Bug Hunting Session
Bug 94090 - User Interface shown in multiple languages in Windows
Summary: User Interface shown in multiple languages in Windows
Status: NEW
Alias: None
Product: LibreOffice
Classification: Unclassified
Component: LibreOffice (show other bugs)
Version:
(earliest affected)
5.0.2.1 rc
Hardware: All Windows (All)
: medium normal
Assignee: Not Assigned
URL:
Whiteboard:
Keywords:
: 96942 100208 100955 103749 (view as bug list)
Depends on:
Blocks: User-Locale UI
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2015-09-10 11:37 UTC by Chris
Modified: 2018-10-24 15:28 UTC (History)
10 users (show)

See Also:
Crash report or crash signature:


Attachments
Language options setting screen. Note the dialog buttons. (21.78 KB, image/png)
2015-09-10 11:37 UTC, Chris
Details
LibreOffice 5.sfv with wrong UI language (513.02 KB, text/plain)
2016-06-08 12:39 UTC, Timur
Details
Diff of SFVs (39.01 KB, patch)
2016-06-25 06:57 UTC, Aron Budea
Details
LibreOffice 5.1 with UI problem - verbose install log.7z (1.70 MB, application/x-7z-compressed)
2016-11-01 16:33 UTC, Timur
Details
german strings in Scottish Gaelic interface (37.83 KB, image/png)
2017-04-12 10:08 UTC, fios
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Chris 2015-09-10 11:37:34 UTC
Created attachment 118571 [details]
Language options setting screen. Note the dialog buttons.

I'm seeing issues on a PC I manage where one user is experiencing multiple interface languages.

The menu bar and most dialog messages are in English (their selected language both for Libreoffice and Windows), dialog buttons are in Spanish. Right click menus appear to be Chinese. The user has reported seeing elements in French and Portuguese as well as other Asian languages.

Multiple languages appear at the same time in different areas of the program.

The problem persists across all instances of Libreoffice (Loader / Writer / Calc).

Attached is a screenshot of their "Tools->Options->Languages" screen as currently set. Note the dialog buttons. "English (USA)" is the selected language for Windows, and the only language pack installed.
Comment 1 Jean-Baptiste Faure 2015-10-11 06:23:20 UTC
Did this user download LO installer from the official website or from other website?
What the MS-Windows version?

LibreOffice 5.0.2 has been released, did he install it and did that solve the problem?

Best regards. JBF
Comment 2 Timur 2016-06-06 09:25:44 UTC
*** Bug 100208 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 3 Timur 2016-06-06 09:30:03 UTC
My Bug 100208 was resolved as a duplicate of Bug 96942, but I think those are both duplicates of this one. 

As shown in the attachment 125472 [details], there are at least 3 UI languages in the same dialog in Writer 5.0.6: English, Bosnian, and some unknown. 
In a "better" case, there are 2 languages mixed: English, Bosnian.
UI languages are also mixed on right click as shown in the attachment 125507 [details]. 
Installation was a centralized upgrade to dozen of various Windows computers (XP, 7, 10) from LO 5.0.5 to LO 5.0.6. Only some have this problem.
Deleting profile doesn't help. LO Program Files on a computer with this problem is different from another one which is fine, but due to different language and extension settings it's not obvious which files are the culprits.
Comment 4 Timur 2016-06-07 10:13:04 UTC
Manual and remote reinstallation of LO on one of those computers both fixed the UI language issue.
It's still a problem because you don't know that it's wrong and where. Any why this happens.
Comment 5 Aron Budea 2016-06-07 11:33:55 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 6 Timur 2016-06-07 14:36:24 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 7 Aron Budea 2016-06-07 17:46:52 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 8 Timur 2016-06-08 12:39:50 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 9 Aron Budea 2016-06-25 06:57:50 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 10 Aron Budea 2016-07-17 03:12:53 UTC
*** Bug 100955 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 11 Marian Baca 2016-07-18 18:10:59 UTC
Complete uninstall, profile removal, cleaned registry and then clean install of LO fixed issue for me. Still I have no idea what caused it. I did not experience the issue during 5.0.* upgrades, only after upgrade to 5.1.* as it is described in duplicate bug report no 100955.
Comment 12 Andras Timar 2016-09-07 18:08:38 UTC
(In reply to Timur from comment #3)
> Installation was a centralized upgrade to dozen of various Windows computers
> (XP, 7, 10) from LO 5.0.5 to LO 5.0.6.

