Bug Hunting Session
Bug 84965 - Writer crashes when opening specific document, or pasting its contents from Word or WordPad [Hard to reproduce]
Summary: Writer crashes when opening specific document, or pasting its contents from W...
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.3.2.2 release
Hardware: x86-64 (AMD64) Windows (All)
: medium major
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: needsWindows
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-10-13 12:41 UTC by cantaro
Modified: 2016-05-09 20:08 UTC (History)
6 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Sample documnt that causes Writer to crash. (8.96 KB, application/rtf)
2014-10-13 13:21 UTC, cantaro
Details
Analysis of hang dump gathered using ProcDump (11.22 KB, text/plain)
2014-10-15 09:11 UTC, cantaro
Details
Debug output from 4.5 alpha 2014-12-14 (11.23 KB, text/plain)
2015-01-06 09:51 UTC, Buovjaga
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description cantaro 2014-10-13 12:41:20 UTC
Problem description: 
Writer crashes when opening specific document, or pasting its contents from Word or WordPad.

Steps to reproduce:
1. I use Windows 7 x64 Enterprise at work (patch level 09/2014).
2. Download Portable LibreOffice 4.3.2 (http://download.documentfoundation.org/libreoffice/portable/4.3.2/LibreOfficePortable_4.3.2_MultilingualAll.paf.exe).
3. Install Portable LibreOffice (I installed it to C:\stuff\soft\LibreOffice\LOP).
4. Launch Writer with the file (example: C:\stuff\soft\LibreOffice\LOP\LibreOfficeWriterPortable.exe C:\stuff\temp\sig3.dot): Writer will crash.
5. Launch Writer, close the new empty document, then drag the file into the Writer window: Writer will crash.
6. Open the file in Word (I use 14.0.7128.5000 (32-bit)), copy all contents (Ctrl-A, Ctrl-C), open Writer, paste all contents (Ctrl-A, Ctrl-V): Writer will crash.
7. Open the file in WordPad, copy all contents (Ctrl-A, Ctrl-C), open Writer, paste all contents (Ctrl-A, Ctrl-V): Writer will crash.

Current behavior:
Writer crashes when opening specific document, or pasting its contents from Word or WordPad.

Expected behavior:
Writer should render the document content correctly.

Additional information:
Additional data would not upload through the web form. Please find an archive (56MB) containing sample document that causes Writer to crash, ProcDump console output, and full process memory dump gathered using ProcMon at:
https://citrix.sharefile.com/d/s1e46cbf10354b56b

Please let me know if any further info is needed
Comment 1 Terrence Enger 2014-10-13 13:18:31 UTC
Cantaro,

Can you attach the specific document?  Remember that attachments are visible to the whole world.

If the document contents are confidential, would you be willing to share it with someone who could change all letters to 'x' and then attach the result?

When you answer, please set the bug status back to UNCONFIRMED.

Terry.
Comment 2 cantaro 2014-10-13 13:21:37 UTC
Created attachment 107780 [details]
Sample documnt that causes Writer to crash.

Document sig3.dot attached.
Comment 3 Terrence Enger 2014-10-13 14:12:21 UTC
I have not managed to make a crash, although LibreOffice shows the rtf
markup (rtf version 1) in the document area rather than the rendering
which one expects.  If on Windows I copy sig3.dot to sig3.rtf,
LibreOffice opens sig3.rtf and displays the rendered document.

I have pased the whole contents of the document into LibreOffice from
both MS Word 2003 and WordPad (MS Vista SP2).  In each case,
LibreOffice shows the rendered document.

Terry.
Comment 4 cantaro 2014-10-13 15:02:02 UTC
What kind of traces or dumps could I get to help analyze the crash? Please provide instructions. Thank you!
Comment 5 tommy27 2014-10-13 19:14:05 UTC
no crash under Win7x64 using portable LibO 4.3.2.2 from winPenPack ( http://www.winpenpack.com/main/download.php?view.1354 )

no crash with installed  development version 4.4.0.0.alpha0+
Build ID: 9177329a425cf70b515d1f266132838894fe54c6
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2014-10-06_00:13:13

so please try a different package (winPenPack portable version or regular installation LibO 4.3.2.2) with a clean  user profile:
https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile

I set status to NEEDINFO waiting for feedback.
Comment 6 cantaro 2014-10-14 14:31:21 UTC
Same crash for me using LibO 4.3.2.2 from winPenPack (http://www.winpenpack.com/main/download.php?view.1354).
Checked user profile (https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile): no LibreOffice folder found.
Comment 7 Terrence Enger 2014-10-14 15:16:36 UTC
(In reply to cantaro from comment #4)
> What kind of traces or dumps could I get to help analyze the crash? Please
> provide instructions. Thank you!

