Bug Hunting Session
Bug 79147 - Transient / HiContrast theme mis-selection race on start
Summary: Transient / HiContrast theme mis-selection race on start
Status: RESOLVED DUPLICATE of bug 90127
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: UI (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
4.3.0.0.beta1
Hardware: All All
: highest trivial
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords: bibisected
: 79308 79454 86385 89751 (view as bug list)
Depends on:
Blocks: mab4.3
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2014-05-23 18:37 UTC by Robert Großkopf
Modified: 2015-12-15 11:03 UTC (History)
13 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Black backgrunds of the icons in the start-center of LO (23.20 KB, image/png)
2014-05-23 18:37 UTC, Robert Großkopf
Details
Screen shot 1 (27.30 KB, image/png)
2014-06-11 07:33 UTC, Ivan Williams
Details
Screen shot 2 (27.06 KB, image/png)
2014-06-11 07:34 UTC, Ivan Williams
Details
some hacking around trying to refresh images on update (6.74 KB, text/plain)
2014-07-14 20:15 UTC, Michael Meeks
Details
Debian 7 Gnome Settings (34.59 KB, image/png)
2014-07-28 16:01 UTC, Samuel
Details
custom Win hicontrast theme to trigger the bug (3.35 KB, application/octet-stream)
2014-11-16 07:45 UTC, tommy27
Details
Screenshot of startup screen on Windows 8.1 (37.21 KB, image/png)
2015-04-05 19:15 UTC, Maarten Hoes
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Robert Großkopf 2014-05-23 18:37:04 UTC
Created attachment 99670 [details]
Black backgrunds of the icons in the start-center of LO

Open LO 4.3.0.0 beta1. On the left side appears "Open File", "Templates" and so on. The icons on the left all appear with a black background.

Now open a document, for example a Base-document. Close this document without anything changed. The icons will appear with a white background and shown like in all versions before.

I have tested this with OpenSUSE 12.3 and xfce.
Comment 1 Thomas Hackert 2014-05-24 06:07:42 UTC
Hello Robert, *,
I can confirm this bug with LO Version: 4.3.0.0.beta1 Build-ID: 2e39c7e59c8fc8b16a54c3d981dceef27fb0c07f (parallel installed, following the instructions from https://wiki.documentfoundation.org/Installing_in_parallel) with Germanophone lang- as well as helppack on Debian Testing i686, so I set this issue to "Platform All Linux (All)". You just need to open LO's StartCenter to see it ... :(
HTH
Thomas.
Comment 2 vulcain 2014-05-24 09:28:18 UTC
I reproduce the bug on Ubuntu 12.04 x86_64 with Unity (no french language or help add)
Comment 3 pierre-yves samyn 2014-05-24 09:35:43 UTC
Hello

For information, I do not reproduce on windows 7/64 & Version: 4.3.0.0.beta1
Build ID: 2e39c7e59c8fc8b16a54c3d981dceef27fb0c07f

Regards
Pierre-Yves
Comment 4 ribotb 2014-05-24 12:08:45 UTC
Hello,

Not reproduced on Windows 7/32 bits.

Bernard Ribot
Comment 5 Jean-Baptiste Faure 2014-05-25 10:13:27 UTC
I do not reproduce the problem with my own build of the 4.3.0 beta1 under Ubuntu / Unity x86-64

Best regards. JBF
Comment 6 Marina Latini (CIB) 2014-05-25 18:40:20 UTC
Confirmed on LibreOffice:

* Version: 4.3.0.0.beta1
* Build ID: 2e39c7e59c8fc8b16a54c3d981dceef27fb0c07f

on Ubuntu 13.10 x86_64 from .deb packeges installed with a fresh user profile.
Comment 7 sophie 2014-05-27 14:31:31 UTC
*** Bug 79308 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 8 Ivan Williams 2014-06-11 07:33:48 UTC
Created attachment 100865 [details]
Screen shot 1
Comment 9 Ivan Williams 2014-06-11 07:34:34 UTC
Created attachment 100866 [details]
Screen shot 2
Comment 10 Ivan Williams 2014-06-11 07:37:49 UTC
LibreOffice version 4.2.4.2
Win 7 Home Premium 64 bit
ATI Mobility Radeon HD5470