Hi Timur, 

It was good to talk today. I was not on the CC list of this bug, so I'm innocent in not dealing with it. :) First of all, I need the command line you used for deployment, I guess UI_LANGS property was used. But as usual, the bug must be reproducible in my test environment, otherwise I must think it was caused by cosmic radiation. 

Thanks!
Andras
Comment 13 Timur 2016-09-13 10:21:21 UTC
Installation string used was:
msiexec.exe /i "{PackageShare}\Libreoffice\LibreOffice_5.0.6_Win_x86.msi" /norestart /qn /L*v c:\LOinstall.txt ALLUSERS=1 QUICKSTART=1 CREATEDESKTOPLINK=1 RebootYesNo=No SELECT_WORD=1 SELECT_EXCEL=1 SELECT_POWERPOINT=1 REGISTER_NO_MSO_TYPES=1 ISCHECKFORPRODUCTUPDATES=0 UI_LANGS=en_US,bs,hr 

LO program files folder with wrong UI is in https://drive.google.com/open?id=0B4BtzfTB8aZPR3FXV1VQblc1NkE. Please confirm you may take it.

Thank you.
Comment 14 Andras Timar 2016-09-13 10:29:34 UTC Comment hidden (obsolete)
Comment 15 Timur 2016-10-27 12:03:04 UTC
This may be just the result of corrupt installation, in which case it's related to Bug 97982.
Comment 16 Timur 2016-11-01 16:33:15 UTC
Created attachment 128406 [details]
LibreOffice 5.1 with UI problem - verbose install log.7z

Same issue from 5.0 again with 5.1. Here is also verbose install log. 
Apart from fonts issue mentioned here, other problems include non-working "Save As...", "Save a Copy", "Export" menus. 
It may hint to corrupted installation, but why?
Comment 17 fios 2017-04-12 10:08:48 UTC
Created attachment 132509 [details]
german strings in Scottish Gaelic interface

I have the same problem.

Version: 5.3.1.2 (x64)
Build ID: e80a0e0fd1875e1696614d24c32df0f95f03deb2
CPU Threads: 4; OS Version: Windows 6.1; UI Rendering: Default; Design engine:new; 
Locale: gd-GB (gd_GB); Calc: group

Windows 7 with gd_GB locale, but German as operating system language.

The higlighted strings in the screenshot are in German. Only the File menu seems to be affected, I am getting the bug in Calc as well. I think it was already here in the previous version of LibreOffice.

It's not an issue with the translation since a friend of mine is running this on Windows 10 with 100% translation.
Comment 18 Timur 2017-06-22 13:31:02 UTC
*** Bug 103749 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 19 Timur 2018-10-24 15:13:37 UTC
*** Bug 96942 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 20 fios 2018-10-24 15:28:20 UTC
(In reply to fios from comment #17)
> Created attachment 132509 [details]
> german strings in Scottish Gaelic interface
> 
> I have the same problem.
> 
> Version: 5.3.1.2 (x64)
> Build ID: e80a0e0fd1875e1696614d24c32df0f95f03deb2
> CPU Threads: 4; OS Version: Windows 6.1; UI Rendering: Default; Design
> engine:new; 
> Locale: gd-GB (gd_GB); Calc: group
> 
> Windows 7 with gd_GB locale, but German as operating system language.
> 
> The higlighted strings in the screenshot are in German. Only the File menu
> seems to be affected, I am getting the bug in Calc as well. I think it was
> already here in the previous version of LibreOffice.
> 
> It's not an issue with the translation since a friend of mine is running
> this on Windows 10 with 100% translation.

I am actually not sure right now that my particular case is a bug - since German has a higher locale coverage than Scottish Gaelic and my Windows originally came shipped in German, it's probably just a case of LibreOffice grabbing a backup locale defined by the operating system.