Download it now!
Bug 52944 - EDITING: Report-Builder - Edit column Header/Footer has no function
Summary: EDITING: Report-Builder - Edit column Header/Footer has no function
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Base (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: Other All
: medium minor
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: Database-Reports-Builder
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2012-07-30 08:43 UTC by Robert Großkopf
Modified: 2019-06-26 14:28 UTC (History)
6 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Screenshots where to find the wrong entry (56.98 KB, application/pdf)
2017-06-09 15:19 UTC, Robert Großkopf
Details
Exampledatabase with one report and one group. Columns doesn't work. (8.03 KB, application/vnd.oasis.opendocument.database)
2017-06-09 15:20 UTC, Robert Großkopf
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Robert Großkopf 2012-07-30 08:43:21 UTC
Open the Report-Builder for editing. Create a group. In the general properties of the group-name you could choose "Start new column". Set this to "Yes". When you open the report there is no difference between "No" and "Yes" in this property. It couldn't be, while there are no columns in any report. 
You can not set any column at any place of the Report-Builder.
Seems to be a GUI-Dummy for a planned functionality.
Comment 1 Robert Großkopf 2012-08-09 07:17:13 UTC
I have had a look at http://www.openoffice.org/dba/specifications/index.html .
--------------------------------------------------------------------------------
Page 42 of the specification:
5.20  Multi-column report
A multiple column report allows the user for example to create a contacts report with a phone book-style look to it, so that several columns appear on each page. ...
Page 43:
5.20.1  Entry point
Multiple columns are available from the menu Format->Page.
--------------------------------------------------------------------------------

This was a planned feature. In no version of the report-builder (OOo, LO) exists at Format → Page the possibility to set columns. You can only set the page and the background.
The menue-entry 
Edit → Column Header/Footer
and (only reachable over the report-navigator, when you choose a group) the property "Start new column"
are without any function, because there didn't exist any column and you can't create anyone.

Two ways to solve this problem: 
- Add columns at Format → Page in the page-dialog (much programming; could be there is no function in the code)
or
- Remove the entrys in Edit → Column Header/Footer and in the property of a group. At this moment they only irritade the user. They could have a comeback, when the function will be programmed. 

I prefer the second opinion. There are lot of other bugs to solve for the report-builder and I have not heard, that anybody has missed this planned function.
Comment 2 Robert Großkopf 2013-08-07 15:43:28 UTC
Just testing all bugs from Report-Builder. This bug first appears in the oldest available version of LO, 3.3.0 beta1. So I set the first available bugzilla-version, 3.3.0 release.
Comment 3 Alex Thurgood 2015-01-03 17:38:01 UTC Comment hidden (no-value)
Comment 4 QA Administrators 2016-01-17 20:01:41 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 Robert Großkopf 2016-01-18 19:43:14 UTC
Seems one of the two parts, where columns should be added, has been removed.
I could only find, when opening a report for editing:
Edit > Column Header/Footer
in LO 5.1.0.2 on OpenSUSE Leap 42.1 64bit rpm Linux
So I will switch the title of this bug.
Comment 6 Robert Großkopf 2016-01-30 20:24:51 UTC
(In reply to robert from comment #5)
> Seems one of the two parts, where columns should be added, has been removed.
> I could only find, when opening a report for editing:
> Edit > Column Header/Footer
> in LO 5.1.0.2 on OpenSUSE Leap 42.1 64bit rpm Linux
> So I will switch the title of this bug.

I'm sorry. Have found the second part to "create" columns, which doesn't work:
Open the Navigator of a report.
Mark one group-header.
On the left you see the properties "General".
There are
- Keep together
- Start new column
- Reset pagenumber
... and only "Keep together" works, see also Bug51453
Comment 7 Robert Großkopf 2016-03-06 08:13:40 UTC
Bug appears in the first available LO-version (LO 3.3.0.4, OpenSUSE 42.1 64bit rpm Linux). So I set this bug as "Inherited From OOo".
Comment 8 QA Administrators 2017-03-06 14:51:59 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 9 Robert Großkopf 2017-03-07 15:22:35 UTC
Bug still exists with LO 5.3.1.1, OpenSUSE 42.1 Leap, 64bit rpm Linux.
Comment 10 Xisco Faulí 2017-06-07 19:23:39 UTC
You can't confirm youself a bug. Moving back to UNCONFIRMED
Comment 11 Xisco Faulí 2017-06-07 20:23:28 UTC
Could you please try to reproduce it with the latest version of LibreOffice
from https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/ ?
I have set the bug's status to 'NEEDINFO'. Please change it back to
'UNCONFIRMED' if the bug is still present in the latest version.
Comment 12 Robert Großkopf 2017-06-09 15:19:20 UTC
Created attachment 133929 [details]
Screenshots where to find the wrong entry

There is no problem to confirm this bug. I have made now screenshots of the bug. The entry for columns in reports doesn't work, because it has been planned but never implemented.

Bug is reproducible also in Version: 5.4.0.0.beta1, 64bit rpm Linux.
Comment 13 Robert Großkopf 2017-06-09 15:20:23 UTC
Created attachment 133930 [details]
Exampledatabase with one report and one group. Columns doesn't work.
Comment 14 Buovjaga 2017-06-11 15:07:31 UTC
Confirmed.

Arch Linux 64-bit, KDE Plasma 5
Version: 5.5.0.0.alpha0+
Build ID: 2802dca10eef67554a81cb2347d5f648fa6fcd63
CPU threads: 8; OS: Linux 4.11; UI render: default; VCL: kde4; 
Locale: fi-FI (fi_FI.UTF-8); Calc: group
Built on June 10th 2017
Comment 15 Julien Nabet 2017-06-12 19:45:35 UTC
Some remarks

1) Reportbuilder README says "Oracle report builder extension, from [http://extensions.services.openoffice.org/project/reportdesign" the website indicates last version is 1.2.1 (2010-12-14).

2) this part is linked to JFreeReport which corresponds to a dozen of package with different version numbers (see download.lst)

3) tdf#67832: "upgrade our jfreereport libraries" where Lionel indicates these links:
https://github.com/pentaho/pentaho-reporting
http://jfree.org/jcommon/
http://sourceforge.net/projects/jfreereport/files/, but could not find sources there.
All of these are in Java but since some years LO tries to move away from it. Moreover nobody gave it a try after 4 years.

Finally this bugtracker shows that some people thought about a new and certainly useful feature but never implemented it.

In brief, it seems we're in a dead end and perhaps it's the case for the whole reportbuilder.
Comment 16 QA Administrators 2018-06-25 02:40:12 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 17 Robert Großkopf 2018-06-25 14:44:07 UTC
Bug still exists with LO 6.0.5.2, OpenSUSE 42.3 Leap, 64bit rpm Linux.
Comment 18 QA Administrators 2019-06-26 02:45:26 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 19 Robert Großkopf 2019-06-26 14:28:25 UTC
Bug still exists on LO 6.2.4.2, OpenSUSE 15 64bit rpm Linux