Bug Hunting Session
Bug 68069 - FORMATTING: Office Image modes are not properly detected by Libreoffice
Summary: FORMATTING: Office Image modes are not properly detected by Libreoffice
Status: RESOLVED WORKSFORME
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Impress (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.1.0.4 release
Hardware: Other All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard: BSA
Keywords: filter:docx, filter:pptx
Depends on:
Blocks: DOCX-Images PPTX
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2013-08-13 16:00 UTC by Udit Mahajan
Modified: 2019-07-07 17:53 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Attached is the pptx with Image applied with Washout Color mode. When opened with Impress, the mode is not applied to the Image. (112.93 KB, application/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation)
2013-08-13 16:00 UTC, Udit Mahajan
Details
PPTx with Image mode Sepia Applied from PowerPoint 2007. (129.02 KB, application/vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation)
2013-08-14 02:57 UTC, Udit Mahajan
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Udit Mahajan 2013-08-13 16:00:11 UTC
Created attachment 84018 [details]
Attached is the pptx with Image applied with Washout Color mode. When opened with Impress, the mode is not applied to the Image.

Problem description: 

Steps to reproduce:
1. Create a new pptx or docx in Office 2007+.
2. Add a picture to it.
3. Format the picture ->Recolor->Washout (from color modes category)

Current behavior: The picture is shown as it is with the mode discarded.

Expected behavior: The picture should be shown with almost 80% transparency. The same can be achieved in Libreoffice by setting Image mode to Watermark.
              
Operating System: Ubuntu
Version: 4.1.0.4 release
Comment 1 Udit Mahajan 2013-08-14 02:55:30 UTC
Adding more information:

Tried this bug with other color modes as well in office, viz. sepia, grayscale etc.

Same result. Libreoffice doesn't read color modes of images set in Office 2007+.

Kindly find the second attachment for this where Image mode is set to sepia by Powerpoint 2007.
Comment 2 Udit Mahajan 2013-08-14 02:57:56 UTC
Created attachment 84040 [details]
PPTx with Image mode Sepia Applied from PowerPoint 2007.
Comment 3 Udit Mahajan 2013-11-24 03:16:04 UTC
Any update on this bug?
I can confirm it is present in 4.1.3 as well.
Comment 4 QA Administrators 2015-04-19 03:19:58 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 5 Buovjaga 2015-06-15 08:23:51 UTC
Sepia is ok, confirmed with pptx viewer, but attachment 84018 [details] is not ok.

Win 7 Pro 64-bit Version: 5.1.0.0.alpha1+
Build ID: 01a189abcd9a4ca472a74b3b2c000c9338fc2c91
TinderBox: Win-x86@39, Branch:master, Time: 2015-06-14_07:46:28
Locale: fi-FI (fi_FI)
Comment 6 QA Administrators 2016-09-20 10:00:36 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 Thomas Lendo 2019-07-07 17:53:14 UTC
I don't see a image color mode "Washout" but "Watermark".
It works as expected.

Version: 6.3.0.0.beta1
Build ID: a187af327633f5f00363be5131bd21a13e0f1a7b
CPU threads: 4; OS: Linux 4.15; UI render: default; VCL: gtk3; 
Locale: de-AT (de_AT.UTF-8); UI-Language: en-US

Therefore I set this bug to status RESOLVED WORKSFORME.

If you still see the problem, please change the status to NEW and give actual steps to reproduce the problem.