Bug 81081 - Other: Wrong calculation of value in cells
Summary: Other: Wrong calculation of value in cells
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Calc (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.2.4.2 release
Hardware: Other Linux (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-07-09 06:48 UTC by Zoran
Modified: 2015-09-04 03:01 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:
Regression By:


Attachments
spreadsheet that contain the wrong calculation (15.89 KB, application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet)
2014-07-09 06:48 UTC, Zoran
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Zoran 2014-07-09 06:48:42 UTC
Created attachment 102459 [details]
spreadsheet that contain the wrong calculation

Problem description: 

Steps to reproduce:
1. Open the attached file wrong.ods. (You can also get the file from this link: https://dl.dropboxusercontent.com/u/81157608/wrong.ods
2. Look at cells E51 and E53.
3. Read the comments in cells B51, B53 and B54.

Current behavior:
Cells E51 and E53 are incorrectly calculated.

Expected behavior:
You can see the comments in the file.
              
Operating System: Ubuntu
Version: 4.2.4.2 release
Comment 1 ign_christian 2014-07-09 08:15:44 UTC
Hard recalc (ctrl-shift-f9) resolves the problem. 

But I don't know how could you generate that kind of error? I never met that while doing such operations.
Comment 2 GerardF 2014-07-09 21:21:44 UTC
(In reply to comment #1)
> Hard recalc (ctrl-shift-f9) resolves the problem. 
> 
> But I don't know how could you generate that kind of error? I never met that
> while doing such operations.

I've got the same kind of error after deleting a row with 4.3.0 beta.
I need a hard recalc.
Comment 3 ign_christian 2014-07-10 14:36:38 UTC
Sorry I forgot to explain that I can't reproduce from scratch the reproducing step in bug description within LO 4.2.5.2 and 4.3.0.2

@Gerard, what you meant with row deletion maybe reported in Bug 80284
Comment 4 GerardF 2014-07-10 19:01:19 UTC
(In reply to comment #3)
> @Gerard, what you meant with row deletion maybe reported in Bug 80284

When I open reporter attachment, I saw weong result as reporter said.
I can confirm your 1st comment "Hard recalc solve the problem".

Row (included in the SUM reference) deletion make SUM not recalculated.
Need Ctrl+Shift+F9 to see correct result.

May be a dup of 80284... but we need the reporter to confirm/infirm the step by step leading to error in SUM result.
He just post the file with erroneus result, but we don't know what procedure lead to this problem.
Comment 5 Ulli 2014-12-18 11:44:29 UTC
I produce a similar error by deleting/changing a cell of an area of a SUM() and then doing REDO (CTRL-Z). The sum() remains incorrectly at the value of the step before.
(LO Version: 4.2.6.3 and older, @WinXPPro)
sum(    cell1 :  cell2 )
125	125	32	# three cells logged by copy-paste from LO Calc after redo

i.e.:
157 = 125 + 32    #OK, now delete cell2 "32" ...
125 = 125 + 0     #change the sum(), OK, and then redoing (CTRL-Z) to restore old value "32" of cell2
yields	(see log above)		
125	= 125	+ 32	#WRONG ! ! ! after redoing

I confirm the work around from ign_christian
> Hard recalc (ctrl-shift-f9) resolves the problem.
Comment 6 Ulli 2014-12-18 12:06:15 UTC
... sorry, I ment "undoing", not "redoing".
Comment 7 Ulli 2014-12-18 15:03:48 UTC
@comment 5+6
LO Calc Version: 4.3.4.1 recompute at UNDO now correct
LO Calc Version 4.2.8 still shows the reported bug with the missing recomputing at UNDOing.

@comment 1
I ckeck the wrong.ods-bug, too: Version: 4.3.4.1. fails further
Comment 8 QA Administrators 2015-07-18 17:35:59 UTC
Dear Bug Submitter,

This bug has been in NEEDINFO status with no change for at least 6 months. Please provide the requested information as soon as possible and mark the bug as UNCONFIRMED. Due to regular bug tracker maintenance, if the bug is still in NEEDINFO status with no change in 30 days the QA team will close the bug as INVALID due to lack of needed information.

For more information about our NEEDINFO policy please read the wiki located here: 
https://wiki.documentfoundation.org/QA/FDO/NEEDINFO

If you have already provided the requested information, please mark the bug as UNCONFIRMED so that the QA team knows that the bug is ready to be confirmed.


Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!


Warm Regards,
QA Team

This NEEDINFO message was generated on: 2015-07-18
Comment 9 QA Administrators 2015-09-04 03:01:20 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and a lack of information which is needed in order to accurately reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest your bug against the latest release. If the issue is still present in the latest stable release, we need the following information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating system and the latest version of LibreOffice that you have confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED and we will attempt to reproduce the issue. 
Please do not:
a) respond via email 
b) update the version field in the bug or any of the other details on the top section of FDO
Message generated on: 2015-09-03