Bug Hunting Session
Bug 99551 - OpenGL: Hang on splash screen
Summary: OpenGL: Hang on splash screen
Status: RESOLVED INSUFFICIENTDATA
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: graphics stack (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
5.2.0.0.alpha1
Hardware: x86-64 (AMD64) Linux (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords: haveBacktrace
Depends on:
Blocks: OpenGL-Linux
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2016-04-28 12:04 UTC by D
Modified: 2017-05-31 10:46 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
strace.log (176.40 KB, application/x-bzip)
2016-04-28 12:04 UTC, D
Details
backtrace from terminal (27.78 KB, text/plain)
2016-04-28 12:05 UTC, D
Details
backtrace from terminal with gdb (26.84 KB, text/plain)
2016-04-29 09:04 UTC, D
Details
gdbtrace.log (71.76 KB, text/x-log)
2016-04-29 09:05 UTC, D
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description D 2016-04-28 12:04:19 UTC
Created attachment 124696 [details]
strace.log

* Steps to reproduce: Switch on OpenGL in 5.2.0.0.alpha1. Then restart.

* What happens: LibreOffice hangs on splash screen. 

* Build & hardware info: 5.2.0.0.alpha1, build ID: 902b28a39528b6c92602e9b521a1d0861be1caf9.

output of glxinfo | grep render:
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer, 
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer, 
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD KAVERI (DRM 2.43.0, LLVM 3.7.1)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth, 
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil, 
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth, 
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fog_distance, 
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap, 

output of lshw -class display:
  *-display               
       description: VGA compatible controller
       product: Kaveri [Radeon R7 Graphics]
       vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
       physical id: 1
       bus info: pci@0000:00:01.0
       version: d6
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=radeon latency=0
       resources: irq:48 memory:c0000000-cfffffff memory:d0000000-d07fffff ioport:f000(size=256) memory:feb00000-feb3ffff memory:feb40000-feb5ffff

I'm running this on Debian Testing.

On this system I had already issues with OpenGL accelerated LO 5.1.2.2 (bug 99516)
Comment 1 D 2016-04-28 12:05:47 UTC
Created attachment 124697 [details]
backtrace from terminal
Comment 2 D 2016-04-29 08:53:52 UTC
OK, I now installed gdb and created new logs. I am sorry if the information is redundant, I am no coder :-)
Comment 3 D 2016-04-29 09:04:47 UTC
Created attachment 124713 [details]
backtrace from terminal with gdb
Comment 4 D 2016-04-29 09:05:33 UTC
Created attachment 124714 [details]
gdbtrace.log
Comment 5 Linus 2016-05-08 18:12:47 UTC
Can't reproduce with recent master - crash is not in splashscreen, but in sidebar init code. Any default application or document you get opened? Any other config, like installed personas etc?

OpenGL is on, config:

direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer, 
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer, 
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD PITCAIRN (DRM 2.42.0, LLVM 3.7.0)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth, 
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil, 
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth, 
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fog_distance, 
    GL_OES_fbo_render_mipmap, GL_OES_get_program_binary, GL_OES_mapbuffer,
Comment 6 D 2016-05-12 08:56:59 UTC
(In reply to Linus from comment #5)

With an empty document, after turning on OpenGL and restarting, LibreOffice will invariably crash. Also I didn't install any personas or played around with other settings (originally I installed the alpha build only to see if bug 99516 was resolved there or not).

For the moment I don't have access to the affected system. I will try to provide a valgrind log in a couple of days.
Comment 7 tommy27 2016-10-07 21:52:06 UTC
is this bug still reproducible with latest LibO releases?
Comment 8 D 2016-10-08 11:34:54 UTC
No, it has indeed changed: LO now successfully restarts after switching to OpenGL mode, but there is crash when I go to Help>About.

Should I file this as a different bug?

Tested with LO 5.2.2.2.0 and 5.3.0.0.alpha0+ (master)
Comment 9 D 2016-10-08 13:30:35 UTC
I should add that since my last post I have reinstalled my system and I am currently on Debian Jessie (with some backports), not on testing any more.
Comment 10 QA Administrators 2017-05-02 11:37:17 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 11 QA Administrators 2017-05-31 10:46:46 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INSUFFICIENTDATA due to inactivity and
a lack of information which is needed in order to accurately
reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest
your bug against the latest release. If the issue is still
present in the latest stable release, we need the following
information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating
   system and the latest version of LibreOffice that you have
   confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED
and we will attempt to reproduce the issue. Please do not:

a) respond via email 

b) update the version field in the bug or any of the other details
   on the top section of our bug tracker

Warm Regards,
QA Team

MassPing-NeedInfo-20170531