Bug 82624 - FILESAVE: Images inserted as link are stored in file, not as link, when saving as RTF
Summary: FILESAVE: Images inserted as link are stored in file, not as link, when savin...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: filters and storage (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.5.3 release
Hardware: Other Windows (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: RTF-Images
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-08-14 16:44 UTC by FABIO AUGUSTO
Modified: 2020-11-07 04:11 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
ZIP containing RTFs linking and embedding the same image under LOv4304 (53.63 KB, application/zip)
2014-08-18 00:20 UTC, Owen Genat (retired)
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description FABIO AUGUSTO 2014-08-14 16:44:29 UTC
Hi all, 

I'm trying change my RTF documents replacing the embedded images to linked images using LO Writer 3.5.3.2, in order to reduce the file size.

I insert the images as Insert / Picture / From File... , choose the img http address and checked the "Link" option. In this moment a new image is added and a link is shown in the picture properties.

But when I close and reopen the same RTF file, this image is shown as a embedded image missing the link.

Is it a bug? With LO verssion? With RTF format? ...?

Could you please help?
Comment 1 Owen Genat (retired) 2014-08-18 00:20:40 UTC
Created attachment 104778 [details]
ZIP containing RTFs linking and embedding the same image under LOv4304

Related forum thread: http://ask.libreoffice.org/en/question/38009/

Although this report has been self-confirmed I am likewise confirming under v4.3.0.4 Build ID: 62ad5818884a2fc2e5780dd45466868d41009ec0 and it seems to have been a problem since at least v3.5.7.2 (maybe Inherited from OOo).

Steps to reproduce:
1. New blank document.
2. File > Save as... > select "Rich Text (.rtf)" format > click Save (and confirm).
3. Insert > Image > From file...
4. Select image > check "Insert as link" option > click Open.
5. Click "Keep link" button.
6. File > Save (and confirm).

Observed results: Resultant file contains an embedded image. I created two versions (attached) with the included graphic linked e.g.,

$ grep -e png LOv4304_linked.rtf 
{\*\flymaincnt5\flyanchor0\flycntnt}{\*\shppict{\pict{\*\picprop{\sp{\sn wzDescription}{\sv }}{\sp{\sn wzName}{\sv }}}\picscalex100\picscaley100\piccropl0\piccropr0\piccropt0\piccropb0\picw218\pich45\picwgoal3270\pichgoal675\pngblip

... and embedded:

$ grep -e png LOv4304_embedded.rtf 
{\*\flymaincnt5\flyanchor0\flycntnt}{\*\shppict{\pict{\*\picprop{\sp{\sn wzDescription}{\sv }}{\sp{\sn wzName}{\sv }}}\picscalex100\picscaley100\piccropl0\piccropr0\piccropt0\piccropb0\picw218\pich45\picwgoal3270\pichgoal675\pngblip

Expected results: Linked images are linked rather than embedded.
Comment 2 QA Administrators 2015-09-04 02:48:11 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 3 Buovjaga 2015-11-18 11:55:53 UTC
Still repro from scratch.

Win 7 Pro 64-bit Version: 5.1.0.0.alpha1+
Build ID: b216cc1b8096eb60c27f67e8c27b7cd756c75e38
TinderBox: Win-x86@62-merge-TDF, Branch:MASTER, Time: 2015-11-12_00:06:20
Locale: fi-FI (fi_FI)
Comment 4 Cor Nouws 2016-06-13 12:34:21 UTC
LibreOffice 3.3.0 didn't store a link nor an image, so this is at least better :)
Comment 5 QA Administrators 2018-11-07 04:02:53 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 6 QA Administrators 2020-11-07 04:11:47 UTC
Dear FABIO AUGUSTO,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from https://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug