Bug 74024 - Writer is unusably slow and unresponsive when inline spellcheck is enabled
Summary: Writer is unusably slow and unresponsive when inline spellcheck is enabled
Status: RESOLVED WORKSFORME
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.2.0.3 rc
Hardware: x86 (IA32) Linux (All)
: high major
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-01-24 18:17 UTC by Mihkel Tõnnov
Modified: 2015-09-04 21:39 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Mihkel Tõnnov 2014-01-24 18:17:27 UTC
If I paste several paragraphs of text into a Writer document, it becomes unresponsive for several seconds (proportionally to the length of pasted text, it seems). Gets annoying quickly if one has to rearrange paragraphs in a larger document.

LibreOffice 4.2.0 RC3 on Debian Linux, packages from TDF.

Regression from 4.1.
Comment 1 Mihkel Tõnnov 2014-01-24 18:38:17 UTC
OK, this is much more than just copy-pasting -- Writer is dead slow, pretty much whatever I do.
1) I have text (< 1 page) in three columns, with two manual column breaks inbetween. When I press Enter anywhere, Writer gets unresponsive and CPU load spikes.
2) When I edit page margins from the sidebar, Writer lags several seconds behind, with high CPU load. Plus it seems I can't directly enter the margin values there, only scroll for some reason.
3) When I copy-paste anything, Writer thinks for a second before doing anything.

This renders 4.2 basically unusable for me.

P.S.
Tried to set bug status as unconfirmed (as someone once asked me to), but there's no such choice.
Comment 2 m.a.riosv 2014-01-25 03:03:57 UTC
Hi Mihkel, thanks for reporting.

Have you tried resetting user profile, sometimes solves strange issues.
https://wiki.documentfoundation.org/UserProfile
Comment 3 marshals 2014-02-10 17:17:13 UTC
(In reply to comment #2)
> Have you tried resetting user profile, sometimes solves strange issues.

are there any images in your document?

see, eg, bug 65410
Comment 4 Mihkel Tõnnov 2014-02-10 18:49:54 UTC
@ mariosv:
Okay, renamed ~/.config/libreoffice, here are my findings.

1) Showed significant improvement until I enabled spell-checking (tried with bundled en-US speller and Estonian speller from http://www.filosoft.ee/freeware/#OpenOffice) -- after that it's again a bit laggy (a bit better than before resetting the profile, though).

2) Problem persists. It should have it's own bug report, probably.

3) Same as 1).

So it looks like something changed in LO between 4.1 and 4.2 that makes spellers work much slower. Editing bug description accordingly.

Setting this to unconfirmed (which has appeared in the Status box now :S ), hopefully someone else can confirm this bug.

@ marshals:
Nope, none.
Comment 5 Yousuf Philips (jay) (retired) 2014-07-10 01:36:08 UTC
Hello Mihkel,

Is this problem still happening with you in 4.2.5 or 4.3.0?
Comment 6 Joel Madero 2014-07-10 01:41:45 UTC
Lowering to major, critical is a bug that will affect most (if not all) of our users. This has yet to be confirmed and I see no evidence that it's affecting a wide range of users.
Comment 7 QA Administrators 2015-02-19 04:43:47 UTC
Dear Bug Submitter,

This bug has been in NEEDINFO status with no change for at least 6 months. Please provide the requested information as soon as possible and mark the bug as UNCONFIRMED. Due to regular bug tracker maintenance, if the bug is still in NEEDINFO status with no change in 30 days the QA team will close the bug as INVALID due to lack of needed information.

For more information about our NEEDINFO policy please read the wiki located here: 
https://wiki.documentfoundation.org/QA/FDO/NEEDINFO

If you have already provided the requested information, please mark the bug as UNCONFIRMED so that the QA team knows that the bug is ready to be confirmed.


Thank you for helping us make LibreOffice even better for everyone!


Warm Regards,
QA Team

Message generated on: 2015-02-18
Comment 8 QA Administrators 2015-04-01 14:52:36 UTC
Dear Bug Submitter,

Please read this message in its entirety before proceeding.

Your bug report is being closed as INVALID due to inactivity and
a lack of information which is needed in order to accurately
reproduce and confirm the problem. We encourage you to retest
your bug against the latest release. If the issue is still
present in the latest stable release, we need the following
information (please ignore any that you've already provided):

a) Provide details of your system including your operating
   system and the latest version of LibreOffice that you have
   confirmed the bug to be present

b) Provide easy to reproduce steps – the simpler the better

c) Provide any test case(s) which will help us confirm the problem

d) Provide screenshots of the problem if you think it might help

e) Read all comments and provide any requested information

Once all of this is done, please set the bug back to UNCONFIRMED
and we will attempt to reproduce the issue. Please do not:

a) respond via email 

b) update the version field in the bug or any of the other details
   on the top section of our bug tracker

-- The LibreOffice QA Team This NEEDINFO Message was generated on: 2015-04-01

Warm Regards,
QA Team
Comment 9 Mihkel Tõnnov 2015-09-04 21:39:25 UTC
Just a quick comment: tried copying ~1000 words (~10 000 ch) worth of text with automatic (Estonian) spell-check enabled, and there was no longer any remarkable slowness in 5.0.0. Marking as WFM.