Download it now!
Bug 125746 - Options menu takes too long to open
Summary: Options menu takes too long to open
Status: NEEDINFO
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: UI (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
unspecified
Hardware: All Linux (All)
: medium minor
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords: perf
Depends on:
Blocks: Options-Dialog
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2019-06-06 13:19 UTC by sergio.callegari
Modified: 2020-09-06 08:33 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
confim the bug (3.05 MB, video/mp4)
2019-06-10 15:55 UTC, BogdanB
Details
another video with 3 tests (2.82 MB, video/mp4)
2019-06-13 03:26 UTC, BogdanB
Details
Flamegraph (22.53 KB, application/x-bzip)
2019-10-27 15:34 UTC, Julien Nabet
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description sergio.callegari 2019-06-06 13:19:23 UTC
Description:
In recent versions of LibO (would not be able to say how recent), the Tools->Options menu is now taking a long time to open (~ 5 seconds) on the machine I am on right now, a DELL Precision T5400 workstation which is not extremely modern but that should still be more than adequate.

Not only this seems a little too long, no visual feedback is provided while you wait for the options dialog to pop out, so you get the impression that tools->options does not work.

Steps to Reproduce:
See description

Actual Results:
See description

Expected Results:
See description


Reproducible: Always


User Profile Reset: No



Additional Info:
[Information automatically included from LibreOffice]
Locale: en-US
Module: SpreadsheetDocument
[Information guessed from browser]
OS: Linux (All)
OS is 64bit: yes
Comment 1 Xisco Faulí 2019-06-06 15:42:38 UTC
Thank you for reporting the bug. To be certain the reported issue is not
related to corruption in the user profile, could you please reset your
Libreoffice profile ( https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile ) and
re-test?

I have set the bug's status to 'NEEDINFO'. Please change it back to
'UNCONFIRMED' if the issue is still present
Comment 2 BogdanB 2019-06-10 15:55:39 UTC
Created attachment 152080 [details]
confim the bug

Indeed the Tools - Options have a 4 seconds delay, with no visual feedback.

In the video I made you can see:
- first time it is taking 4 seconds
- second time is faster
- another menu and another option is responsive. So, the computer is doing fine, but the Tools-Option is doing something in the background slowing down the screen.
Comment 3 BogdanB 2019-06-10 15:56:01 UTC
Tested on

Version: 6.3.0.0.beta1
Build ID: a187af327633f5f00363be5131bd21a13e0f1a7b
CPU threads: 4; OS: Linux 4.15; UI render: default; VCL: gtk3; 
Locale: ro-RO (ro_RO.UTF-8); UI-Language: en-US
Calc: threaded
Comment 4 Xisco Faulí 2019-06-11 09:13:06 UTC
Hello Sergio, Bogdan,
What is the behaviour if you launch LibreOffice with GEN ( SAL_USE_VCLPLUGIN=gen  instdir/program/soffice ) or GTK ( SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk  instdir/program/soffice ) from commandline ?
Comment 5 sergio.callegari 2019-06-11 12:22:54 UTC
The lag does not appear to be VCL related.

I have also made other tests:

- the lag does not seem related to having or not having java enabled
- the lag does not seem related to being on the net or not
Comment 6 QA Administrators 2019-06-12 02:59:54 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 BogdanB 2019-06-12 03:47:36 UTC
(In reply to Xisco Faulí from comment #4)
> Hello Sergio, Bogdan,
> What is the behaviour if you launch LibreOffice with GEN (
> SAL_USE_VCLPLUGIN=gen  instdir/program/soffice ) or GTK (
> SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk  instdir/program/soffice ) from commandline ?

bash: instdir/program/soffice: No such file or directory

What are the exact commands in order to execute if I have the programss instaled on /opt/libreoffice6.0 
/opt/libreoffice6.1
/opt/libreofficedev6.3 and so on...
Comment 8 Xisco Faulí 2019-06-12 09:37:14 UTC
(In reply to BogdanB from comment #7)
> (In reply to Xisco Faulí from comment #4)
> > Hello Sergio, Bogdan,
> > What is the behaviour if you launch LibreOffice with GEN (
> > SAL_USE_VCLPLUGIN=gen  instdir/program/soffice ) or GTK (
> > SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk  instdir/program/soffice ) from commandline ?
> 
> bash: instdir/program/soffice: No such file or directory
> 
> What are the exact commands in order to execute if I have the programss
> instaled on /opt/libreoffice6.0 
> /opt/libreoffice6.1
> /opt/libreofficedev6.3 and so on...

try SAL_USE_VCLPLUGIN=gen  /opt/libreoffice6.1/instdir/program/soffice or SAL_USE_VCLPLUGIN=gen  /opt/libreoffice6.1/program/soffice
Comment 9 Xisco Faulí 2019-06-12 09:37:56 UTC
(In reply to sergio.callegari from comment #5)
> The lag does not appear to be VCL related.

thus, you confirm you tested it in GEN and GTK2 ?
Comment 10 sergio.callegari 2019-06-12 21:15:28 UTC
Cannot start gtk2 (if I try to use it, I get kde5), but tried gen (x11), gtk3 and kde5 and I see the same issue.
Comment 11 QA Administrators 2019-06-13 03:02:15 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 12 BogdanB 2019-06-13 03:26:48 UTC
Created attachment 152148 [details]
another video with 3 tests

Please see my new short video. I tested again:
- SAL_USE_VCLPLUGIN=gen /opt/libreoffice6.1/program/soffice: INSTANT
- SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk /opt/libreoffice6.1/program/soffice: INSTANT
- Than I Start normally the LibreOffice 6.1 and I get 3-4 seconds.

