Download it now!
Bug 74334 - FILEOPEN: text body content not visible in a particular .DOC file with frame in header
Summary: FILEOPEN: text body content not visible in a particular .DOC file with frame ...
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: Writer (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
Inherited From OOo
Hardware: All All
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks: DOC-Frames
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-02-01 17:44 UTC by kivi
Modified: 2020-04-20 09:50 UTC (History)
4 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
2 example files - DOC and ODT (62.47 KB, application/zip)
2014-02-01 17:44 UTC, kivi
Details
doc file from 4.2.0.4 after first cleaning the header before saving as .doc (29.50 KB, application/msword)
2014-02-01 19:16 UTC, Cor Nouws
Details
Comparison between Word 2010 (left) and Libreoffice 5.0.0.5 (right) (357.51 KB, image/jpeg)
2015-08-26 10:25 UTC, Xisco Faulí
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description kivi 2014-02-01 17:44:08 UTC
Created attachment 93184 [details]
2 example files - DOC and ODT

I have received a document prepared in Microsoft Office and saved as DOC.
Trying to open this document in Libre Office 4.2 I found it was possible to open the document, but the content of the document was not visible.

Same document was possible to open in Kalligra Words and the contents of the document was very well visible and usable.

I am expecting the import filter for DOC may be defective or broken in the last version of Libre Office. Also I believe this must be a critical problem as makes impossible to use important documents created in the MS Office legacy DOC format.

Please see the attached ZIP file.
Consist a DOC and a ODT example files.
The DOC file is made from the mentioned above file where I changed the original content with some kind of Lorem ipsum on Bulgarian.
The ODT version has been made after the original document was opened by Kalligra Words. I used this ODT to prepare the attached DOC from the original document.
Comment 1 Cor Nouws 2014-02-01 19:15:17 UTC
Hi Kasimir,

thanks for reporting. I can confirm the problem.
However it is linked to this specific file.

Opening in LibreOffice 3.3.4 already does nog show the text.

Playing around a bit with the margin of the header does at some time show text.

When I open the .odt in 4.2.0.4 and get rid of the wron positioned drawing objects and the frame in the header (that by the way all are not visible in the Navigator), and save and .doc then.. then after reopening all text is visible.

So maybe you are interested to find out what specific element in the header (or combination, or maybe the anchoring) triggers this behaviour??

Set severity to normal because it's for sure not a general problem of the .doc filter.

regards,
Cor
Comment 2 Cor Nouws 2014-02-01 19:16:07 UTC
Created attachment 93192 [details]
doc file from 4.2.0.4 after first cleaning the header before saving as .doc
Comment 3 kivi 2014-02-03 15:34:10 UTC
(In reply to comment #2)
> Created attachment 93192 [details]
> doc file from 4.2.0.4 after first cleaning the header before saving as .doc

Dear Cor,

I am really surprised how you manage to made this document visible!

Agree to make the case medium.

It will be nice if some one may change the appropriate filter to open such files.
As Kalligra Words is opening such files, it seems to me solution may be possible.

With best regards,
Comment 4 tommy27 2014-03-05 06:15:19 UTC
set status to NEW according to comment 1

I also can reproduce the bug with original test .doc file with 4.3.0.0.alpha0+
Build ID: a53577e6ff3629c4e9219616960d89eea9463593
TinderBox: Win-x86@39, Branch:master, Time: 2014-02-24_01:49:31

shortened summary notes
Comment 5 tommy27 2014-03-05 06:16:04 UTC
forgot to tell that bug is reproducible on Win7x64 so platform -> ALL
Comment 6 Xisco Faulí 2015-08-26 10:25:25 UTC
Created attachment 118194 [details]
Comparison between Word 2010 (left) and Libreoffice 5.0.0.5 (right)

Problem still present in

Version: 5.0.0.5
Build ID: 1b1a90865e348b492231e1c451437d7a15bb262b
Locale: es-ES (es_ES)

on Windows 7 (64-bit)
Comment 7 QA Administrators 2016-09-20 10:26:01 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 8 Timur 2016-12-20 17:27:44 UTC
May be related to Bug 97128, also header with frame. But needs confirmation. 
Reproduced in 5.4+.
Comment 9 Xisco Faulí 2017-10-28 19:41:19 UTC
Still reproducible in

Version: 6.0.0.0.alpha1+
Build ID: 43d6b11a5c1dda0cc2c1e06c768eece25051a56c
CPU threads: 4; OS: Linux 4.10; UI render: default; VCL: gtk3; 
Locale: ca-ES (ca_ES.UTF-8); Calc: group
Comment 10 QA Administrators 2018-10-29 03:58:32 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 11 Timur 2018-10-29 07:56:14 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 12 QA Administrators 2019-10-30 03:37:14 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 13 Timur 2019-10-30 07:07:34 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 14 Justin L 2020-04-20 09:50:18 UTC
repro 7.0+

Interesting bug. I used Office 2003 to save it as .docx (which opened fine in LO), and then used Office 2003 to save the docx back as a .doc (in order to avoid any possible file corruption).  The same problem of a "blank" page was seen in LO 7.0.

OK. This is super bizarre. I changed the page format to landscape - which didn't affect anything. But then I did UNDO, and then most the text appeared... So this is just layout related?