I get the same:
Most toolbar icons attain black background after some period of use or inactivity. 
I have not been able to duplicate this consistently but it happens after about 5 minutes of sitting open behind other open application windows.
Shaking the LibreOffice window to minimise all others does not clear up the icons.
Rolling the mouse over the icons clears up some of them.
"Save" and "Redo" icons are more reluctant to clear.
Attachment "LibreOfficeCalc01.png" shows black icons
Attachment "LibreOfficeCalc02.png" shows some cleared icons.
Comment 11 Yousuf Philips (jay) (retired) 2014-06-11 09:44:22 UTC
Confirming the start center still has black icons, as stated in my bug 79308.

Version: 4.3.0.0.beta2+
Build ID: c45565b4f46ff9c5ebb4bbf5dfe09d0d77ceeec6
TinderBox: Linux-rpm_deb-x86@45-TDF, Branch:libreoffice-4-3, Time: 2014-06-07_01:14:44

Ivan's screenshots are black background icons in the toolbars. I think another bug report should be opened for that.
Comment 12 Marina Latini (CIB) 2014-06-11 10:28:55 UTC
Confirmed on LibreOffice:
* Version: 4.4.0.0.alpha0+
* Build ID: b92ef157ecb43f6afc0494fb32e586eef5ea017d
* TinderBox: Linux-rpm_deb-x86_64@46-TDF, 
* Branch:master, 
* Time: 2014-06-07_12:49:42

on Ubuntu 14.04 x86_64 from .deb packeges installed with a fresh user profile.
Comment 13 tommy27 2014-06-11 11:52:21 UTC
*** Bug 79454 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 14 tommy27 2014-06-11 11:54:33 UTC
those black icons are those of the hi-contrast theme
weird bug they show up at start even if the user did not select that theme
Comment 15 Joel Madero 2014-06-12 05:52:19 UTC
MAB should always be set to highest - also in the future when putting a bug on the MAB list please explain the selection on the bug tracker.

Trivial - while it looks pretty crappy and is a regression, not preventing or slowing down high quality work

Highest - MAB so highest is appropriate
Comment 16 Caolán McNamara 2014-06-18 09:20:21 UTC
I wonder if this is triggered by the user's desktop theme. What is the gnome theme on the affected desktops ?
Comment 17 Jacobo Aragunde Pérez 2014-06-18 11:19:07 UTC
(In reply to comment #16)
> I wonder if this is triggered by the user's desktop theme. What is the gnome
> theme on the affected desktops ?

I use GNOME default theme (Adwaita).
Comment 18 vulcain 2014-06-18 12:02:51 UTC
(In reply to comment #16)
> I wonder if this is triggered by the user's desktop theme. What is the gnome
> theme on the affected desktops ?

I use Unity 5 on Ubuntu 12.04.4 and reproduce this bug
Comment 19 Jean-Baptiste Faure 2014-06-18 12:19:34 UTC
I guess it is a build options issue. Indeed with my own build I do not reproduce the problem while I reproduce it with the TDF build of LO 4.3.0.0.beta2 on Ubuntu 14.04 x86-64 with Unity.
That said, perhaps the problem is linked to the extinction of Galaxy icons theme.