There is a wiki page "How to get a backtrace with WinDbg"
<https://wiki.documentfoundation.org/How_to_get_a_backtrace_with_WinDbg>
which should be helpful.  I have not actually done this myself.
Comment 8 cantaro 2014-10-15 09:11:43 UTC
Created attachment 107858 [details]
Analysis of hang dump gathered using ProcDump
Comment 9 Joel Madero 2014-10-23 01:48:42 UTC
Please reset your profile + get a debug from the method explained in our wiki

https://wiki.documentfoundation.org/How_to_get_a_backtrace_with_WinDbg
Comment 10 cantaro 2014-10-23 15:41:27 UTC
Joel, I thought I did that already? Did you check the file I last attached?
Comment 11 Buovjaga 2014-11-15 12:14:18 UTC
No crash.

Win 7 64-bit Version: 4.4.0.0.alpha2+
Build ID: b021b5983c62e266b82d9f0c5c6d8d8900553827
TinderBox: Win-x86@39, Branch:master, Time: 2014-11-12_01:10:08
Comment 12 QA Administrators 2015-01-05 18:52:17 UTC
@Cantaro - as no one else can confirm this on a non-portable version. Is there any way that you can test using a regular install of LibreOffice from www.libreoffice.org/download? 

We're trying to get to the bottom of this but so far, no one else can confirm the issue :-/
Comment 13 Buovjaga 2015-01-06 09:51:14 UTC
Created attachment 111838 [details]
Debug output from 4.5 alpha 2014-12-14

Didn't crash on anything I tried, but attached is the debug output from 4.5 alpha on Ubuntu.

I noticed, though, that only in 3.5 on Ubuntu the .dot is opened as a proper document. It starts with:

——————————
I am primarily assigned to an inbound call queue.

In all my other tested versions it opens as plain text, so it starts with:

{\rtf1\ansi\ansicpg1252\deff0\deflang1033\deflangfe1033{\fonttbl{\f0\fswiss\fprq2\fcharset0 Arial;}}

Tested on:

Win 7 64-bit 4.3.5.2 and Version: 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: 8c7f6830e767897d3a0e88f75fc8d7ef7fca95dc
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2015-01-06_00:47:25

Ubuntu 14.10 64-bit Version: 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: f92183833fa569006602ac7e93c906d2094e0d4d
TinderBox: Linux-rpm_deb-x86_64@46-TDF-dbg, Branch:master, Time: 2014-12-14_00:21:45

and

Version: 4.3.3.2
Build ID: 430m0(Build:2)

LibreOffice 3.5.0rc3 
Build ID: 7e68ba2-a744ebf-1f241b7-c506db1-7d53735
Comment 14 Robinson Tryon (qubit) 2015-01-06 23:24:11 UTC
(In reply to Beluga from comment #13)
> I noticed, though, that only in 3.5 on Ubuntu the .dot is opened as a proper
> document. It starts with:
> 
> ——————————
> I am primarily assigned to an inbound call queue.
> 
> In all my other tested versions it opens as plain text, so it starts with:
> 
> {\rtf1\ansi\ansicpg1252\deff0\deflang1033\deflangfe1033{\fonttbl{\f0\fswiss\f
> prq2\fcharset0 Arial;}}

Ideally, the document would appear the same in all version of LibreOffice. If it's encoded as RTF, but opening as text in a current version of LO (say, master), then that sounds like a bug right there, *assuming* that the MIMEtype is set correctly.
Comment 15 Buovjaga 2015-01-15 12:02:28 UTC
Tried pasting the contents of sig3.dot from Word 2013, no crash.
Win 8.1 32-bit.

LibO Version: 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: b3b4bbaf6cbd2226b659fea7d6ae473ccf84e9dd
TinderBox: Win-x86@39, Branch:master, Time: 2015-01-12_06:13:44
Comment 16 Julien Nabet 2015-11-18 22:25:36 UTC
Any update with last stable LO version 5.0.3? Please try official non portable version from website https://www.libreoffice.org/
Comment 17 QA Administrators 2016-05-09 20:08:50 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and
a lack of information which is needed in order to accurately
reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest
your bug against the latest release. If the issue is still
present in the latest stable release, we need the following
information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating
   system and the latest version of LibreOffice that you have
   confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED
and we will attempt to reproduce the issue. Please do not:

a) respond via email 

b) update the version field in the bug or any of the other details
   on the top section of our bug tracker

Warm Regards,
QA Team

This INVALID Message was generated on: 2016-05-09