Bug Hunting Session
Bug 76389 - Calc: Used AutoFilter not highlighted when set in Calc and saved as XLS
Summary: Calc: Used AutoFilter not highlighted when set in Calc and saved as XLS
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Calc (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.5.0 release
Hardware: Other All
: medium major
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords: implementationError
Depends on:
Blocks: AutoFilter XLS
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-03-20 10:25 UTC by a07cd040897db54e103c
Modified: 2019-04-22 18:31 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
AutoFilter natively set with MS Excel. (18.00 KB, application/vnd.ms-excel)
2014-03-20 10:27 UTC, a07cd040897db54e103c
Details
AutoFilter changed with Calc, saved as XLS. (6.00 KB, application/vnd.ms-excel)
2014-03-20 10:27 UTC, a07cd040897db54e103c
Details
A screenshot of the missing filter highlighting. (17.80 KB, image/png)
2014-03-20 10:28 UTC, a07cd040897db54e103c
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description a07cd040897db54e103c 2014-03-20 10:25:46 UTC
When an autofilter is used in a table (natively created with ms excel and saved as xls) then Calc correctly applies AND highlights the *used* filter (colors the normally black arrow into blue).

If you then change the filter using Calc and save the file as XLS, reopening in calc correctly *applies* the formerly defined filter, but does not longer *highlight* which filters are used.

This is very annoying, especially when many columns contain filters.
Comment 1 a07cd040897db54e103c 2014-03-20 10:27:02 UTC
Created attachment 96090 [details]
AutoFilter natively set with MS Excel.
Comment 2 a07cd040897db54e103c 2014-03-20 10:27:44 UTC
Created attachment 96091 [details]
AutoFilter changed with Calc, saved as XLS.
Comment 3 a07cd040897db54e103c 2014-03-20 10:28:29 UTC
Created attachment 96092 [details]
A screenshot of the missing filter highlighting.
Comment 4 a07cd040897db54e103c 2014-03-20 10:30:32 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 A (Andy) 2014-03-21 21:51:25 UTC
reproducible with LO 4.2.2.1 (Win 8.1)
Comment 6 Timur 2014-10-20 11:07:43 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 ign_christian 2014-10-22 02:57:04 UTC
Anyway it's not correctly applied if we resave file in comment 1 as XLS. 

Hit the dropdown arrow and we can see all numbers (from 1 to 5) checked. What is displayed (4 only) is incorrect.

Tested with LO 4.2.7.2 - Ubuntu 12.04 x86
Comment 8 ign_christian 2014-10-22 03:03:30 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 9 tommy27 2014-12-03 02:45:34 UTC
I can reproduce it under Win8.1x64 using LibO 4.3.3.2 and 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: f20043a0805c3a75eb4024ed59f45291aea93ac0
TinderBox: Win-x86@39, Branch:master, Time: 2014-12-03_01:16:50
Locale: it_IT

moving it to mab4.3 list since 4.2.x is EOL
Comment 10 Tom Colley 2016-02-29 20:11:45 UTC
I can confirm issue still exists today for LO on Ubuntu 14.04, LO Version: 4.4.5.2, Build ID: 40m0(Build:2).
Comment 11 mahfiaz 2016-08-05 16:50:59 UTC
Still an issue in 5.2.0.4
Comment 12 QA Administrators 2017-09-01 11:19:49 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 13 a07cd040897db54e103c 2018-06-20 14:49:46 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 14 a07cd040897db54e103c 2018-12-21 09:22:03 UTC
retestet with:

Version: 6.1.3.2
Build-ID: 1:6.1.3-2
CPU-Threads: 2; BS: Linux 4.18; UI-Render: Standard; VCL: x11; 
Gebietsschema: de-DE (de_DE.UTF-8); Calc: group threaded

and 

Version: 6.0.6.2 (x64)
Build-ID: 0c292870b25a325b5ed35f6b45599d2ea4458e77
CPU-Threads: 16; BS: Windows 6.1; UI-Render: Standard; 
Gebietsschema: de-DE (de_DE); Calc: group

=> problem still exists in both cases
Comment 15 Timur 2018-12-21 16:33:34 UTC
Started from 3.5 when AutoFilter was improved to include multiple values. Repro 6.3+. Even worse with XLSX.