Here are the options in my autogen.input:
TMPDIR=[...]/LibO/tmp
CC=clang
CXX=clang++
--with-linker-hash-style=both
--with-parallelism=2
--without-junit
--with-lang=en-US fr
--with-help
--with-theme=default crystal hicontrast tango oxygen human sifr
--without-doxygen
--with-system-cairo
--with-system-curl
--with-system-jpeg
--enable-gtk3
--enable-opengl
--enable-lockdown
--enable-scripting-beanshell
--enable-scripting-javascript
--enable-graphite
--enable-gstreamer
--enable-extension-integration
--enable-ext-nlpsolver
--disable-opencl
--disable-evolution2
--disable-sdremote
--disable-sdremote-bluetooth
--disable-gstreamer-0-10
--disable-ext-mariadb-connector
--disable-kde4
--disable-ext-wiki-publisher
--enable-epm
--with-package-format=deb
--enable-release-build
Comment 20 Robert Großkopf 2014-06-18 13:46:03 UTC
(In reply to comment #16)
> I wonder if this is triggered by the user's desktop theme. What is the gnome
> theme on the affected desktops ?

No gnome theme here. The same in xfce and in KDE 4.10.5 on OpenSUSE 12.3 64bit rpm.
Comment 21 Marina Latini (CIB) 2014-06-20 15:45:47 UTC
Bibisect below:

978d56c42b0293d2f2717633f6656e733694a542 is the first bad commit
commit 978d56c42b0293d2f2717633f6656e733694a542
Author: Miklos Vajna <vmiklos@collabora.co.uk>
Date:   Sat Feb 22 14:28:41 2014 +0100

    2014-02-22

:100644 100644 a23bc8d311391e329b093bfcb98dcfa78327b357 98bc4ca632904443d74b3e319b3a7902650598c5 M	build-info.txt
:040000 040000 6caee2ed511135382c00ee68e1c69d8c2e8e3c39 50d2639153eed0319dcd3d76e33b0e0ad6c7a59f M	opt

git bisect start 'latest' 'oldest'
# bad: [91a3610703bc28b3b7bf6200fa320edf1a061a75] 2014-03-03
git bisect bad 91a3610703bc28b3b7bf6200fa320edf1a061a75
# good: [519adebadb9c1e0c5322fb6d5ccf098b42d69547] 2014-01-16
git bisect good 519adebadb9c1e0c5322fb6d5ccf098b42d69547
# good: [a2b32a8c1d3b97a79444f39a4938bf68e19002f1] 2014-02-07
git bisect good a2b32a8c1d3b97a79444f39a4938bf68e19002f1
# good: [daac5dbe5ba95039db7cf9c96f952c90f26d4278] 2014-02-19
git bisect good daac5dbe5ba95039db7cf9c96f952c90f26d4278
# bad: [5272439c2f741cfdcf644a8b37fa13cba3708229] 2014-02-25
git bisect bad 5272439c2f741cfdcf644a8b37fa13cba3708229
# good: [9dd5f032cba89bc422a945c84d93ea2cd77f8802] 2014-02-21
git bisect good 9dd5f032cba89bc422a945c84d93ea2cd77f8802
# bad: [f27deecadd0a5be2030f7414f5fe0908674f22dd] 2014-02-24
git bisect bad f27deecadd0a5be2030f7414f5fe0908674f22dd
# bad: [978d56c42b0293d2f2717633f6656e733694a542] 2014-02-22
git bisect bad 978d56c42b0293d2f2717633f6656e733694a542
# first bad commit: [978d56c42b0293d2f2717633f6656e733694a542] 2014-02-22
Comment 22 Cor Nouws 2014-07-08 21:46:03 UTC
(In reply to comment #18)

> I use Unity 5 on Ubuntu 12.04.4 and reproduce this bug

Me uses the same, 32 bits. No problem..
Comment 23 Yousuf Philips (jay) (retired) 2014-07-09 00:33:51 UTC
Just saw it on 4.4 yesterday.
Comment 24 Michael Meeks 2014-07-10 09:44:27 UTC
Ivan's bug is one that I've seen, but not been able to reproduce in a way that allows it to be debugged [ which is deadly annoying ], the basic problem there seems to be that our alpha masks get lost / wiped to white - and so you see the back surrounding the pixels in the alpha images.  This issue is in reality a duplicate of bug#67625 - which is waiting for someone to find a way (anyway) to reproduce it. My suspicion is X server resource exhaustion or something but ...