I have no explanation.
Comment 13 BogdanB 2019-06-13 03:30:42 UTC
I made a new experiment now. In LO 6.1 that is loading in 3-4 secondsȘ
- Help - Restart in Safe Mode and I choose Reset to factory settings and 3-4 seconds also, so it it not from icons, or bad profile or any settings I choose.
Comment 14 BogdanB 2019-06-13 03:31:49 UTC
If it is there an opion to show you more from logs or from somewhere please tell me and I will send you what you need.
Comment 15 BogdanB 2019-08-08 12:46:08 UTC
I checked now in 
Version: 6.3.0.4
Build ID: 057fc023c990d676a43019934386b85b21a9ee99
CPU threads: 4; OS: Linux 4.15; UI render: default; VCL: gtk3; 
Locale: ro-RO (ro_RO.UTF-8); UI-Language: en-US
Calc: threaded

And is the same problem: Tools-Options is slow...
Comment 16 Julien Nabet 2019-10-27 15:34:25 UTC
Created attachment 155345 [details]
Flamegraph

Here's a Flamegraph on Debian x86-64 with master sources updated today.
Comment 17 Xisco Faulí 2020-01-23 12:38:36 UTC
Hello Sergio,
it takes 3 seconds for me in

Version: 6.5.0.0.alpha0+
Build ID: a821d89646ef25428cf5992f86d8f31581313bdb
CPU threads: 4; OS: Linux 4.19; UI render: default; VCL: gtk3; 
Locale: en-US (en_US.UTF-8); UI-Language: en-US
Calc: threaded

Could you please try again with a master build ?
Comment 18 QA Administrators 2020-07-22 03:53:22 UTC
Dear sergio.callegari,

This bug has been in NEEDINFO status with no change for at least
6 months. Please provide the requested information as soon as
possible and mark the bug as UNCONFIRMED. Due to regular bug
tracker maintenance, if the bug is still in NEEDINFO status with
no change in 30 days the QA team will close the bug as INSUFFICIENTDATA
due to lack of needed information.

For more information about our NEEDINFO policy please read the
wiki located here:
https://wiki.documentfoundation.org/QA/Bugzilla/Fields/Status/NEEDINFO

If you have already provided the requested information, please
mark the bug as UNCONFIRMED so that the QA team knows that the
bug is ready to be confirmed.
 
Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-NeedInfo-Ping
Comment 19 BogdanB 2020-07-22 15:57:18 UTC
I still confirm this behaviour with
Version: 6.4.5.2
Build ID: a726b36747cf2001e06b58ad5db1aa3a9a1872d6
CPU threads: 4; OS: Linux 5.4; UI render: default; VCL: gtk3; 
Locale: ro-RO (ro_RO.UTF-8); UI-Language: en-US
Calc: threaded

Also I confirm this in
Version: 7.0.0.0.beta1+
Build ID: 707bd46798c0c17e227d4c1daa229e7f259bb9e5
CPU threads: 4; OS: Linux 5.4; UI render: default; VCL: gtk3
Locale: ro-RO (ro_RO.UTF-8); UI: en-US
Calc: threaded

But not in
Version: 7.1.0.0.alpha0+
Build ID: abea0d6647c7f1f7e76c73c26cb80e6a67dc5111
CPU threads: 4; OS: Linux 5.4; UI render: default; VCL: gtk3
Locale: ro-RO (ro_RO.UTF-8); UI: en-US
Calc: threaded

It seems it was solved in master...
So, can we close it?...
Comment 20 BogdanB 2020-09-06 08:32:27 UTC
I checked again.
Very fast in
Version: 7.1.0.0.alpha0+
Build ID: e2f4e65a7b8024c00b049eebf0d87637efda7f24
CPU threads: 4; OS: Linux 5.4; UI render: default; VCL: gtk3
Locale: en-US (ro_RO.UTF-8); UI: en-US
Calc: threaded
Comment 21 BogdanB 2020-09-06 08:33:51 UTC
NOT very fast in
Version: 7.0.2.0.0+
Build ID: 5f305e6792c1c166b2a44a1e5085f42f53db50ea
CPU threads: 4; OS: Linux 5.4; UI render: default; VCL: gtk3
Locale: ro-RO (ro_RO.UTF-8); UI: en-US
Calc: threaded