Bug Hunting Session
Bug 68467 - Other: Font (Frutiger family) is displayed wrong on Mac OS X
Summary: Other: Font (Frutiger family) is displayed wrong on Mac OS X
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Calc (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.1.0.4 release
Hardware: Other Mac OS X (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks: Font-Rendering
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2013-08-23 07:51 UTC by whoever
Modified: 2015-04-01 14:51 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Screenshot showing Frutiger LT Std (45 weight) displaying as expected (39.74 KB, image/png)
2013-12-14 01:14 UTC, Owen Genat (retired)
Details
calc showing text in an unexpected way (105.52 KB, image/jpeg)
2014-02-20 10:58 UTC, ulge12
Details
writer showing text in an unexpected way (79.07 KB, image/jpeg)
2014-02-20 10:59 UTC, ulge12
Details
Testfile from calc (14.08 KB, application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2014-02-20 14:03 UTC, ulge12
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description whoever 2013-08-23 07:51:50 UTC
Problem description: 
With LO 4.1.x, the fonts of the Frutiger family (especially Frutiger LT 45 Light) is displayed with wrong formats. This means: The cursor is not on the place, where I see it, and when I print some spreadsheets with this font in the cells, the printed page looks sometimes completely different. It could be, that the bug is more often, when different fonts are used in the same file. 
Probably, this bug is existing because of the change from ATSUI-Framework to Core Text?

Steps to reproduce:
1. Open a spreadsheet document with LO 4.1 on Mac OS X
2. write in some cells text, formulas or whatever (the longer the text, the more often and the more clear I can see the bug)
3. Click later again in this cell to edit the text - the cursor is sometimes shown in the wrong position. 

Current behavior:
Cursor in the wrong position and calc makes the newlines on the wrong positions (or does not know, how high the cell is)

Expected behavior:
Everything should be shown in a correct way
Operating System: Mac OS X
Version: 4.1.0.4 release
Comment 1 Jean-Baptiste Faure 2013-09-22 09:03:35 UTC
It is probably obvious, but to be sure I prefer to ask: are you sure that this fonts are installed on your system? You can check that in LibreOffice: select some text that is formated with this font and click on the menu Format > Character then select the Font tab --> It should say that the same font will be used for printing and screen viewing.

Best regards. JBF
Comment 2 retired 2013-09-22 09:21:39 UTC
Using OS X 10.8.5 I cannot find any Frutiger Font on my system.

Regarding the cursor issue. I remember this bug when the transition was made to CoreText. But it's been resolved for me with the latest LO releases. Could you please check if this problem persists when using Version: 4.1.1.2? http://www.libreoffice.org/download/
Comment 3 whoever 2013-09-23 06:51:25 UTC
(In reply to comment #1)
> It is probably obvious, but to be sure I prefer to ask: are you sure that
> this fonts are installed on your system? You can check that in LibreOffice:
> select some text that is formated with this font and click on the menu
> Format > Character then select the Font tab --> It should say that the same
> font will be used for printing and screen viewing.
> 
> Best regards. JBF

It is written there, that the same font will be used - thus, this could not fix my problem
Comment 4 whoever 2013-09-23 06:52:12 UTC
(In reply to comment #2)
> Using OS X 10.8.5 I cannot find any Frutiger Font on my system.
> 
> Regarding the cursor issue. I remember this bug when the transition was made
> to CoreText. But it's been resolved for me with the latest LO releases.
> Could you please check if this problem persists when using Version: 4.1.1.2?
> http://www.libreoffice.org/download/

I've tested it with 4.1.1.2 - and the problem was still existing. I've tested now the same with 4.1.2.2 (RC), and the problem was still existing.
Comment 5 Jean-Baptiste Faure 2013-11-10 16:54:53 UTC
Set status back to UNCONFIRMED as the reporter provided requested infos.

Best regards. JBF
Comment 6 retired 2013-11-22 14:33:48 UTC
I don't have any font called "Frutiger ..." on my 10.9 OS X system. Are there any "default" fonts this is reproducible with? If so, which?

Can you please provide a test document showing this issue, so this can be tested against and subsequently be confirmed.

Does this still happen with 4.1.3.2?

How about the latest nightly? http://dev-builds.libreoffice.org/daily/master/MacOSX-x86@49-TDF/current/

Setting to NEEDINFO until more detail is provided.