The initial bug though is something quite different: that is just the hi-contrast theme being selected - I will re-title to reflect and focus on that.
Comment 25 Yousuf Philips (jay) (retired) 2014-07-10 13:59:07 UTC
I'm using Mate with Clearlooks theme.
Comment 26 Michael Meeks 2014-07-10 20:05:46 UTC
I can't reproduce this with the RC2 Linux packages running under XFCE on openSUSE 13.1.

Marina - thanks for the bibisect - however we really need the source hashes; does Miklos' repo have those ? [ the hashes from the bibisect log are for the binaries ;-]. Or does that just have dates ?
Comment 27 Michael Meeks 2014-07-14 13:39:08 UTC
This is most curious; I thought we used to have code that would detect things that looked like high-contrast themes and call 'SetHighContrastMode' in VCL - which enables that (and goes down into the theme code to enable that).

The code for that is in vcl/source/window/settings.cxx and checks:

org.openoffice.Office.Common/Accessibility/AutoDetectSystemHC

which turns on HC mode if:

            if( rSettings.GetStyleSettings().GetFaceColor().IsDark() ||
                rSettings.GetStyleSettings().GetWindowColor().IsDark() )
                bForceHCMode = true;

Those settings come from the (usually) gtk+ theme; and (I guess) are looking to see if things are predominantly 'dark' in your theme.

So - what themes are you using ? can you confirm that the same thing happens to all toolbar icons ? [ or is it just the sidebar ? (if so they're doing something odd there ;-) ].

Also, can you confirm that the SAL_FORCE_HC env. var is not set ?
Comment 28 Robert Großkopf 2014-07-14 14:01:16 UTC
(In reply to comment #27)
> Those settings come from the (usually) gtk+ theme; and (I guess) are looking
> to see if things are predominantly 'dark' in your theme.

No gtk+theme installed here on the desktop. Oxygen for KDE 4.10.5
> 
> So - what themes are you using ? can you confirm that the same thing happens
> to all toolbar icons ? [ or is it just the sidebar ? (if so they're doing
> something odd there ;-) ].

It is only the sidebar. In the menue I see some icons that are the normal Tango-icons. And when I open, for example, a new Writer text document and close it directly the hi-contrast icons have been gone.
Comment 29 Michael Meeks 2014-07-14 14:51:09 UTC
The images are loaded directly by this sort of thing:

  <object class="GtkImage" id="open_all_image">
    <property name="visible">True</property>
    <property name="can_focus">False</property>
    <property name="pixbuf">framework/res/folder_32.png</property>
  </object>

from sfx2/source/uiconfig/ui/startcenter.ui - by VCL itself (I imagine).

Quite possibly one of the VCL optimizations that was pulled to get the shell up quickly way back in the day is hurting the backingwindow there, and we're accessing something undefined somehow; interesting.
Comment 30 Michael Meeks 2014-07-14 20:15:54 UTC
Created attachment 102800 [details]
some hacking around trying to refresh images on update

Unfortunately, the icons in the relevant push buttons have no means of refreshing themselves from the theme when that changes; and this defies a trivial solution -  I attach some patch full of fooling around there. I imagine that we change the theme on startup and initially mis-detect the defaults (?) as a high-contrast theme before resetting those later during start [ inefficient in itself - I can't reproduce it here ].

Anyhow - by triggering a manual theme change, its easy to see that things don't update correctly for that.

Most elegantly, we would have an 'Image' implementation type (or better sub-class) - it'd be nice to tease apart the child of an ImageList from raw Image implementation in vcl/ - that contained a string reference to its theme, and could thus be easily refreshed on a theme change [ these are easy enough to catch ]. Giving up on this now though ...
Comment 31 Samuel 2014-07-28 15:08:44 UTC
Confirm this issue on Debian 7 with Gnome-Shell amd64.
Delete ~/.config/libreoffice and start from scratch does not help.
gnome-shell 3.4.2-7+deb7u1

Can *not see* this issue on Debian 8 (testing) with Gnome-Shell amd64.
gnome-shell 3.12.2-3

Version: 4.3.0.3
Build-ID: 08ebe52789a201dd7d38ef653ef7a48925e7f9f7
Comment 32 Samuel 2014-07-28 16:01:28 UTC
Created attachment 103597 [details]
Debian 7 Gnome Settings
Comment 33 Samuel 2014-07-29 10:09:06 UTC
In my case only the sidebar is affected, rest of LibreOffice ok.

