Bug 54213 - PDF export with Lossless Compression ignores Contours
Summary: PDF export with Lossless Compression ignores Contours
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Printing and PDF export (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
3.6.0.4 release
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords: filter:pdf
Depends on:
Blocks: PDF-Export
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2012-08-29 14:22 UTC by Fernand
Modified: 2019-12-03 14:05 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
writer doc with image contour (497.87 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2012-08-29 14:24 UTC, Fernand
Details
PDF produced with lossless compression (479.74 KB, application/pdf)
2012-08-29 14:25 UTC, Fernand
Details
PDF produced with JPG compression (148.02 KB, application/pdf)
2012-08-29 14:26 UTC, Fernand
Details
new document with "active" contour (497.64 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2012-11-05 15:39 UTC, Fernand
Details
New, new document with "wrap" set to Page Wrap (497.81 KB, application/vnd.oasis.opendocument.text)
2012-11-06 13:32 UTC, Fernand
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Fernand 2012-08-29 14:22:29 UTC
When using Lossless Compression insead off JPG compression the image contours are ignored in the resulting PDF
see the orginal writer doc and the 2 resulting PDF files
Comment 1 Fernand 2012-08-29 14:24:13 UTC
Created attachment 66276 [details]
writer doc with image contour
Comment 2 Fernand 2012-08-29 14:25:43 UTC
Created attachment 66277 [details]
PDF produced with lossless compression
Comment 3 Fernand 2012-08-29 14:26:28 UTC
Created attachment 66278 [details]
PDF produced with JPG compression
Comment 4 Tomaz Vajngerl 2012-08-29 16:56:33 UTC
Hi,

In my tests I found out that the issue is something else. When you apply contours to an image then everything is fine and the created PDF (lossless or JPG) is fine. But the problem is when you open the ODT file then the contours are still present but they are not applied to the image and the PDF file (lossless or JPG) does not apply them either. Can you confirm this - because the issue now is something totally different.

Regards, Tomaž
Comment 5 Rainer Bielefeld Retired 2012-11-05 14:03:47 UTC
Reported problem is more or less [Reproducible] with "LibreOffice 3.6.3.2" German UI/ German Locale [Build-ID: 58f22d5] on German WIN7 Home Premium (64bit).

For me the problem was that when I open reportr's .odt there is no contour at all for the lady picture, the white background of the picture partially covers the text field. In the picture context menu I see "Wrap Through", same int the 'Picture -> Wrap' dialog.

I repaird contour, saved, closed and reopend the document, then the problem was reproducible.

With jpg-compression only lady's left shoulder covered a little of the textbbox, no picture background visible.

With lossless PDF export the white background of the picture partially covers the text field.

I will have to think about the results and do some additional research.

@Fernand
Any Idea why Wrap / Contour is disabled in your sample document (also when I open it with LibO 3.5.7.2)?
Comment 6 Fernand 2012-11-05 15:39:22 UTC
Created attachment 69568 [details]
new document with "active" contour

now the contour is active
Comment 7 Fernand 2012-11-05 15:44:09 UTC
No idea, i cheked my original document on my local machine and there the contour was already disactivated.
Working with contours is not always that straight forward, this things happens,
like you also can not "save" a contour with non-embeded (linked) images.

Attached a new doc and thanks for the interrest in the problem
Comment 8 Fernand 2012-11-06 13:30:43 UTC
did some more investigation
the contour get lost after saving and reopening when the wrap is set to
"Wrap through"
only "Page Wrap" conserve the contour after reopening
Sould i open a issue for this behaviour ?
Comment 9 Fernand 2012-11-06 13:32:17 UTC
Created attachment 69626 [details]
New, new document with "wrap" set to Page Wrap
Comment 10 QA Administrators 2013-07-18 06:16:02 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read the entire message in its entirety before continuing - also please respond directly to FDO when replying - do not reply via email.

This bug has been in NEEDINFO status with no change for at least 6 months. Please provide the requested information as soon as possible and mark the bug as UNCONFIRMED. Due to regular bug tracker maintenance, if the bug is still in NEEDINFO status with no change in 30 days the QA team will close the bug as INVALID due to lack of needed information.

For more information about our NEEDINFO policy please read the wiki located here: 
https://wiki.documentfoundation.org/QA/FDO/NEEDINFO

If you have already provided the requested information, please mark the bug as UNCONFIRMED so that the QA team knows that the bug is ready to be confirmed.


Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!


Warm Regards,
QA Team
Comment 11 ign_christian 2013-09-10 07:33:50 UTC
Hi..is it still a problem with newest release? So it's a filesave problem, not PDF export problem?
Comment 12 bfoman (inactive) 2013-11-16 19:39:53 UTC
(In reply to comment #9)
> Created attachment 69626 [details]
> New, new document with "wrap" set to Page Wrap

Confirmed with:
Version: 4.1.3.2
Build ID: 70feb7d99726f064edab4605a8ab840c50ec57a
Windows 8.1 Enterprise Preview 64 bit

Image contours are ignored in exported PDF when using Lossless Compression. Marking as NEW.

(In reply to comment #8)
> did some more investigation
> the contour get lost after saving and reopening when the wrap is set to
> "Wrap through"
> only "Page Wrap" conserve the contour after reopening
> Sould i open a issue for this behaviour ?

If this is still reproducible in latest stable 4.1.x version then please file a new bug report.
Comment 13 QA Administrators 2015-04-19 03:21:52 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 14 Buovjaga 2015-06-16 17:55:56 UTC
(In reply to Fernand from comment #9)
> Created attachment 69626 [details]
> New, new document with "wrap" set to Page Wrap

Contour not working with jpg or lossles pdf export.

Win 7 Pro 64-bit Version: 5.1.0.0.alpha1+
Build ID: 80ec99db4325a439a8a3f1d420d0a80f8bf9c439
TinderBox: Win-x86@62-merge-TDF, Branch:MASTER, Time: 2015-06-16_00:00:20
Locale: fi-FI (fi_FI)
Comment 15 QA Administrators 2016-09-20 10:00:27 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 16 QA Administrators 2019-12-03 14:05:55 UTC
Dear Fernand,

To make sure we're focusing on the bugs that affect our users today, LibreOffice QA is asking bug reporters and confirmers to retest open, confirmed bugs which have not been touched for over a year.

There have been thousands of bug fixes and commits since anyone checked on this bug report. During that time, it's possible that the bug has been fixed, or the details of the problem have changed. We'd really appreciate your help in getting confirmation that the bug is still present.

If you have time, please do the following:

Test to see if the bug is still present with the latest version of LibreOffice from https://www.libreoffice.org/download/

If the bug is present, please leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.
 
If the bug is NOT present, please set the bug's Status field to RESOLVED-WORKSFORME and leave a comment that includes the information from Help - About LibreOffice.

Please DO NOT

Update the version field
Reply via email (please reply directly on the bug tracker)
Set the bug's Status field to RESOLVED - FIXED (this status has a particular meaning that is not 
appropriate in this case)


If you want to do more to help you can test to see if your issue is a REGRESSION. To do so:
1. Download and install oldest version of LibreOffice (usually 3.3 unless your bug pertains to a feature added after 3.3) from http://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

2. Test your bug
3. Leave a comment with your results.
4a. If the bug was present with 3.3 - set version to 'inherited from OOo';
4b. If the bug was not present in 3.3 - add 'regression' to keyword


Feel free to come ask questions or to say hello in our QA chat: https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/#libreoffice-qa

Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!

Warm Regards,
QA Team

MassPing-UntouchedBug