Bug Hunting Session
Bug 67922 - spell checking malfunctions
Summary: spell checking malfunctions
Status: RESOLVED INVALID
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.0.2.2 release
Hardware: Other Linux (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-08-08 22:32 UTC by foldes
Modified: 2016-10-12 13:32 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Screenshot that shows that the German spelling check is not working in Kubuntu 14.04 (86.40 KB, image/png)
2014-05-13 14:29 UTC, Timon Zielonka
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description foldes 2013-08-08 22:32:09 UTC
Problem description: it is unable to check anything

Steps to reproduce:
1. type a text
2. select few paragraphs
3. try either from menu or f7 the spell checking

Current behavior: Spell checking window pops up and the same time a small window that spell checking is ready also appears. You can click only on the small one ("spell checking is ready") and the major spell checking windows is visible not accessible. The only option on the small one is to click on ok and then without checking a single letter both windows close.

Dictioniaries were installed so that could not be missing.

It happened in a Hungarian language version of Libreoffice, but the spell checking would have been in German.


Expected behavior: proper spellchecking with all functional features



              
Operating System: Ubuntu
Version: 4.0.2.2 release
Comment 1 tommy27 2013-12-12 02:45:26 UTC
try upgrading to LibO 4.1.3.2 and tell us if the issue is still there
Comment 2 Timon Zielonka 2014-04-11 13:46:40 UTC
Testet in version: 4.2.3.3. Still the same problem.
Comment 3 Timon Zielonka 2014-05-13 14:29:10 UTC
Created attachment 98981 [details]
Screenshot that shows that the German spelling check is not working in Kubuntu 14.04
Comment 4 Timon Zielonka 2014-06-25 15:40:47 UTC
The Swiss German Spelling is working, but only if you download the extension and set the default language in Tools / Options / Language Settings / Languages to German (Switzerland). After the it is possible to select the Swiss German language, but other languages that can be selected in Tools / Options / Language Settings / Languages to German (Switzerland) cannot be selected in the document. Looks like the selection differs.
Comment 5 Nicolas Christener 2014-09-03 13:31:07 UTC
I think, I encountered this problem while building packages for a small distro (paldo.org).

As far as I remember the issue is, that the German dictionaries have a non standard file name. I had to remove the "_frami" extension in the name - afterward it should work:

See:
http://paldo.org/paldo/stable/specs/writing-aid-de_DE.xml

[...]
<!-- LibO can't find the dictionary if it has the "_frami" ending -->
<cmd>cp de_DE_frami/de_DE_frami.dic /usr/share/hunspell/de_DE.dic</cmd>
<cmd>cp de_DE_frami/de_DE_frami.aff /usr/share/hunspell/de_DE.aff</cmd>
[...]

If this is the problem in your case as well, someone should probably check if this could be an EasyHack to fix.

hth

kind regards,
nicolas
Comment 6 Joel Madero 2014-11-05 03:36:48 UTC
No confirmation by QA team - moving to UNCONFIRMED to make sure that they see it. Thanks for your patience and understanding.
Comment 7 Werner Schmidt 2014-11-17 00:08:37 UTC
das Wort interessiert ändert die Rechtschreibprüfung in intereßiert.
Das ist falsch und lässt sich nicht richtig schreiben.
Ich verwende Ubuntu 14.04 LTS
Comment 8 tommy27 2014-12-13 08:13:10 UTC
(In reply to Werner Schmidt from comment #7)
> das Wort interessiert ändert die Rechtschreibprüfung in intereßiert.
> Das ist falsch und lässt sich nicht richtig schreiben.
> Ich verwende Ubuntu 14.04 LTS

please use english otherwise many of us won't understand.

are you confirming this bug with current LibO 4.3.4.1 release?
Comment 9 QA Administrators 2015-07-18 17:36:48 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 10 QA Administrators 2015-09-04 03:02:02 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and a lack of information which is needed in order to accurately reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest your bug against the latest release. If the issue is still present in the latest stable release, we need the following information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating system and the latest version of LibreOffice that you have confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED and we will attempt to reproduce the issue. 
Please do not:
a) respond via email 
b) update the version field in the bug or any of the other details on the top section of FDO
Message generated on: 2015-09-03