If I start first writer and close the "inside writer" window to go back to the LibreOffice start screen the icons are fine.
Comment 34 Yousuf Philips (jay) (retired) 2014-07-29 10:23:51 UTC
Samuel: try opening libreoffice when it directly loads into the start center, as that is when the issue arises. :)
Comment 35 Samuel 2014-08-04 11:26:17 UTC
@ Jay,
thanks for clarify.
Thats the reason why I don't see this on the debian 8 (Jessie), writer was open before.

@ all,
Bugreport has status "Needinfo", is there a solution available for this bug?
Will upgrade to the new version, but with this end user visible bug not a good idea...
Comment 36 Samuel 2014-08-15 14:45:20 UTC
No fix or workaround for this bug?
Comment 37 Samuel 2014-08-22 09:22:01 UTC
LibreOffice 4.3.0.4 Debian Jessie/Testing packages don't have this bug.

Why original LibreOffice is affected and the Debian packages not?
What is the difference?

Debian changelog:
http://metadata.ftp-master.debian.org/changelogs//main/libr/libreoffice/libreoffice_4.3.0-2_changelog

Version: 4.3.0.4
Build-ID: 430m0(Build:4)

samuel@notebook:~$ dpkg -l | grep libreoffice
ii  libreoffice-avmedia-backend-gstreamer 1:4.3.0-2                         amd64        GStreamer backend for LibreOffice
ii  libreoffice-base                      1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- database
ii  libreoffice-base-core                 1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- shared library
ii  libreoffice-base-drivers              1:4.3.0-2                         amd64        Database connectivity drivers for LibreOffice
ii  libreoffice-calc                      1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- spreadsheet
ii  libreoffice-common                    1:4.3.0-2                         all          office productivity suite -- arch-independent files
ii  libreoffice-core                      1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- arch-dependent files
ii  libreoffice-draw                      1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- drawing
rc  libreoffice-filter-binfilter          1:3.5.4+dfsg2-0+deb7u2            amd64        office productivity suite -- legacy filters (e.g. StarOffice 5.2)
ii  libreoffice-gnome                     1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- GNOME integration
ii  libreoffice-gtk                       1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- GTK+ integration
ii  libreoffice-help-de                   1:4.3.0-2                         all          office productivity suite -- German help
ii  libreoffice-impress                   1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- presentation
ii  libreoffice-java-common               1:4.3.0-2                         all          office productivity suite -- arch-independent Java support files
ii  libreoffice-l10n-de                   1:4.3.0-2                         all          office productivity suite -- German language package
ii  libreoffice-math                      1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- equation editor
ii  libreoffice-sdbc-firebird             1:4.3.0-2                         amd64        Firebird SDBC driver for LibreOffice
ii  libreoffice-sdbc-hsqldb               1:4.3.0-2                         amd64        HSQLDB SDBC driver for LibreOffice
ii  libreoffice-style-galaxy              1:4.3.0-2                         all          office productivity suite -- Galaxy (Default) symbol style
ii  libreoffice-style-tango               1:4.3.0-2                         all          office productivity suite -- Tango symbol style
ii  libreoffice-writer                    1:4.3.0-2                         amd64        office productivity suite -- word processor
Comment 38 Samuel 2014-09-03 09:02:17 UTC
If LibreOffice start with the document recovery wizard the theme is fine.
Comment 39 Jean-Baptiste Faure 2014-09-03 20:19:18 UTC
I do not reproduce with my own build on the machine where th build has been done. As I build in release mode I can install the packages on another PC. 
What is weird is that I reproduce the problem on another PC. The difference between the two PC is that the first has Ubuntu 14.04 x86-64 and the second has Xubuntu 14.04 x86-64 with an Unity session and its graphic card is a Nvidia.

