seconds. But when I try to scroll up into the doucument, to see the first entries, LO slow down very much. This can be repeated two or three times. After, without ask, LO try to save the file and cannot achieve it. We have to close the application, as you described it. A similar behaviour has been reported in 
Bug 66094 - Crash when scrolling to a file with auto-updated links in it
which is already in MABS LO 4.1. (MAB: Most Ennoying Bugs)
So I set status to NEW, Importance to Critical, High. I hope this is the correct setting. This has to be to verified.

Best regards,

Jacques
Comment 15 QA Administrators 2015-04-01 14:43:02 UTC
** Please read this message in its entirety before responding **

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

   *Test to see if the bug is still present on a currently supported version of LibreOffice (4.4.1 or later)
   https://www.libreoffice.org/download/

   *If the bug is present, please leave a comment that includes the version of LibreOffice and your operating system, and any changes you see in the bug behavior
 
   *If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a short comment that includes your version of LibreOffice and Operating System

Please DO NOT

   *Update the version field
   *Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
   *Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so: 

1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3)

http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug 
3. Leave a comment with your results. 
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to "inherited from OOo"; 
4b. If the bug was not present in 3.3 - add "regression" to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: http://webchat.freenode.net/?channels=libreoffice-qa

Thank you for your help!

-- The LibreOffice QA Team This NEW Message was generated on: 2015-04-01
Comment 16 Buovjaga 2015-04-24 18:21:24 UTC
Update is nearly instantaneous now with attachment 81507 [details].
WFM.

Win 7 Pro 64-bit Version: 5.0.0.0.alpha1+ (x64)
Build ID: f3375fa07f27bd2ade519af3c07d69040d10eaa9
TinderBox: Win-x86_64@42, Branch:master, Time: 2015-04-22_23:38:50
Locale: fi_FI