After providing the requested info, please reset this bug to UNCONFIRMED. Thanks :)
Comment 7 Owen Genat (retired) 2013-12-13 23:46:27 UTC
JBF/Foss, I can provide the require font (v002.00 in OTF) if necessary for testing. Please send me an email if you feel this will be helpful.
Regards, Owen.
Comment 8 Owen Genat (retired) 2013-12-14 01:14:38 UTC
Created attachment 90753 [details]
Screenshot showing Frutiger LT Std (45 weight) displaying as expected

I can't reproduce this bug. Tested under MacOS 10.6.8 with Java build 1.6.0_65-b14-462-10M4609 running LO v4.1.3.2 Build ID: 70feb7d99726f064edab4605a8ab840c50ec57a. Font indicated in comment #0 appears to display/behave as expected.
Comment 9 ulge12 2014-02-20 10:58:09 UTC
Created attachment 94424 [details]
calc showing text in an unexpected way
Comment 10 ulge12 2014-02-20 10:59:22 UTC
Created attachment 94425 [details]
writer showing text in an unexpected way
Comment 11 ulge12 2014-02-20 11:05:03 UTC
OS: DEBIAN 7.4: libreoffice upgraded to 4.1.2 or 4.2 from libreoffice.org the
Frutiger LT 45 Light isn't displayed correct in libreoffice-writer or -calc. Only the top half of the Font is visible. If I'm marking Text with the Mouse, the
mark is beside the words. And the spaces between lines of the same paragraph are different. Typed Characters are displayed after a long delay. (See fotos on comments 9 and 10.)

But if I export the Document to PDF or make a Screenshot, everything is right. If I use the Frutiger with XeTeX everything is OK.
Comment 12 ulge12 2014-02-20 14:03:11 UTC
Created attachment 94434 [details]
Testfile from calc

Sent a libreoffice-calc testfile.
Comment 13 Jean-Baptiste Faure 2014-07-20 13:45:22 UTC
It seems there is at least 2 versions of this font, one true-type (ttf) and one open-type (otf). I guess the problem is with the open-type version. Please could you confirm ?

Best regards. JBF
Comment 14 Owen Genat (retired) 2014-07-21 04:46:00 UTC
(In reply to comment #13)
> It seems there is at least 2 versions of this font, one true-type (ttf) and
> one open-type (otf). I guess the problem is with the open-type version.
> Please could you confirm ?

There do appear to be two different fonts being used. The font I tested (OTF), which displays OK is named:

- Frutiger LT Std 45 Light

The original post and recent screenshots all indicate a font (TTF/OTF?) named:

- Frutiger LT 45 Light

I do not have this latter font to test.
Comment 15 whoever 2014-07-24 07:49:10 UTC
I am very sorry, that I was away for such a long time.
I'm using the ttf here in the office. The bug is still present, but it's much better than one year before. But as soon as I will see it again, I'll try to make a screenshot.
Comment 16 ulge12 2014-07-25 07:24:28 UTC
(In reply to comment #14)
> (In reply to comment #13)
> > It seems there is at least 2 versions of this font, one true-type (ttf) and
> > one open-type (otf). I guess the problem is with the open-type version.
> > Please could you confirm ?
> 
> There do appear to be two different fonts being used. The font I tested
> (OTF), which displays OK is named:
> 
> - Frutiger LT Std 45 Light
This font I don't have...
> 
> The original post and recent screenshots all indicate a font (TTF/OTF?)
> named:
> 
> - Frutiger LT 45 Light
This is the font, I have problems with (ttf) and that is used for the screenshots...

> 
> I do not have this latter font to test.
Comment 17 QA Administrators 2015-02-19 04:34:06 UTC
Dear Bug Submitter,

This bug has been in NEEDINFO status with no change for at least 6 months. Please provide the requested information as soon as possible and mark the bug as UNCONFIRMED. Due to regular bug tracker maintenance, if the bug is still in NEEDINFO status with no change in 30 days the QA team will close the bug as INVALID due to lack of needed information.

For more information about our NEEDINFO policy please read the wiki located here: 
https://wiki.documentfoundation.org/QA/FDO/NEEDINFO

If you have already provided the requested information, please mark the bug as UNCONFIRMED so that the QA team knows that the bug is ready to be confirmed.


Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!


Warm Regards,
QA Team

Message generated on: 2015-02-18
Comment 18 QA Administrators 2015-04-01 14:51:42 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and
a lack of information which is needed in order to accurately
reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest
your bug against the latest release. If the issue is still
present in the latest stable release, we need the following
information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating
   system and the latest version of LibreOffice that you have
   confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED
and we will attempt to reproduce the issue. Please do not:

a) respond via email 

b) update the version field in the bug or any of the other details
   on the top section of our bug tracker

-- The LibreOffice QA Team This NEEDINFO Message was generated on: 2015-04-01

Warm Regards,
QA Team