Another weirdness on the PC where I reproduce the problem: if I open a document and close it to return to the startcenter, then the problem is gone.

Best regards. JBF
Comment 40 Samuel 2014-10-01 09:57:20 UTC
@ Rene,
did you have a idea why this works with Debian LibreOffice and not with the original TDF .debs in Debian Wheezy and Jessie?

See https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=79147#c37
Comment 41 Samuel 2014-10-06 16:59:56 UTC
> did you have a idea why this works with Debian LibreOffice and not with the
> original TDF .debs in Debian Wheezy and Jessie?

I know why it "works" because libreoffice-style-hicontrast was not installed :)
Comment 42 tommy27 2014-11-16 07:42:20 UTC
I'm (In reply to Caolán McNamara from comment #16)
> I wonder if this is triggered by the user's desktop theme. What is the gnome
> theme on the affected desktops ?

I think this is the key...
I'm having the same issue right now in Windows 8.1 in 4.3.3 and 4.4 alpha2

If I select a custom Hicontrast Windows desktop theme then LibO starts using the hicontrast theme regardless of what I choose in the Tools/Options/View/User Interface menu

even if I select Tango or Sifr the buttons still look Hicontrast and if I close and relaunch LibO the selected theme in that menu is still Hicontrast

so there's a conflict between some Hicontrast Windows (and Linux as well I suppose) and the user interface theme of LibO

I set status to NEW and platform to ALL
Comment 43 tommy27 2014-11-16 07:45:37 UTC
Created attachment 109545 [details]
custom Win hicontrast theme to trigger the bug

download attached WinXP classic theme which is a variant of the Win8.1 hicontrast theme.

put that file inside C:\Windows\Resources\Ease of Access Themes
then right click on desktop and hit customize in order to apply that theme.

once you have done it you'll see that LibO interface automatically tunrs into Hicontrast theme and there's no way to set it back to any other theme
Comment 44 tommy27 2014-11-18 05:52:10 UTC
*** Bug 86385 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 45 tommy27 2014-11-25 16:17:51 UTC
*** Bug 86636 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 46 Alex Thurgood 2015-01-03 17:41:19 UTC
Adding self to CC if not already on
Comment 47 Alex Thurgood 2015-01-12 12:00:44 UTC
Confirming that I see this on my Linux Mint 17.1 master builds at first startup of the start center. After opening any blank document, the icons get switched to the default icon set (Tango).
Comment 48 Adolfo Jayme 2015-03-02 02:55:18 UTC
*** Bug 89751 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 49 Samuel 2015-03-16 14:30:22 UTC
Work in my setup now!
Debian Jessie amd64 and LibreOffice 4.4.1.2
Comment 50 Joel Madero 2015-03-16 20:40:39 UTC
Per last comment closing as WFM - if this is incorrect please set back to NEW and leave a comment about your OS and version of LibreOffice. Thanks!

As always we invite people to join us over at QA to get involved and help confirm, close and prioritize bugs :)

http://webchat.freenode.net/?channels=libreoffice-qa
Comment 51 Alex Thurgood 2015-03-16 22:33:17 UTC
I still see the problem in my master build on Linux Mint 17, whereby the StartCenter icons on the left are all HC - open a new document, the default Tango theme kicks in.
Comment 52 Yousuf Philips (jay) (retired) 2015-03-17 09:42:24 UTC
It is fine for me on master but still broken on 4.4 daily, even with a new profile.

Version: 4.4.2.0.0+
Build ID: a6fa883bd74c963123a37025c4836a96babc6168
TinderBox: Linux-rpm_deb-x86@45-TDF, Branch:libreoffice-4-4, Time: 2015-03-09_02:43:46

Version: 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: de145fb467f2a168261915d63b47d3cd3b03d732
TinderBox: Linux-rpm_deb-x86@45-TDF, Branch:master, Time: 2015-03-15_09:51:29
Comment 53 answer_B 2015-03-26 20:56:20 UTC
Hopefully I am also commenting on the same issue.

