Bug 74206 - large autocorrect lists: typing in 'Replace' field is slower than 'With' field
Summary: large autocorrect lists: typing in 'Replace' field is slower than 'With' field
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Linguistic (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.6.0.4 release
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords: perf
Depends on:
Blocks: AutoCorrect-Complete
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-01-30 02:38 UTC by tommy27
Modified: 2018-10-29 15:08 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description tommy27 2014-01-30 02:38:15 UTC
issue is only noticeable when you work with large auocorrect replacement lists.

STEPS TO REPRODUCE
1- have a large autocorrect list. If you need one take this file ( attachment 57846 [details] ) which is an italian autocorrect database and put in the "autocorr" subfolder of your user profile ( https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile )

2- open Writer and click "Tools/Autocorrect options/Replace"

3- start typing anything fast in the "Replace" field, you'll will notice some delay between keyboard hits and text visualization

4- type anything fast in the "With" field, no delay at all

CURRENT BEHAVIOUR: typing in the "Replace" field is slower than the "With" field

DESIRED BEHAVIOUR: same typing speed.

I suppose that the slowness of the "replace" field is due to the fact that while you type the list automatically scrolls down alphabetically to insert the new entry in the proper position.

If you have few autocorrect entries you won't notice the different speed but when you deal with long lists a slight delay become recognizable.

----

a speed improvement has been already obtained in the past during 3.6 master development. see this committ: 
http://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/commit/?id=3da2a6a58784a3c607ea4e440865478f1a4fe56e

anyway I wonder if a further speed up is yet possible, since a slight annoying delay is still noticeable in current LibO 4.1.4.2 and 4.3alpha
Comment 1 Owen Genat (retired) 2014-08-01 09:41:16 UTC
(In reply to comment #0)
> 1- have a large autocorrect list. If you need one take this file (
> attachment 57846 [details] ) which is an italian autocorrect database and
> put in the "autocorr" subfolder of your user profile

I can't get the entries in that AutoCorrection file to show up under GNU/Linux x86_64 using v4.2.5.2. I have tried setting the language drop-down on the Replace tab to Italian (Italy) but the list ends up being shorter than that for English (Australian) so I assume I am not seeing the contents of the file.
Comment 2 Owen Genat (retired) 2014-08-01 09:48:39 UTC
(In reply to comment #1)
> I can't get the entries in that AutoCorrection file to show up under
> GNU/Linux x86_64 using v4.2.5.2.

Gah! Ignore my last comment. I forgot to rename the file. I see the issue now. Confirmed. Status set to NEW. Platform set to All/All.
Comment 3 Alex Thurgood 2015-01-03 17:41:12 UTC Comment hidden (no-value)
Comment 4 tommy27 2015-06-16 20:37:25 UTC
issue still present in LibO 4.4.3.2
Comment 5 QA Administrators 2016-09-20 10:01:33 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 6 tommy27 2016-09-21 03:56:14 UTC
issue still present in LibO 5.2.1.2
Comment 7 QA Administrators 2017-10-26 08:10:12 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 8 tommy27 2017-10-28 03:28:53 UTC
issue still present in LibO 6.0.0.0 alpha
Comment 9 QA Administrators 2018-10-29 03:58:03 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 10 tommy27 2018-10-29 15:08:24 UTC
still present in  LibO 6.2.0.0.alpha1+
Build ID: cb7500ddb8de6c41fca84a0009ffe22240bb1845
CPU threads: 8; OS: Windows 6.1; UI render: GL; VCL: win; 
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2018-10-29_03:24:02
Locale: it-IT (it_IT); Calc: threaded