When I open calc for the first time after login, it always smashes my display by taking out the status bar, any colours and frames used in other apps, plus I use dual screen and it affects those images displayed on which ever other screen I am using.  ie if the last time I used calc on screen 1, it will open on screen 1, and affect the display on both screen 1 and 2, and visa vera.

none of the other applications in Libre Office have this behaviour.

There is a specific unit/library that is unique to calc and is only required at its startup that is causing this issue.  Once this library is loaded into memory closing and opening calc again do not have this behaviour. 

In order for me to clear up the display after such collision, I need to lock and unlock that session, thats without logging out.

This is very annoying, I was hoping this would have gone in this version of Libre. 
Version: 4.2.7.2
Build ID: 420m0(Build:2)
Comment 54 answer_B 2015-03-26 20:58:18 UTC
Hopefully I am also commenting on the same issue.

When I open calc for the first time after login, it always smashes my display by taking out the status bar, any colours and frames used in other apps, plus I use dual screen and it affects those images displayed on which ever other screen I am using.  ie if the last time I used calc on screen 1, it will open on screen 1, and affect the display on both screen 1 and 2, and visa vera.

none of the other applications in Libre Office have this behaviour.

There is a specific unit/library that is unique to calc and is only required at its startup that is causing this issue.  Once this library is loaded into memory closing and opening calc again do not have this behaviour. 

In order for me to clear up the display after such collision, I need to lock and unlock that session, thats without logging out.

This is very annoying, I was hoping this would have gone in this version of Libre. 
Version: 4.2.7.2
Build ID: 420m0(Build:2)
Comment 55 Michael Meeks 2015-03-27 13:28:01 UTC
answer B: your comment appears unrelated. When you say 'other apps' - I find it hard to believe that calc is affecting other apps on your desktop =) if so, most likely the bug is elsewhere.
Comment 56 Maarten Hoes 2015-04-05 19:15:20 UTC
Created attachment 114636 [details]
Screenshot of startup screen on Windows 8.1

I think I can reproduce this with master on Windows 8.1:

Version: 4.5.0.0.alpha0+
Build ID: e2ed0c6e2729438a6512fc51fc0bfd6055e849f2
TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2015-04-04_02:15:14
Locale: nl_NL
Comment 57 andis.lazdins 2015-04-18 15:54:53 UTC
It is still there in 4.4.3.1 under Ubuntu 14.04 32 bit
Comment 58 tommy27 2015-05-24 13:18:54 UTC
(In reply to Maarten Hoes from comment #56)
> Created attachment 114636 [details]
> Screenshot of startup screen on Windows 8.1
> 
> I think I can reproduce this with master on Windows 8.1:
> 
> Version: 4.5.0.0.alpha0+
> Build ID: e2ed0c6e2729438a6512fc51fc0bfd6055e849f2
> TinderBox: Win-x86@42, Branch:master, Time: 2015-04-04_02:15:14
> Locale: nl_NL

that is not the hi-contrast theme
it's the Breeze theme and is another bug of the 4.5/5.0 codeline

Bug 90127 - START CENTER: Breeze icons appearing in start center when breeze icon set not set
Comment 59 Robert Großkopf 2015-06-10 18:17:40 UTC
Seems the behavior has been gone with LO Version: 5.0.0.0.beta3
Build-ID: 96345c15d8ab19c49014f055fe41ba8e1f421e5c. Could open this version and there is no mis-selection of HighContrast theme while starting LO on the same system where all LO.-Versions beginning form 4.3.* fails.
Comment 60 Jan Holesovsky 2015-06-12 15:49:26 UTC
This is actually a duplicate.

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 90127 ***
Comment 61 Robinson Tryon (qubit) 2015-12-15 11:03:29 UTC
Migrating Whiteboard tags to Keywords: (bibisected)
[NinjaEdit]